sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Huli huli tofu - Katuruokaa Havaijilta

Pin ThisEmail This
Vietimme ihanan hidasta aamupäivää SIS. Deli + Cafén lauantaibrunssilla. Viihtyisässä pienessä kahvilassa vierähti tunti jos toinenkin hyvässä seurassa ja herkkuja santsiessa. Tarjonta oli raikasta ja kasvispainotteista lähiruokaa, jossa valikoiman määrän sijaan oli keskitytty laatuun. Suurta innostusta seurueen keskuudessa aiheuttivat erityisesti paikan omatekoinen pesto sekä tietysti croissantit. Nyt taas jaksaa brunssin voimalla jouluun asti! 

Illalla alkoi mieli tehdä vielä kevyttä iltaruokaa, joka tarjoaisi vastapainoa brunssin täyttävälle tarjonnalle. Siispä päätimme viimein testata tätä Vegetarian Times -lehdessä ilmestynyttä tofureseptiä, joka kokeiltavien ohjeiden kirjanmerkkikansiossa oli odottanut lautaselle pääsyä vähintään puoli vuotta. Tofureseptit eivät etenkään Herra Maustemittakaavassa ole viime aikoina herättäneet kovin suurta innostusta, koska tofun hieman tympeää ominaismakua on vaikeaa peittää, kuten varmaan monet sitä joskus valmistaneet ovat huomanneet. Tällä kertaa ei tofussa kuitenkaan ollut nokan koputtamista, ja palaset katosivatkin parempiin suihin alta aikayksikön. 

Huli huli nimenä viittää marinadissa pyörittämiseen, eli siis ruoan valmistustapaan. Havaijilla tätä syödään usein kanalla, mutta toimiipa se vallan mainiosti kasvisversionakin. Kunhan muistaa alussa kuivata tofun huolellisesti, jotta se imee mahdollisimman paljon makua, ja sivelee maustekastiketta tarpeeksi palasten pintaan, saa takuulla makua viipaleisiin. Söimme tätä tällä kertaa höyrytetyn parsakaalin ja marinoitujen porkkanasuikaleiden kera, jotka täydensivat hyvin toisiaan ja toivat raikkautta annokseen, mutta nämä toimisivat takuuvarmasti myös burgerien välissä. 

Tässä siis pieni Tyynenmeren tuulahdus marraskuun synkkyyteen. Vaikka tämä syntyykin sangen kätevästi omassa kyökissä, olisihan tätä toki vielä kivempi lähteä Oahulle asti maistelemaan... :) 


Huli huli tofu

1 paketti (n. 250g) maustamatonta tofua 

Maustekastike

1/4 dl (vähäsuolaista) soijakastiketta
1/4 dl tomaattipyrettä
1 ½ rkl vaahterasiirappia (myös tumma sokeri käy tarvittaessa)
1 ½ rkl sitruunamehua
1 rkl kuivaa sherryä
1 tl tuoretta inkivääriä 
2 valkosipulinkynttä
Ripaus cayennepippuria (tai chilihiutaleita, jos kaapista löytyy)

1 sipuli
2 herkkusientä
Tuoretta korianteria
Seesaminsiemeniä


1. Aseta uuni lämpenemään 190 asteeseen, ja vuoraa valmiiksi pelti leivinpaperilla. 
2. Hienonna valkosipulit ja inkivääri mahdollisimman hienoksi, ja yhdistä pienessä purkissa muiden maustekastikkeen ainesten kanssa. 
3. Valuta ja kuivaa tofu huolellisesti, jotta maku tarttuu pintaan paremmin, ja pilko se ohuiksi suorakaiteen muotoisiksi siivuiksi. Viipaloi samalla myös herkkusienet sekä leikkaa puolet sipulista renkaiksi ja loput lohkoiksi.  
4. Pyörittele tofusiivut yksitellen maustekastikkeessa ja asettele ne leivinpaparille. Sipaise kastiketta myös sipulirenkaille, ja laita ne tofupalasten päälle. Säästä vähän kastiketta vielä herkkusieniä ja tofujen viimeistelyä varten. 
5. Paista palasia uunissa 15 min, ja ota pelti hetkeksi ulos uunista kääntämistä varten. Laita pellille tässä vaiheessa myös sipulilohkot ja maustekastikkeessa pyöritellyt herkkusienet, ja jatka paistamista grillivastuksella vielä toiset 15 minuuttia kunnes palaset saavat pintaansa hieman kaunista väriä.
6. Viimeistele palaset sivelemällä pintaan jäljelle jäänyt maustekastike, ja ripottele pinnalle tuoretta korianteria ja seesaminsiemeniä. Jos käytössäsi on parilapannu, voit lopuksi myös loihtia tofujen pintaan ihanat grilliraidat. 
7. Tarjoile sellaisenaan vaikkapa purilaisten välissä tai höyrytetyn parsakaalin sekä raikkaiden omenaviinietikassa ja seesamiöljyssä marinoitujen porkkanoiden kera.

2 kommenttia:

  1. Tosi herkullisen kuuloinen resepti – hyviä tofu ohjeita ei voi koskaan olla liikaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, suositellaan kyllä ehdottomasti kokeilemaan! :) Olet kyllä tuossa täysin oikeassa, toimivia tofureseptejä kun ei liiaksi asti tuppaa tulemaan vastaan.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...