lauantai 13. joulukuuta 2014

Keltapilleri pimeyteen - Porkkana-mascarponekeitto

Pin ThisEmail This
Käsillä oleva pimein vuodenaika ja lähikaupan vihanneshyllyllä tarjouksessa oleva porkkanapussi ovat mitä parahin syy laittaa kattila tulille ja pyörittää illan lämmikkeeksi värikäs keitto. Alkujaan hesarista oleva resepti tuo uuden tuulahduksen perinteiseen porkkanakeittoon pitäen sisällään inkivääriä, kurkumaa sekä mascarponea. Näin joulukiiressä keitot ovat muutenkin oivallisia, sillä niiden valmistus vaatii vain vähän vaivaa, eivätkä tiskivuoretkaan kasva kattoon asti. Siivousta ja muuta tehtävää kun joulun alla riittää muutenkin. :)

Alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna puolitimme mascarponen määrän, ettei keiton mausteisuus peittynyt liikaa ja koska ihana täyteläisyys saavutetaan jo pienemmälläkin määrällä. Kasvisliemen osalta käytimme samaa taktiikkaa. Lisäsimme joukkoon myös punaisen chilin ryhtiä ja lämpöä antamaan, sekä tietenkin aimo annoksen iki-ihanaa korianteria. Kuten keitot yleensäkin, tämäkin soppa vain paranee vanhetessaan makujen tiivistyessä, joten sen voi oikein hyvin valmistaa jo edellisenä päivänä etukäteen. 

Porkkana-mascarponekeitto

½ kg porkkanaa
1 keskisuuri bataatti
2 rkl raastettua inkivääriä
8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 valkosipulinkynttä
noin 150 g mascaponejuustoa
½ punainen chili
1 tl kurkumaa
3 tl kuivattua minttua
Rouhittua mustapippuria myllystä
Ripaus sokeria
Ripaus suolaa 
Kourallinen tuoretta korianteria

Pinnalle:

Tilkka öljyä
2 tl garam masalaa
4 rkl kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä



1. Kuori ja paloittele porkkanat ja bataatti. 
2. Kiehauta vesi kattilassa, lisää ensin porkkanat ja kasvisliemikuutio. Keitä miedolla lämmöllä n. 10 - 15 min ja lisää sitten bataattipalat kattilaan. 
3. Kun juurekset ovat kypsiä, siivilöi liemi hetkeksi pois toiseen astiaan, ja sekoita sauvasekoittimella kasvikset soseeksi. Siivilöinti ei ole välttämätöntä, mutta se helpottaa soseuttamista, eikä joukkoon jää yllättäviä sattumia. 
4. Kaada liemi takaisin kattilaan ja lisää samalla mascarpone, hienonnettu valkosipuli sekä mausteet.
5. Silppua joukkoon tuore korianteri, ja anna keiton vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
6. Odotellessasi keiton jäähtymistä, voit valmistaa pinnalle tulevat siemenet.  Kuullota ensin garam masalaa hetki tilkassa öljyä, ja paahda siemeniä muutama minuutti mausteöljyssä välillä sekoitellen. Voit myös halutessasi lisätä joukkoon ripauksen suolaa.
7. Annostele keitto lautasille, lusikoi pinnalle mausteisia siemeniä, ja viimeistele annokset korianterisilpulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...