perjantai 4. syyskuuta 2015

No nyt tuli hyvää! Gorgonzola-lehtikaalipasta

Pin ThisEmail This
Harva asia yllättää yhtä iloisesti kuin kotiintulo valmiiseen pöytään, etenkin silloin kun sitä vähiten osaa odottaa. Oven avatessa ensimmäisenä nenään leijuu ruoan valloittava tuoksu. Ohikiitävän hetken sitä ehtii mielessään arvuutella, mitä lieden äärestä löytyykään, mutta jännitystä ei kauaa malta säilyttää. "Mitä oikein syödään??"


Salaperäisyyden verho leijui viime viikolla kotimme keittiössä, kun meistä matalaäänisempi osapuoli saapui kotiin. "Katse toisaalle, eikä saa kurkkia", kuuluivat selväsanaiset ohjeet keittiön puolelta muikean virneen saattelemina. Onneksi itse annos oli enää viimeistelyä vaille valmis, eikä mielen tarvinnut kauaa jännityksestä kihistä ja vatsan nälästä kurista ruoan valmistumista odotellessa. Vaikka olisi lopputulos ollut vaikka minkämoisen odottamisen arvoinen! Niin upea pasta syntyi Maustemittakaavan kauniimman osapuolen tämänkertaisesta kehittelystä. Lehtikaalia ja gorgonzolaa, joka havahdutti tämän kotiinpalaajankin pitämään homejuustosta.  

Reseptin siemen kylvettiin jo kauan aikaa sitten, kun tämän kerran pääkokki sai Wienissä maistaakseen mieleenpainuvan ruokaelämyksen gorgonzolapastan muodossa. Pastan ja sinihomejuuston yksinkertaisen maukas liitto ei tarvinnut juuri muuta taivaalliselta maistuakseen peruskouluikäisen suussa. Nyt reilu vuosikymmen myöhemmin tuo muisto pulpahti pintaan tarjoten inspiraation yllätysillalliseen.

Tällä kertaa sesongin raaka-aineet määräsivät tahdin, ja tuttu makumuisto sai seurakseen muun muassa lehtikaalia ja kesäsipulia. Gorgonzolan, lehtikaalin ja sitruunan raikkaan täyteläinen kombinaatio luovat herkullisen ja hienostuneen yhdistelmän, jossa maut ovat täydellisessä balanssissa. Kun päälle lisätään kevyesti murennetut pekaanipähkinät, on kaikki suutuntumaa myöten kohdallaan.

Yksinkertaisuus on pastassa valttia. Kun raaka-aineet ovat laadukkaat, ei sen suurempaa kikkailua tarvita. Älä siis sorru kellertävän nuupahtaneeseen lehtikaaliin!

Mikä parasta, illallinen on reilussa vartissa valmis, ja suorastaan vaatii ruokapöydän ääreen, sillä pastahan ei syöjiään odota!


Lehtikaali-gorgonzolapasta

1 iso kesäsipuli varsineen (tai pieni keltasipuli ja pätkä kevätsipulin vartta)
2 valkosipulinkynttä
5 suurta lehtikaalin "lehteä"
Pienehkö loraus ruokakermaa
Muutama rkl pastan keitinlientä
n. 70g gorgonzolajuustoa
Kourallinen pekaanipähkinöitä
n. ½ sitruunan mehu
Useampi kierros rouhittua mustapippuria
Suolaa
n. 4 dl gnocchipastaa
Oliiviöljyä



1. Aloita hienontamalla kesäsipulin sipuliosa ja valkosipulinkynnet hienoksi. Pilko samalla myös noin parinkymmenen sentin pätkä kesäsipulin vartta renkaiksi ja siirrä erilleen muusta sipulista. Poista lehtikaalin lehdistä paksu keskiruoti ja riivi lehtikaali pienemmäksi, noin suupalan kokoisiksi.

2. Laita pastan keitinvesi kiehumaan ja suolaa. 

3. Pastaveden kuumetessa ryöppää lehtikaalia muutama minuutti, kunnes sen väri voimistuu ja rakenne hieman pehmenee. Tämä käy kätevästi esimerkiksi laakealla pannulla lisäämällä joukkoon tilkka kuumaa vettä. Ota lehtikaali sivuun odottamaan.

4. Kuumenna tilkka oliiviöljyä paistinpannulla ja kuullota siinä kesäsipulin sipuliosa. Kun sipuli on pehmeää ja läpikuultavaa, lisää joukkoon valkosipulisilppu, ja kuullota hetki kunnes valkosipulin tuoksu nousee. Lisää nyt esikäsitelty lehtikaali, ja kaada perään tilkka kermaa ja pastan keitinlientä sekä gorgonzola-juusto. 

5. Mausta suolalla ja pippurilla ja anna muhia kunnes pasta on al dente. Kaada pasta lävikön kautta kastikkeen joukkoon, ja purista joukkoon reilusti sitruunamehua. Ripottele lopuksi joukkoon vielä sipulinvarsirenkaat ja hieman murennetut pekaanipähkinät. Tarjoile välittömästi :)

4 kommenttia:

  1. Ihana pasta yksinkertaisista raaka-aineista. Gorgonzola, pähkinät ja kerma yhdessä ei voi olla muuta kuin hyvää. Tää resepti täytyy tallentaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Niin maistuva tuo yhdistelmä ainakin meidän mielestä oli, että piti vielä samalla viikolla tehdä uudestaan! :)

      Poista
  2. Kuulostaa hyvältä! Lehtikaali on yksi kestosuosikeistani ja pastan joukossa sitä on helppo syöttää myös jälkipolville. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Lehtikaali on meidänkin suurta herkkua varsinkin valkosipulin ja sitruunan kera :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...