tiistai 4. elokuuta 2015

Harvinaista herkkua: metsämansikkatuorepuuro

Pin ThisEmail This

Siinä missä tämä kesä ei ole ollut auringonpalvojien kulta-aikaa, metsämansikkasuiden osalta tilanne on onneksi ollut täysin päinvastainen. Ei muistu nimittäin ihan heti mieleen milloin tienvarret olisivat punottaneet kuten tänä vuonna, saati sitten, että metsämansikoita olisi voinut sanoa keräävänsä ihan oikeasti ämpäri kourassa. Tuleehan niitä yleensä se heinänkorrellinen jos toinenkin kesässä haalittua, mutta sen suuremmista saaliista voi usein vain haaveilla. Tänä vuonna sateet kuitenkin tekivät tehtävänsä ainakin meidän mökkimaastoissamme. Alunperin postinhakureissuksi tarkoitettu retki vaihtui yllättäen marjastukseksi postin jäädessä kakkoseksi ja päädyimme kyykkimään tienvarressa sormet punertavan kirjavina. 

Käytiin vähän hakemassa postia... :)

Vaikka marjat ovat parhaimmillaan sellaisenaan tai suoraan korresta ahmaistuna, halusimme nyt, kun se on kerrankin mahdollista, kokeilla millaiseksi maittavuudeksi ne voivat muuttua keittiössä. Tämä tuorepuuro-ohje onkin nyt siis sitä sesonkiruokaa itsessään oikein korostetusti. Pakko sanoa, että melkeimpä hieman liiankin kanssa, sillä ei tätä valitettavasti taida voida valmistaa oikein kuin juuri nyt. Sen vuoksi haluammekin korostaa, että tämän herkun, kuten minkä tahansa tuorepuuron, voi aivan yhtä hyvin pyöräyttää mistä tahansa muista marjoista, kuten nyt kesällä vaikkapa mansikoista tai paraikaa kypsyvistä vadelmista jotka alkavat olla parhaimmillaan. Mutta mikäli metsämansikoita löytyy sinunkin mökkipolultasi, on niiden maku tässä ehdottomasti kokeilemisen arvoinen! Ja ihan jo fiiliksenkin vuoksi tietysti!


Makeutta voi helposti säädellä maun mukaan banaanilla ja pienellä puristuksella hunajaa tai agavesiirappia. Olemme myös huomanneet, että mantelimaitoa käyttäessä lisämakeutusta tarvitsee vähemmän kuin kauramaidon kanssa, ja tietysti myös marjojen makeus vaihtelee. Kannattaa siis aloittaa vaikka vain banaanilla, ja aamulla maistaa ja säätää suupielet tarvittaessa ylöspäin hunajan tai agavesiirapin voimin. Ja voihan makeuttajana kokeilla mitä tahansa muutakin - tuorepuurot ja smoothiet ovat tässä juuri ihan parhaita, kun muokkailla voi lähes rajatta.
Metsämansikkatuorepuuro

3 dl metsämansikoita
2½ dl kaurahiutaleita
2½ dl manteli/kauramaitoa
2½ dl maustamatonta jogurttia
1 banaani muussattuna
1 rkl pellavansiemenrouhetta
(Pieni loraus hunajaa/agavesiirappia)

Tarjoiluun pähkinöitä tai muita herkkuja


1. Sekoita kaikki ainekset yhteen (lukuunottamatta hunajaa/agavesiirappia) ja anna seistä yön yli jääkaapissa. Maista aamutuimaan ja lisää tarvittaessa makeutusta. Koristele annokset pähkinöillä ja ylijääneillä marjoilla.

4 kommenttia:

 1. Wau!... Normikesänä tuollaisesta voi vain nähdä unta. Nyt mä olen ihan vihreä kateudesta ;-D

  VastaaPoista
 2. Ei oltu tosiaan itsekään uskoa silmiämme kun niitä oli niin paljon! Ja vielä isoja, mutta makeita! :)

  VastaaPoista
 3. Aikamoisen apajan olette löytäneet – loivasti kaateellisena katselen saalistanne... Ihana ohje! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi kiitos! :) Apaja yllätti kyllä meidätkin, ei tuollaiseen koskaan ennen ole tullut törmättyä!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...