tiistai 3. helmikuuta 2015

Kanelilta tuoksuva punajuurikastike

Pin ThisEmail This
Olemme viime aikoina innostuneet kastikkeiden ja liemien maailmasta entistä enemmän. Löysimme itsemme esimerkiksi vihdoin kokeilemasta oman kasvisliemen valmistusta, joka oli to do -listallamme pyörinyt jo pitkään. Tuo kokeilu onnistuikin hyvin, mutta harmiksemme valmiin liemen määrä jäi melko vähäiseksi tarpeeksi suuren kattilan puuttessa, ja liemi katosikin erinäisiin keitoksiin miltei alle viikossa - muun muassa tähän ohjeeseen. Liemikärpäsen purtua jatkoimme samalla linjalla tarttumalla kirjastossa Sonja Leen Kastike-teokseen, ja päätimme ottaa selvää, mitä kaikkea herkkuja nestemäisessä muodostaa oikein voikaan loihtia. 

Viime viikolla Maustekeitaan linssipihvien yhteydessä lupailimme punertavaa kumppania saapuvaksi reseptipankkiimme. Tämä punajuurikastike, jonka resepti on alkujaan edellä mainitusta kirjasta, sopii erityisen hyvin linssien kera, mutta toimii hyvin myös esimerkiksi muiden lämpimien kasvisruokien lisukkeena. Maku on yhtäältä mausteisen makea ja täyteläinen, ja kaneli tekee kastikkeesta persoonallisen tuoksua myöten.

Valmistus vie aikaa, koska punajuuret ovat juureksista sitkeimpiä kestämään kiehumista. Kunhan ne on lopulta saatu pehmeiksi, on varsinainen aktiivinen työvaihe kuitenkin melko pikainen: sipulien kuullotus ja maustaminen, jonka jälkeen ainesten annetaan vielä kiehua parisenkymmentä minuuttia, ja lopuksi tietysti soseutus. Ensimmäisellä kerralla tätä tehdessämme puristimme seoksen lopuksi vielä siivilän läpi alkuperäisen ohjeen mukaisesti, kun taas jälkimmäisellä kerralla nälkä vei voiton ja siirsimme kastikkeen suoraan pöytään. Lopputuloksesta tulee aavistuksen juoksevampaa ja esteettisempää mikäli siivilöinnin suorittaa, mutta makuun sillä ei suurempaa vaikutusta ole. Siispä tarjoilutilanteesta riippuen voi valita kumman tahansa, arki- tai juhlaversion.Kanelinen punajuurikastike

3 suurta keitettyä punajuurta
3 salottisipulia
2 rkl öljyä
1 kanelitanko
1 mausteneilikka
1/3 tl suolaa
1/3 tl mustapippuria
2 dl kasvislientä
½ rkl voita


1. Keitä punajuuret kypsiksi kiehuvassa vedessä.
2. Käytä pientä kattilaa ja kuullota sipuleita öljyssä matalalla lämmöllä kunnes ne muuttuvat pehmeiksi.
3. Lisää joukkoon keitetyt punajuuret, kanelitanko, mausteneilikka, suola ja mustapippuri. Kuumenna vielä 3 min. Lämmitä tässä vaiheessa kasvisliemi erillisellä kattilassa kiehuvaksi.
4. Lisää punajuurien joukkoon kiehuva kasvisliemi, ja anna seoksen kiehua keskilämmöllä ilman kantta noin 20 minuuttia kunnes osa nesteestä on haihtunut.
5. Ota kattila pois levyltä ja anna hetki jäähtyä. Poista kanelitanko ja aja sitten kastike sauvasekoittimella tasaiseksi. Puserra vielä halutessasi seos siivilän läpi toiseen kattilaan, jotta koostumuksesta tulee kastikemaisempaa.
6. Kuumenna kastike vielä uudestaan ja sekoita joukkoon voinokare. Punajuurikastike on valmis tarjottavaksi sen hetken jäähdyttyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...