lauantai 27. joulukuuta 2014

Aurajuustolohi saksanpähkinämurulla

Pin ThisEmail This
Nam! Joulun pyhät olivat taas hyvän ruoan juhlaa! 

Tänä vuonna joulun ruokaostokset sujuivat yllättäväkin sutjakkaasti moniin aiempiin vuosiin verrattuna ja ohjeidenkin ideointi oli aloitettu kerrankin hyvissä ajoin - legendaariselta vuonankaalimetsästykseltäkin tänä vuonna vältyttiin. Pöydän antimista riittäisi päivitettävää useammaksikin kerraksi, sillä tarjolla oli muun muassa piparkakku-punajuurilaatikkoa, prosciuttoon käärittyjä taateleita ja hunajaisia uunijuureksia, mutta keskittykäämme tällä kertaa seureemme suosikkiin.

Kuten varmaan huomaatte, meidän joulupöytämme ei tosiaan ehkä se kaikkein perinteisin ole, sillä esimerkiksi kinkku ja maksalaatikko loistavat poissaolollaan. Sen sijaan hyvä kala on ottanut roolin pöydän tähtenä, ja tänä vuonna tuon eväkkään virkaa ajoi uutena tuttavuutena tämä erittäin herkullinen lohi, jonka salaisuus piili juustoisessa pähkinämurussa. Harvoin onkaan joulukala maistunut näin hyvältä, ja mikä maun lisäksi parasta, sen valmistus on tuhat kertaa kinkun sulatusta ja paistamista vaivattomampaa! Varsinkin kun toteutuksessa mukana ovat äidit, joiden keittiötaitoihin ja luoviin konsteihin voi aina luottaa.

Ainiin, ja ilmeisen kilttejä olimme näemmä olleet kun tontut niin anteliaasti toivat erinäisiä välineitä ruoanlaittoon ja kattaukseen. Mietintämyssy tässä jo sauhuaa pohtiessa mitä kaikkea herkkuja uudella tehosekoittimella voisi loihtia, ja kokeilujen satoa on lähiaikoina mitä luultavimmin luvassa myös täällä Maustemittakaavassa... :)

Copyright: Krisse - eväkkäiden ja muiden jouluruokien vastaava kenttäkuvaaja, joka toimii Maustemittakaavan ylimmäisenä apulaisena muun muassa koemaistajan ja välineistön lainaajan roolissa :)


Aurajuustolohi saksanpähkinämurulla

n. 1 kg lohta
Parin cm pala Aurajuustoa
1 dl saksanpähkinöitä
reilu 1 tl kokonaisia rosépippureita
suolaa ja mustapippuria


1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
2. Huuhtele ja kuivaa lohi huolellisesti, ja leikkaa lohen pintaan muutamia viiltoja, jotta maut imeytyvät paremmin.
3. Aseta lohi nahkapuoli alaspäin uuninkestävään astiaan, ja hiero pintaan suolaa ja pippuria. Astian pohjalle kannattaa sivellä etukäteen hieman öljyä, jottei nahka tartu kiinni.
4. Murenna saksanpähkinät ja yhdistä aurajuuston kanssa pienessä kulhossa. Levitä tahna lohen pintaan, ja ripottele lopuksi päälle rosépippurit.
5. Paista uunin keskitasolla kalan paksuudesta riippuen noin 20 min ja koristele halutessasi yrttisilpulla ennen tarjoilua.

Vinkki! Voit myös sivellä kevyesti hunajaa lohen pintaan tai lisätä sitä aurajuustotahnan sekaan pientä makeutta antamaan :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...