torstai 7. tammikuuta 2016

Mahtava marokkolainen kikhernepata säilötyllä sitruunalla

Pin ThisEmail This
Uusi luottoruoka on löytynyt! Tämä mahtava marokkolainen kikhernepata onnistui yllättämään meidät niin hyvin, että sittemmin, viime kuukauden aikana, on kattila porissut useamman kerran nostattaen huumaavan tuoksun koko keittiöön.


On edelleen pieni mysteeri, miten jostain ruoista tulee uusia vakivieraita ruokapöytään, sillä ainakin me olemme huomanneet, että ruoan kiinnittymistä osaksi pysyvää repertuaaria on vaikea ennustaa. On paljon niitä uusia ruokia, joiden hyvyyttä ruokapöydässä huokaillaan ja silti vasta pitkän pitkän ajan kuluttua, jos silloinkaan, ne pääsevät lautaselle uudestaan. Sitten taas on niitä uusia ruokia, joiden hyvyyttä huokaillaan yhtä lailla, mutta jotka myös löytyvät lautaselle parhaimmillaan jo samalla viikolla uudemman kerran. Harmi vain, nämä jälkimmäiset ovat usein vähemmistössä. Senpä takia niistä kannattaakin pitää kiinni kaksin verroin.

Tämänkertainen kikhernepata hurmasi meidät heti ensikerralla pehmeällä ja yllättävällä maullaan. Noin tunnissa kasviksista ja mausteista kehittyy niin herkullinen liemi, että sen voisi jo syödä sellaisenaan. Kun sitten kikherneet, jotka vielä ovat meidän molempien suosikkeja, imevät kypsyessään tätä lientä, voitte kuvitella lopputuloksen. Pääpiirteiltään ohje on alunperin New York Timesin sivuilta, mutta olemme versioneet sen paremmin kotoisaan tarjontaan sopivaksi.

Marokkolaiselle keittiölle tärkeää säilöttyä sitruunaa saattaa olla vaikea löytää, mutta kannattaa ehdottomasti yrittää, sillä niiden voimakasta ja ainutlaatuista makua on vaikea korvata. Onneksi ainakin suurimmista kaupoista ja etnisistä marketeista niitä voi bongailla, ja onhan sitruunoita mahdollista säilöä itsekin. Tällöin tosin joutuu kuukauden päivät odottelmaan niiden valmistumista.


Mahtava marokkolainen kikhernepata

Oliiviöljyä
2 isohkoa sipulia
1 punainen chili
4 valkosipulinkynttä 
1 - 1½ tl suolaa
1 tl tuoretta inkivääriä
1 tl kurkumaa
1 tl paprikajauhetta
3/4 tl kanelia
½ tl juustokuminaa
½ tl rouhittua mustapippuria
2 rkl tomaattipyreetä
1 iso fenkoli 
2 porkkanaa
1 iso lanttu
n. 5 dl kikherneitä (voit käyttää joko itseliotettuja tai valmiita)

2 rkl säilötyn sitruunan kuorta (saatavilla ainakin suurimmista kaupoista ja etnisistä marketeista)
½ dl kuivattuja aprikooseja tai taateleita
Iso kourallinen pinaattia

Reilusti tuoretta korianteria/lehtipersiljaa



1. Tee aluksi esivalmistelut. Pilko fenkoli, porkkana ja lanttu pienehköiksi paloksi. Hienonna sipuli, valkosipuli ja chili, ja raasta inkivääri.

2. Lämmitä nyt iso kattila tai pata keskilämmölle ja paista oliiviöljyssä sipulia muutama minuutti. Lisää sitten valkosipuli, inkivääri, chili, kurkuma, paprika, kaneli, juustokumina, mustapippuri ja tomaattipyree pannulle ja paista vielä noin minuutin verran. Varo etteivät mausteet pala

3. Kaada pataan nyt pilkottu fenkoli, porkkanat, sekä lanttu ja jatka paistamista noin 5-10 minuuttia kunnes kasvikset alkavat pehmentyä. Kaada sitten vettä siten, että se juuri ja juuri peittää kasvikset. Mikäli sinulla on yön yli lionneita kikherneitä, kaada nekin pataan tässä vaiheessa. Lisää tässä vaiheessa pataan myös suola. 

4. Nosta lämpöä kunnes neste kiehuu ja jätä sitten pata hautumaan lämpöä alentaen. Anna padan hautua noin 1h tai kunnes kasvikset tuntuvat olevan kypsiä. Jos käytät valmiita kikherneitä, huuhtele ne huolellisesti ja lisää pataan noin 10 minuuttia ennen kuin kasvikset ovat kypsiä. Voit lisätä nestettä hautumisen aikana, mikäli sitä tuntuu olevan liian vähän. 

5. Huuhtele säilötty sitruuna, ja koverra sen sisus ulos. Hienonna sitten kuori, ota pata pois liedeltä ja lisää kuori, kuivatut aprikoosit/taatelit pienemmiksi paloiksi pilkottuna sekä iso kourallinen pinaattia. Tarkista maku tässä vaiheessa ja lisää suolaa tarvittaessa. Anna padan hetken aikaa jäähtyä, jotta maut tasaantuvat ja revi sitten joukkoon reilusti tuoretta korianteria. Tarjoile esimerkiksi couscousin tai bulgurin kera. 

6 kommenttia:

  1. Onpa hyvän kuulloinen pata! Fenkoli on ihana lisä tuollaiseen kikhernepataan. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos Sofia! :) Fenkolit ovat meidänkin suosikkeja ja tähän ne sopivat oikein erityisen hyvin!

      Poista
  2. Nam. Säilötyt sitruunat ovat kyllä parhautta missä vain Lähi-idän padassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niillä on kyllä tosi mahtava ja persoonallinen maku! :) Kunhan vaan ei annostele yhtä huolettomasti kuin tuoretta sitrunaa, kuten me teimme aluksi. :)

      Poista
  3. Säilötyt sitruunat ovat tosiaan ihan mahtavia! Toivottavasti sitä vielä joskus ehtisi Marokkoon asti niilä maustettuja ruokia maistelemaan. Sitä odotellessa tämä luottopatanne menee kokeiluun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äläpä muuta sano, meidänkin unelmissa siintää makumatka Marokkoon! Malttaisikohan sieltä maustekojujen ja taginepatojen ääreltä takaisin palatakaan. Toivottavasti patamme onnistuu sentään lievittämään edes vähän matkakuumetta :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...