perjantai 15. tammikuuta 2016

Inkivääri-parsakaalikulho ja herkullisen tofun salaisuus

Pin ThisEmail This
Olemme jo kauan yrittäneet masteroida tämän tyyppisen yksinkertaisen aasialaisen kulhon. Marinadi, pikainen wokkaus, ja siinä se. Ja viimein se onnistui nappiin! Tofusta tuli tällä kertaa niin mieletöntä, että jopa keittiömme tofuepäilijä käänsi takkinsa taskujaan myöten, napsi koko kulhollisen tyytyväisenä ja vaati jopa saada lisää. 

Tofu on tosiaan pitkään ollut melko lailla paitsiossa keittiössämme, johtuen Maustemittakaavan miespuolinen jäsenen haluttomuudesta sen käyttöön. Menimme aikoinaan kerran kokeilemaan intialaiseen Palak Paneeriin kotijuuston sijasta tofua, ja vielä ilman minkäänlaista marinointia. Sen jälkeen sitten tuo tofun ostaminen loppuikin! Trauma jäi. Vaan onneksi viime aikoina tofu on tehtyt todellisen comebackin ruokalistalle kun aloimme ymmärtää hieman enemmän sen valmistuksesta.

1) Ensinnäkin tajusimme, että kaupan vaihtoehdot todella eroavat toisistaan laadussa ja maussa paljon. Aiemmin valitsimme halvimman vaihtoehdon, mutta sittemmin siirryimme käyttämään hieman arvokkaampaa, kotimaista Jalotofua, joka kieltämättä on tuon hintaeron arvoinen.  

2) Toisekseen tofu kannattaa kuivata erittäin hyvin ennen käyttöä. Nykyään laitamme tofukimpaleen aluksi talouspaperin väliin ja päälle painavimman kattilamme hetkeksi (noin 15-30 min). Tämä auttaa valuttamaan tofusta kaiken ylimääräisen nesteen, jottei se jää vetiseksi. 

3) Tofun marinointi on myös tärkeää, jotta se saa tarpeeksi makua. Siksi vahvat maut kuten valkosipuli ja inkivääri luovat usein perustan marinadille yhdessä soijan ja jonkinlaisen etikan kanssa. Toinen hyvä tapa on myös pyöräyttää tofu kuivana maissitärkkelyksessä ja lisätä maustekastike vasta pannulla.

4) Viimeinen onnistumisen avain on tarpeeksi kuuma pannu paistaessa. Tofua kuuluu paistaa vain muutama minuutti kuitenkin käännellen, kunnes jokainen pinta on kauniin kullanruskea ja rapea.



Tässä ohjeessa inkivääri on varsin suuressa roolissa. Olemme joiltain tahoilta kuulleet sanottavan sen maistuvan vähänkään isompina paloina saippualta, mutta meillä inkivääri on keittiön vakiasukki ja löytää tiensä milloin marinaideihin ja milloin nuhajuomaan (kiitos Ella!). Tällä kertaa tyypillisen raastamisen sijaan se tuleekin ohuina suikaleina, mikä antaa annokseen aivan uutta särmää. Lopputulos on kaikkea muuta kuin saippuaa - ellei siitä satu sitten kovasti pitämään. ;)



Inkivääri-parsakaalikulho tofulla ja riisillä

200g Maustamatonta jalotofua 
1 keskikokoinen parsakaali (n. 300g)
1,5 dl riisiä (esim täysjyväbasmatia tai mustaa riisiä)  
Seesaminsiemeniä päälle ripoteltavaksi
(Kevätsipulia silputtuna pinnalle sesongin sattuessa)

Tofumarinadi
1 valkosipulinkynsi
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl miriniä
1 tl vaahterasiirappia

Inkiväärikastike
20g inkivääriä (noin peukalonpään kokoinen pala)
1½ rkl soijakastiketta
1 ½ rkl miriniä
½ rkl vaahterasiirappia
½ rkl riisiviinietikkaa
Hyppysellinen chilihiutaleita


1. Valuta ja kuivaa tofu laittamalla se talouspaperin väliin painavan kattilan alle noin 15-30 min ajaksi. Pilko sitten tofu kuutioiksi. Valmista seuraavaksi marinadi tofulle hienontamalla aluksi valkosipuli ja yhdistämällä sen jälkeen kulhossa kaikki marinadin ainekset yhteen. Lisää tofukuutiot kulhoon ja varmista, että kaikki kuutiot peittyvät marinadiin. Anna marinoitua vähintään 30 min.

