maanantai 17. elokuuta 2015

Upea kasvispiirakka: Sesongin herkuista välimerellisin vivahtein

Pin ThisEmail This

Syksyn kasvissesonki alkaa olla nyt parhaimmillaan. Vihannesosastolla törmää runsaudenpulaan, kun kaalit, porkkanat, kesäkurpitsat ja sipulit näyttävät parhaat puolensa ja vieläpä pikkurahalla. Siispä yksi parhaista tavoista juhlistaa tätä sesonkia on herkullinen kasvispiiras. Meidän ei jostain syystä tähän mennessä ole liiemmin suolaisia piiraita tullut tehtyä, mutta nyt päätimme kerrankin tehdä välimerelliseen tapaan yhden sellaisen alusta loppuun. 

Kasvispiirakka on vähän kuin pitsa, loistava jääkaapin tyhjennykseen. Meilläkin sattui olemaan kaapissa ruokakermaa, maitotilkka ja kaksi herkkusientä, joille piti keksiä käyttötarkoitus. Sienistä puheen ollen, muutkin sienet ohjeeseen tietysti käyvät, itseasiassa metsäsienet, kuten kanttarellit tai suppilovahverot. sopisivat tähän varmasti vielä paremmin. Takuulla tehdäänkin syksyllä tällä ohjeella suppilovahveropiirakkaa!


Piiraan ohje saattaa ensisilmäyksellä tuntua kaikkine vaiheineen suuritöiseltä, mutta lopulta varsinaista pilkkomista ja vaivaamista on vain vähän. Perunat keittyvät ilman suurempaa vahtimista, aivan kuten pannulla karamellisoituva sipuli ja uunissa paahtuvat kasvikset, ja munamaitoseoskin valmistuu vain hetkisen puukauhaa heilauttamalla. Mikä parasta, kaikki vaiheet lomittuvat oivallisesti toisiinsa, jolloin keittiössä ei pääse kiire yllättämään ja kokonaisaika on pienempi kuin osiensa summa. 

Lopussa kiitos seisoo, sillä vaivannäkö palkitaan onneksi moninkertaisesti. Perunan mehevöittämä pohjataikina on makoisaa, eikä yhtään jauhoista ja täytteen kasvikset ihanan makeutuneita. Päälle raastettu parmesaani viimeistelee makuharmonian. Tämä ainakin katosi meiltä parempiin suihin alta aikayksikön. 

Koska nämä aurinkoiset kelit suorastaan vaativat loppukesän piknikille, niin mekin pakkasimme vilttimme sekä eväsreppumme ja suuntasimme kohti vakipaikkaamme. Kasvispiiraan tekemiseen saimmekin sysäksen juuri päivän eväitä suunnitellessamme. Sillä mikäs sen parempaa kuin istuskella kalliolla kaunista maisemaa ihaillen ja kasvispiiraalla herkutellen. Osui ja upposi!




Upea kasvispiirakka välimerellisin vivahtein

Ohjeesta syntyy pyöreä piirakkavuoallinen (halkaisija n. 26 cm)

Pohja:
1 dl jauhoista perunaa (esim. Rosamunda) keitettynä ja hienoksi muussattuna 
2 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
100g voita huoneenlämpöisenä
½ dl kylmää vettä

Täyte:
200g miniluumutomaatteja
2 punaista paprikaa
2 isoa herkkusientä tai kourallinen metsäsieniä
4 pientä kesäsipulia mikäli saatavilla tai 2 tavallista keltasipulia
Ripaus suolaa, sokeria ja pippuria
Tilkka oliiviöljyä
Tilkka balsamviinietikkaa

1½ dl ruokakermaa
½ dl maitoa
3 kananmunaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna ja kuullotettuna
Rouhittua mustapippuria
Ripaus suolaa
Oreganoa

1 dl parmesania raastettuna
Tuoretta basilikaa tarjoiluun



1. Keitä peruna(t) suolatussa vedessä. Anna hetki jäähtyä ja muussaa sisus esimerkiksi haarukan avulla tasaiseksi. 

Jos haluat oikaista hieman, kuuleman mukaan myös perunasosejauhe istuu taikinaan mainiosti muussatun perunan sijasta. Kannattaa tällöin kuitenkin tarkistaa sisältääkö perunasosejauhe jo valmiiksi suolaa, ja jos näin on, jättää ylimääräinen suola pois pohjataikinasta.

2. Sekoita yhteen kulhossa jauhot leivinjauhe sekä suola, ja lisää sitten joukkoon 1 dl verran muussattua perunaa. Pilko voi kuutioiksi ja nypi ne taikinan joukkoon. Lisää lopuksi kylmä vesi ja muotoile tasaiseksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa hieman kylmää vettä (ei kuitenkaan enempää kuin ½ dl), jos haluat taikinasta löysemmän. Painele taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja aseta jääkaappiin odottamaan.

3. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Pilko uunin lämmetessä miniluumutomaatit puoliksi, viipaloi sienet ja halkaise paprikat kahtia pystysuunnassa ja poista niistä siemenkodat.

4. Vuoraa uunipelti leinpaperilla ja asettele päälle juuri pilkotut kasvikset. (Mikäli käytät metsäsieniä, kannattaa ne käyttää pannulla uunin sijaan.) Paprikat kannattaa asetella ulkopinta ylöspäin, jotta ne paahtuvat parhaiten. Pirskottele kasvisten päälle hieman oliiviöljyä, ja herkkusienten päälle myös hiven balsamviinietikkaa ja ripaus suolaa. Anna paahtua uunin ylätasolla kunnes sienet ovat kauniin paahtuneita ja paprikat ovat tummuneet pinnalta. 

Tomaatit saavat olla uunissa yksin kauemminkin jos niistä haluaa extramakeita, mutta silloin lämpöä kannattaa laskea. 

5. Kun kasvikset ovat uunissa paahtumassa, hienonna sipuli ja kuullota se tilkassa oliiviöljyä. Kun sipuli on läpikuultavaa ja pehmeää, lisää joukkoon noin teelusikallinen sokeria ja loraus balsamviinietikkaa, ja jatka kypsentämistä miedolla lämmöllä piiraan kasaamiseen asti. 

Sipulin maku paranee mitä kauemmin se tekeytyy pannulla, eli voit valmistaa hartaudella karamellisoidun sipulin halutessasi jo etukäteen.

6. Hienonna valkosipulit ja kuullota niitä hetki oliiviöljyssä kunnes niistä nousee valoittava tuoksu. Kaada valkosipuli isoon kulhoon, ja lisää joukkoon kananmunat. Vatkaa niiden rakenne rikki, ja kaada sekaan maito ja ruokakerma. Mausta oreganolla, suolalla ja pippurilla, ja tarkista maku.

7. Viipaloi paahtuneet paprikat suikaleiksi ja ota piirakkavuoka jääkaapista. Lado pohjan päälle grillatut kasvikset ja sipuli, ja kaada lopuksi päälle munamaitoseos. Raasta lopuksi pinnalle parmesaania, ja anna kypsyä uunissa alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia kunnes piirakka on saanut kauniin värin.

Voit myös lisätä juustoraasteen piiraan päälle paiston puolivälissä, jos haluat että pinnasta tulee rapean juustoinen.

8. Anna vetäytyä kunnolla, ja tarjoile basilikanlehtien ja raastettujen parmesanlastujen kera. Nauttiminen sallittu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...