maanantai 1. kesäkuuta 2015

Raparperi-pekaanicrumble - sesongin ykkösherkku

Pin ThisEmail This

Raparperi tarkoittaa kesää. Kesä vuorostaan tarkoittaa pientä hengähdystä opintojen saralla, aurinkoa ja tietysti kotimaisten vihannesten sesonkia. Meillä molemmilla on takana pitkä ja työteliäs opintovuosi, jonka tiimellyksessä on yhdet jos toisetkin kartat ja raportit tullut väsättyä. Puhtia on kuitenkin aina riittänyt vielä keittiön puolelle, ja samalla kokkailu on tarjonnut tarvittavaa vastapainoa kaikelle istumiselle ja pähkimiselle. Järkeä tai ei, ei ole harvinaista, että meillä pyörähtää kunnianhimoinen menu käyntiin vielä puoli yhdeksän aikaan illalla, ja ruokapöydän ääreen päästään vasta kymmenen uutisten vedellessä viimeisiään. Minkäs sitä ruokainnostukselleen mahtaa. :)

Nyt voi kuitenkin jo kääntää katseen kaikkiin kesän herkkuihin: uudet perunat, avomaan kurkut, kesäsipulit ja mansikat… listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään. Näin alkukesästä parhaimmillaan ovat kuitenkin raparperit, nuo kasvimaan punertavat komistukset. Me emme valitettavasti ranskalaiselta parvekkeeltamme kovin suurta satoa saa, mutta onneksi on äidit, jotka tarjoavat niitä senkin edestä.


Siispä päätimme tarttua raparperia varresta ja pilkoimme sen tähän luvattoman helppoon raparperi-pekaanipaistokseen. Edes piirakkavuokaa ei tarvitse voidella. Mansikka-raparperipohja on makean ja hapokkaan liitto, ja rapea muruseos tuo valloittavan pähkinäisen vivahteen. Suutuntuman vuoksi kannattaa murukerros jättää hieman kokkareiseksi, mutta sen enempää tekniikkakikkoja ei tähän reseptiin tarvita.

Syöjät tituleerasivat tämän jo maailman parhaaksi piirakaksi, jota saa kuulemma aina tehdä. Teimmekin työtä käskettyä, ja viikon sisään uunissa paistuu nyt jo kolmas paistos, koska emme voineet hillitä itseämme - niin hyvää tämä on. Ja niin kesäistä!
Raparperi-pekaanicrumble

5 dl raparperia
3 dl kotimaisia mansikoita (pakastetut toimivat hyvin)
½ dl tummaa ruokosokeria
1 rkl perunajauhoja

2 dl isoja kaurahiutaleita
1 dl pekaanipähkinöitä 
1 tl vaniljasokeria
50g voita/leivontamargariinia
hieman vajaa ½ dl tummaa ruokosokeria
+ muutama pekaanipähkinä lisää pinnalle murustettuna1. Pilko raparperin varret noin ½ cm paloiksi ja halkaise mansikat koosta riippuen muutamaan osaan (pienet mansikat voi pitää kokonaisinakin).  
2. Mittaa kulhoon sokeri ja perunajauhot, ja sekoita joukkoon pilkotut mansikat ja raparperit.
Laita uuni tässä vaiheessa lämpenemään 200 asteeseen.
4. Valmista sitten muruseos. Mittaa pähkinät tehosekoittimeen, ja aja muutama sekunti kunnes ne muuttuvat hienoksi muruksi. Siirrä erilliseen kulhoon, ja lisää joukkoon kaurahiutaleet, vaniljasokeri ja ruokosokeri. Nypi lopuksi joukkoon huoneenlämpöinen voi/margariini muutamaan pienempään palaseen pilkottuna, ja jatka nyppimistä kunnes palaset ovat sekoittuneet tasaisesti ainesten joukkoon (voit käyttää apuna esimerkiksi haarukkaa). Valmiin muruseoksen tulisi olla hieman kokkaremaista.
5. Lado mansikka-raparperi tasaisesti pyöreän piirakkavuoan pohjalle, ja ripotte päälle muruseos sekä pari ylimääräistä pekaaninpähkinää murustettuna.
6. Paista uunin keskitasolla noin 30 min tai kunnes pinta on mukavan paahtunut. Anna jäähtyä kunnolla, ja tarjoile esimerkiksi jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...