2. Laita tällä välin riisi keittymään suolattuun veteen. 

3. Pilko parsakaali aluksi kukinnoiksi. Kannattaa hyödyntää myös parsakaalin varsiosa pilkkomalla se viipaleisiin. Suikaloi sitten inkivääri ohuiksi tikuiksi ja sekoita tikut yhteen soijakastikkeen, mirinin, vaahterasiirapin, riisiviinietikan ja chilihiutaleiden kanssa.

4. Kuumenna nyt paistinpannu ja paista marinoituneita tofukuutioita (älä kuitenkaan kaada marinadia pannuun) kaikilta sivuilta kunnes ne saavat kauniin rapsakan ruskean pinnan. Ota sivuun odottamaan.

5. Pannun ollessa edelleen kuuma lisää parsakaalit pannulle. Kaada samalla 3/4 inkiväärikastikkeesta ja paista noin 5 minuuttia kunnes parsakaali on pehmennyt.  

6. Rakenna annos kulhoon laittamalla alimmakseksi riisiä ja parsakaalit ja tofut päälle. Ripottele päälle vielä seesaminsiemeniä sekä chilihiutaleita ja lusikoi joukkoon jäljelle jäänyttä inkiväärikastiketta.

8 kommenttia:

  1. Nam, tämä näyttää tosi hyvältä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maikki! :) Tätä popsiikin oikein mielellään, kun annos on värejä täynnä!

      Poista
  2. Niin hyvät ja oivat vinkit! Minäkin kärsin pitkään tofukammosta,kun sellaista mautonta ja maustamatonta möykkyä olin joskus maistanut! Jalotofulta löytyvät kyllä parhaimmat valmisteet, mutta itse marinoimallakin varmasti onnistuu. Inkivääriä ei voi laittaa liikaa...eihän? Sitä käytän itse niin makeissa kuin suolaisissa ruoissa! Maistuvaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa, meitä on siis ollut muitakin! ;) Näillä vinkeillä onneksi täällä kammo saatiin muutettua innostukseksi. Inkivääri on kyllä vertaansa vailla varsinkin kun vielä tajusimme alkaa käyttämään sitä myös suikaleina. Inkiväärintuoksuista viikkoa siis sinullekkin! :)

      Poista
  3. Meilläkin tofu on verrattain uusi aines kokkailussa, mutta nyt olen jo oppinut siitä tykkäämään. En ole tainnut koskaan marinoida sitä, vaan pelkästään maustaa kastikkeen avulla. Pitää testata tämä teidän reseptinne, näyttää hyvälle. Ja inkivääri - aina ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Toivottavasti resepti maistuu teidänkin keittiössänne! Yllätyimme itsekin kuinka herkullista tofusta saakaan muutamalla pikku niksillä, ja nyt sitä sitten kuluukin koko tofutaantuman edestä. :)

      Poista
  4. Minäkin karttelin pitkään tofua, kunnes ymmärsin, miten sitä tulee käyttää. Marinoituna ja rapeana se maistuu hyvätä! Mutta japanilainen, pehmeä tofu se vasta on jotain! Silkkisen ihanuuden kanssa syödään raastettua inkivääriä ja soijaa, ei muuta. Sääli vain, ettei Suomesta saa todella hyvälaatuista pehmeää tofua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota japanilaista silkkitofua emme vielä olekaan ehtineet maistaa, joten pitääkin ottaa se seuraavaksi raaka-aineiden valloituslistalle. :) Varsinkin, jos se yksinkertaisuudessaankin on noin herkullista kuin sanot!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...