sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Kuubalainen mustapapukeitto

Pin ThisEmail This
Saimme viimein sormet näppäimistölle, sillä tämä resepti oli ihan pakko jakaa! Mustapapukeitto löi meidät ällikällä maullaan - syvä ja sielukas aivan kuin Kuuba, jossa siihen ensimmäisen kerran ihastuimme.



Mitä täällä kuuluikaan sanoa? :) Sitä on jo ihan unohtanut, onhan Maustemittakaavan viime tekstistä vierähtänyt aikaa jo tovi. Olemme taas molemmat saman katon alla (jee!), kun viiksekkäämpikin osapuoli malttoi palata Ruotsista takaisin, joten nyt tämä taas sujuukin helpommin. Olipa ihana palata pienestä vaihto-opiskelukeittöstä taas omien kattiloiden ja veitsien pariin! Ja onhan keittiössä hääräily kaksin vaan niin paljon kivempaa! Ei sillä etteikö ruokaa olisi yksin opiskelijaboksissa tullut tehtyä, ihan riittämiin nimittäin, sillä Lundista puuttuivat jostain syystä kokonaan opiskelijalounasravintolat! Kaikki kantoivatkin yliopistolle omia eväsboksejaan mukanaan, joten ei kai siinä muutakaan voinut kuin seurata esimerkkiä. Siinä sitten riittikin kokattavaa tuplasti, kun piti lounaatkin tehdä, mutta toisaalta ainakin sai aina mieleistään sapuskaa.

Jo viikkojen ajan meitä on kutkuttanut päästä jakamaan teille täällä eräs mahtava resepti. Nimittän tämä mustapapukeitto! Idea siihen lähti jo viime kevään Kuuban matkalla, jossa saimme vähän väliä tätä erinomaista keitosta ja nyt kun viimein saimme sitä kokeiltua omassa keittiössä olimme heti ihan myytyjä. 

Tässä mustapavuista syntyvä keitossa parasta on sen syvä maku. Mikäli vain on aikaa ja viitseliäisyyttä liottaa ja keittää pavut itse, on se ehdottomasti vaivan väärti. Varsinkin keitinliemen hyödyntäminen myös keitossa tuo makuun mustapavujen maun kaikessa hienoudessaan (papuja usein pidetään vaatimattomina, mutta meistä ainakin ne ovat aivan erinomaisia ihan oikeasti!). Varoituksen sana silti, juuri mustapavujen keittäminen kypsiksi vaatii hieman hermoja ja aikaa. Tässä yksi ohje TheKitchn:n oiva ohje, josta löytyy hyviä vinkkejä papujen keittämiseen! Kuivia mustapapuja löydät hyvin varustelluista ruokakaupoista ja varmimmin etnisistä marketeista. Äläkä huoli jos aikaa ei ole (ei sitä aina ole meilläkään), erinomaista siitä tulee tölkkipavuillakin! :)


Mustapapukeitto

1 iso sipuli hienonnettuna
3 isoa valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 sellerin vartta kuutioituna
2 keskikokoista porkkanaa kuutioituna
6 dl mustapapuja (mieluiten itseliotettuja ja keitettyjä, mutta purkkipavutkin käyvät)
7-8 dl kasvislientä (voit myös käyttää osan papujen keitinliemestä mikäli olet liottanut pavut itse)
2 tl juustokuminaa
½-1 tl chilijauhetta
1 rkl omenaviinietikkaa tai ½ limen mehu
Rouhittua mustapippuria
Ripaus suolaa

Tarjoiluun esimerkiksi
Korianteria
Avokadoa
Maissitortilloja

1.       Paista selleriä, porkkanaa ja sipulia noin 15 min pannulla keskilämmöllä. Lisää sitten valkosipuli, juustokumina ja chilijauhe ja paista vielä noin 1 minuutin verran.
2.       Kaada joukkoon pavut ja liemi, ja mausta suolalla ja pippurilla ja anna keiton sitten porista hiljalleen noin 30min. Soseuta lopuksi keitto kuitenkin siten, että se ei mene täysin sileäksi vaan joukkoon jää sattumia. Varo tässä vaiheessa, ettei kuuma keitto roisku päälle.
3.      Anna keiton hetki jäähtyä ja tarkista sitten maku. Ripottele joukkoon tuoretta korianteria. Tarjoile yhdessä esimerkiksi avokadon, maissitortillojen ja kuubalaisen musiikin kera. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...