perjantai 16. lokakuuta 2015

Spelttirisotto myskikurpitsalla - Syksyn herkullisin kasvisillallinen

Pin ThisEmail This
Vieraita tulossa ja lihaton lokakuu menossa? Eipä hätää, tässä nimittäin takuuvarma kasvisillallishitti ja vieläpä sesongin raaka-aineista. Eihän tässä kehtaa enää sanoa, että koko komeus syntyy naurettavan helposti noin puolessa tunnissa!



Tovi sitten meillä oli erityinen syy juhlaan. Pohdimme menisimmekö ravintolaan syömään vai valmistelisimmeko itse juhlavan illallisen. Noh, lopulta päätös ei ollut edes vaikea, perjantai-ilta, kerrankin tarpeeksi kiireetöntä aikaa ja rentoa musiikkia taustalle, todellista ruoanlaittofiilistelyä siis! 

Kun edellisenä päivänä olimme suunnitelleet illan menuuta, halusimme kummatkin jälleen kerran osoittaa itsellemme, kuinka hienon illallisen pääraaka-aineena voi loistaa myös kasvis. Aikamme pohdittuamme päädyimmekin kokeilemaan syksyn kurpitsasatoa hyödyntävää spelttirisottoa.

Tähän mennessä risotto ei oikein ole ollut meidän juttumme. Onko kenties vika ollut sitten tekijöissä, raaka-aineissa tai molemmissa, tähän asti valmistetut risottomme ovat aina olleet odotuksiin nähden jonkin sortin pettymyksiä. 

Vaan tällä kerralla ei ollut! Sen sijaan se ylitti kaikki odotukset! Riisin korvannut speltti oli ihan ässä. Maultaan pähkinäinen alkuvilja on riisiä paljon vivahteikkaampi ja maistuu ja tuntuu suussa mukavan erilaiselta. Myskikurpitsa on myös noussut yhdeksi lempiraaka-aineista keittiössämme. Tämä valloittavan värinen ja veikeän mallinen kasvis paahtuu parhaimmilleen uunissa kypsennettynä, jolloin se makeutuu säilyttäen kuitenkin kurpitsamaisen maukkaan ominaismakunsa. Kun näiden lisäksi risotto sai makunsa vielä uunissa paahdetuista valkosipuleista sekä täyteläisestä pecorino romano -juustosta, oli makusinfonia valmis.   

Siihen nähden kuinka hienostunut maku annoksessa oli, jäi valmistusaika hämmästyttävän lyhyeksi, eikä leikkuulautaa kaipaa kuin kurpitsa. Vaiheet limittyvät toisiinsa saumattomasti; kurpitsan kypsyessä uunissa kypsyy liedellä varsinainen risotto ja yhtäkkiä kaikki onkin jo valmista.

Lasi viiniä ja malja ruoanlaiton upeudelle. Älyttömän hyvää!



Spelttirisotto myskikurpitsalla 


1 pieni (n. 600g) tai ½ keskikokoinen myskikurpitsa 
n. 10 kpl tuoreen salvian lehteä
3 valkosipulinkynttä 
2 rkl oliiviöljyä
Suolaa ja rouhittua mustapippuria

4 salottisipulia
1 rkl oliiviöljyä
Kunnon nokare voita/oivariinia
2 ½ dl spelttihelmiä
1 ½ dl valkoviiniä
n. 4 ½ - 5 dl kasvislientä hyvästä fondista
Kaksi kukkurallista kourallista tuoretta babypinaattia
Pieni kourallinen pähkinöitä (esim. hassel) 
Raastettua pecorinoa
Suolaa ja rouhittua mustapippuria
(sitruunamehua pikkupuristus)

1. Aloita valmistus uunikurpitsasta. 

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese ja kuivaa myskikurpitsa huolellisesti, ja halkaise se sitten pituussunnassa kahtia. Kaavi pois kurpitsansiemenet esimerkiksi lusikan avulla*. Pilko kurpitsa tämän jälkeen suupalan kokoisiksi kuutioiksi, ja lado ne uunivuokaan. 

Kuori kolme valkosipulinkynttä ja murskaa ne kevyesti esimerksi keittiöveitsen lappeella. Pilko myös salvianlehdet ja lisää molemmat kurpitsapalojen joukkoon. Kaada lopuksi päälle oliiviöljy ja mausta palat suolalla pippurilla. Anna paistua uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes palat ovat kypsiä.

2. Kun kurpitsat ovat sujahtaneet uuniin, aloita risoton valmistus.

Hienonna salottisipulit ja mittaa valmiiksi 5 dl kasvislientä astiaan, josta sitä on helppo kaataa. Lämmitä suuressa kasarissa noin ruokalusikallinen oliiviöljyä sekä nokare voita, ja kuullota siinä hienonnetut salottisipulit pehmeiksi. Lisää spelttihelmet, ja anna paistua noin minuutin verran kunnes niistä nousee hento pähkinäinen tuoksu. 

Kaada ja sekoita nyt joukkoon valkoviini. Kun suurin osa siitä on imeytynyt, lisää n. ½ dl kasvilientä. Jatka kasvisliemen lisäämistä noin ½ dl kerrallaan sekoitellen, kunnes lisätty liemi on imeytynyt. Kun speltti on kypsää (noin 15 min), ota kasari pois liedeltä. 

Vinkki: Kypsyysaste on helppo tarkistaa maistamalla: kypsä speltti on pehmeää, muttei mössöä, ja siinä on vielä pieni purutuntuma.

3. Huuhtele tässä vaiheessa muutama kourallinen tuoretta babypinaattia, valuta, ja lisää kasariin yhdessä kypsän myskikurpitsan kanssa. Raasta joukkoon pecorino-juusto, mustapippuri (purista hieman sitruunamehua) ja sekoita. Tarkista maku, ja viimeistele risotto kourallisella halkaistuja pähkinöitä.

Raasta vielä halutessasi annosten päälle pecorinoa, ja nauti herkullisesta ateriasta! :)


*Kurpitsansiemeniä ei tässä reseptissä tarvita, mutta ne kannattaa ehdottomasti säästää ja paahtaa esimerkiksi ihanan rapeiksi naposteltaviksi uunissa.

2 kommenttia:

  1. Hieno annos! En ole koskaan käyttänyt spelttihelmiä, mutta pitääpä varmaan seuraavaksi kokeilla niitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maikki! :) Mekään emme itse asiassa olleet aiemmin spelttihelmiä kokeilleet, mutta se oli kyllä rakkautta ensipuraisulla :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...