sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Hävikkiä sarvista & viiden tähden vihersmoothie kaapin jämistä

Pin ThisEmail This


HÄVIKKIVIIKKO ON TÄÄLLÄ TAAS! (tai no, melkein jo meni...)

Kuluttajaliiton luotsaamaa kampanjaa on vietetty tällä viikolla jo kolmatta kertaa. Sen kunniaksi päätimme raapustaa muutamia ajatuksia ja tietysti täsmäreseptin aiheen tiimoilta - ovathan ruokahävikki ja sen vähentäminen keittiömme ruokafilosofian kulmakiviä.

Kotimaiset hävikkitilastot ovat valitettavan synkeää luettavaa. Niistä selviää esimerkiksi, että Suomessa heitetään henkilöä kohden 24 kiloa eli arviolta 125 euron edestä ruokaa roskiin vuodessa. Pääkaupunkiseudulla määrä on tätäkin suurempi. Kaikkiaan siis noin 6 % kuluttajien ostamasta ruoasta päätyy jäteastian täytteksi, mikä koko Suomen mittakaavassa vastaa peräti 100 000 keskivertohenkilöauton hiilidioksidipäästöjä!


Mutta ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin, sillä hävikkirintamalla on onneksi tapahtunut myös etenemistä. Viimeksi tiistaina oli päivän lehdessä uutinen maan ensimmäisen ruokahävikkivaraston perustamisesta Vantaalle! Muutenkin tuntuma on sellainen, että ruokahävikkiin on etenkin kaupoissa alettu kiinnittää enemmän huomiota ja ylijäänyttä sapuskaa pyritään jakamaan eteenpäin esimerkiksi ruoka-apuun. Samalla terveysmääräykset ovat aavistuksen lieventymässä, mikä mahdollistaa kyseisen kehityksen. Toki meillä on vielä pitkä matka Ranskaan, jossa tuore lainsäädäntö kieltää kauppoja laisinkaan heittämästä ruokaa roskiin.

Hävikkiteeman ympärille on syntynyt myös erinäisiä tempauksia, kuten tämä hävikkiviikko ja torstaina ollut Saa syödä! - tapahtuma. Blogimaailmassa ruokajäte on ollut esillä muun muassa hävikistä herkuksi -hankeen muodossa. Kirjoitimme mekin itse asiassa viime syksynä postauksen hävikkiruokaillallisesta, jossa syntyi monen ruokalajin gourmetateria pelkistä kauppojen hylkäämistä raaka-aineista. Tuohon postaukseen pääsette kurkistamaan tästä.


Viikon teema on inspiroinut muitakin ruokabloggaajia tarttumaan aiheeseen. Hiljan sitä ovat käsitelleet mm. Appelsiineja ja hunajaa, Kokit ja Potit, Epätrendikäs ruokablogi sekä Truly Kira muutamia mainitaksemme. Kannattaa käydä vilkaisemassa! :)






TÄSMÄVINKKEJÄ HÄVIKIN TALTUTTAMISEEN


Hävikkiviikko sai meidätkin pohtimaan vaikeita tapauksia, jotka tuppaavat useimmiten aiheuttamaan harmaita hiuksia keittiössämme. Mieleen pulpahtikin nopeasti erinäisiä raaka-aineita, joiden kohdalla kaappiin kertyneille jämille ja tilkoille saa kerta toisensa jälkeen keksiä jatkokäyttötarkoituksiaTässä pieni katsaus noihin ajoittaisen hävikkihälytyksen synnyttäjiin: 


KOOKOSMAITO
Desi sinne, toinen tänne. Niin hyvin kuin kookosmaito sopiikin moniin kastikkeisiin, yleensä purkissa on aina liikaa - tai sitten liian vähän, jolloin täytyy avata kaksi purkkia. 

Oivallinen ratkaisu tähän ongelmaan on seuraavana aamuna käyttää jäljelle jäänyt kookosmaito aamupuuroon! Makuun tulee vaihtelua, eikä tilkka päädy hukkaan. Sillä voi myös seuraavana päivänä hyvin jatkaa edellispäivän kookosmaitoa sisältänyttä kastikketta, josta nestettä on haihtunut liiankin kanssa. 

PS. Vaikka purkissa lukeekin, että älä pakasta, meillä nuo tilkat ovat monta kertaa käyneet pakastimen kautta ja hyvin ovat edelleen toimineet. 

AVOKADOT 
Tuo upea hedelmä tuskin koskaan onneksi meillä roskiin asti joutuu, mutta päänvaivaa se aiheuttaa - varsinkin verkkopusseissa ostettuna. kun kaikki hedelmät kypsyvät samaan aikaan. Yhtäkkiä käsissä onkin viisi kappaletta kypsiä avokadoja, jotka pitäisi käyttää ripeästi, sillä avokadot eivät ylikypsinä enää kovin maukkailta maistu.

Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen. Vaikka avokado ei liiemmin lämmittämisestä pidä, on se silti hyvin monikäyttöinen. Se sopii sellaisenaan salaatteihin, smoothieen, guacamoleen, leivän levitteeksi tai jopa jälkiruokavanukkaaksi jauhetun kaakaon kera. Ja onhan avokadot suolan ja sitruunan kera hyviä sellaisenaankin.

SITRUUNA & LIME
Sitrushedelmien puolikkaita jääkaapistamme löytyy harva se päivä. Onneksi myös ne ovat todella monikäyttöisiä. Välipalajogurtti saa sekä mehusta, että raastetusta kuoresta kirpeää raikkautta, ja sitrushedelmillä ryhditetystä jogurtista voi myös tekaista raikkaan kastikkeen vaikkapa kasvisten seuraksi. Pientä vaihtelua tuo päivällispöytään myös sitruunalla tai limellä maustettu vesi.

YRTTIEN JÄMÄT
Yrttejäkin me käytämme paljon. Mahtaakohan olla päivää, jolloin keittiössämme ei olisi vähintään muutama puska. Niitten kanssa täytyy kuitenkin olla tarkkana, sillä yrtit yleensä nuupahtavat enemmän tai vähemmän nopeasti.  

Ehkä kaikkein klassisin tapa käyttää jäljelle jääneet yrtit on pesto - siihen sopii niin basilika, lehtipersilja kuin korianterikin. Yrttejä voi myös ujuttaa vaikka sämpylätaikinaan, ja helppo tapa säästää pienet jämät on tehdä niistä pieniä yrttijääpaloja, joita voi tarpeen mukaan lisätä pakastimesta keittoihin ja kastikkkeisiin. Yrttijääpalojen valmistus käy käden käänteessä: tarvitsee vai hienontaa jämäyritit, asettaa ne jääpalamuotteihin ja kaataa päälle hieman öljyä tai kasvislientä. 


Yrtit taipuvat mainiosti myös öljyjen, suolan sekä juomien maustamiseen, ja miksei vaikkapa hillojenkin valmistukseen.

KEITETYT PERUNAT
Keitettyjä perunoita voi jatkojalostaa monella tapaa - toisinaan ne näyttävät näin parhaat puolensa! Kesällä keitetyt perunat kannataa ehdottomasti laittaa grilliin. Kiinteämaltoiset potut käyvät myös hyvin pilkottuna munakkaaseen tai kasviscurryyn ja jauhoisemmat lajikkeet mehevöittävät raastettuna kasvispiiraan pohjan. Jos mieli hamuaa kaulimen ääreen, kannattaa perunoista pyöräyttää makoisat rieskat. Tällöin taikinan joukkoon voi raastaa myös muiden juureksien, esimerkiksi bataatin tai palsternakan kannikoita.

PASTA
Tämä on hankala rasti. Ylijäänyt pasta kyllä toimii perunoiden tapaan seuraavanakin päivänä vielä aamiasmunakkaassa, mutta käyttövaihtoehdot ovat silti hyvin rajalliset. Oikeastaan parasta onkin keittää mieluummin vaikka aavistuksen liian vähän kuin liikaa, sillä pasta on tarkoitettu heti nautittavaksi.



HÄVIKISTÄ SMOOTHIEKSI

Kun tällä viikolla tutkailimme kaappimme sisältöä ja etsiskelimme mahdollisia hävikkiuhan alla olevia raaka-aineita, löytyi saaliksi avokado, pieni määrä pinaattia, puolikas lime, sekä puoliksi käytetty tuore minttu. Perinteinen jämäruoka pizza ei saanut tällä kertaa vihreää valoa, mutta sen sijaan niistä syntyi sitäkin herkullisempi vihersmoothie, joka kaiken lisäksi antoi energiaa ja hyvää mieltä pitkälle päivään.


Vihersmoothie jääkaapin aarteista

1 kypsä avokado, joka ei päässyt verkkopussikavereidensa kanssa pastaan 
Kourallinen jääkaapin nurkassa istuvaa tuoretta pinaattia, joka ei löytänyt tietään eiliseen salaattiin
Puolikas iso tai 1 pieni leopardisoitunut banaani
Tuoreen mintun lehtiä alkuviikon kuskusin ylijäämistä 
Puristus eilisestä limen puolikkaasta
n. 2dl vettä


1. Sekoita aineikset blenderissä ja surauta smoothieksi. Lisää tarvittaessa hieman vettä jos haluat smoothiesta juoksevampaa. 
2. Nauti herkullisen smoothien ja tyhjemmän jääkaapin tuottamasta hyvän olon tunteesta! :) 

2 kommenttia:

  1. Hehe, leopardisoitunut banaani. Osuvasti sanottu! Smoothiekin kuulostaa hyvältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitosta kommentista! :) Vaikka eläimelliset banaanit eivät ole tuntematon näky keittiössämme, syntyy herkullinen smoothie onneksi myös vähemmillä pilkuilla. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...