perjantai 30. tammikuuta 2015

Hurmaava soijabolognese

Pin ThisEmail This
Arkea helpottavien mutkattomien perusruokien sarjamme jatkuu, sillä tällä kertaa vuorossa on soijabolognese. Tämä ei kuitenkaan tarkoita mitään puolihuolimattomasti kyhättävää mitäänsanomatonta soosia, vaan lopputulos on itse asiassa jopa astetta hienostuneempi, peräti hurmaava. Tylsältäkin kuulostavasta, monelle suomalaiselle jo varmaan liiankin tutuksi tulleesta ruoasta voi siis ajatuksella valmistamalla ja yksinkertaisen laadukkailla raaka-aineilla loihtia aivan uuden makuelämyksen. Silti valtaosa aineksista löytyy valmiiksi kaapista. Tämäkin tuli testattua viime isänpäivänä kun vasta kaupan ovella havahduimme pyhään, ja tajusimme että nyt meni ruokakuviot uusiksi. Se osoittautuikin lopulta onnenpotkuksi, ja myös jatkossa pyrimme siihen että vähintään tämän reseptin ainekset löytyvät aina keittiöstä.

Vielä jokin aika sitten tässä keittiössä käytettiin bolognesessa jauhelihaa, mutta pikkuhiljaa on soija korvannut sen, ja nyt voinee jo huoletta sanoa, että paluuta ei taida olla. Soijarouheeseen siirtyminen asettaa kuitenkin uusia haasteita ruoanlaittoon, sillä sen todella vähärasvainen koostumus (vain 0,8 %) ei luonnollisestikaan tuo jauhelihan kaltaista rasvaisuutta ruokaan. Tämä on samalla kuitenkin mitä parhain syy kerrankin hyvällä omallatunnolla käyttää reilummin iki-ihanaa oliiviöljyä, tekemättä ruoasta kuitenkaan rasvaisen ja raskaan oloista. 


Tämän bolognesen ideana on olla erittäin tomaattinen. Emme lisää juuri ollenkaan vettä kastikkeeseen, jotta syvän tomaattinen maku säilyy. Soosia on kuitenkin hyvä haudutella vähintään puoli tuntia, jotta tomaattien sisältämä happo haihtuu pois ja kastikkeen maku pyöristyy tullen täyteläiseksi. Hitunen kärsivällisyyttä siis - se kyllä palkitaan. Ja kuten aina hyvään bolognesekastikkeeseen, lasillinen punaviiniä on must, tässä se tekee eron!

Jos haluaa bologneseen lisää kasvisten makua, kannattaa mukaan pilkkoa porkkanaa ja selleriä, ja miksei vaikka herkkusieniä. Pientä lisäluksusta voi arkeen tuoda vielä tuorepastalla ja tuoreilla yrteillä, jotka piristävät lautasta kummasti. Buon appetito!




Hurmaava soijabolognese

400g kuorittuja luomutomaatteja
400g laadukasta tomaattimurskaa
(tilkka vettä tölkkien huuhteluun)
1 ½ rkl tomaattipyreetä
2 keskikokoisia sipulia
3-4 valkosipulinkynttä koosta riippuen
2 tl - 1 rkl tummaa ruokosokeria
12 cl punaviiniä
0,75 dl tummaa soijarouhetta
2 tl kuivattua basilikaa
2 tl kuivattua oreganoa
Reilusti rouhittua mustapippuria
½ - 1 tl suolaa
Tuoretta basilikaa
Oliiviöljyä

Lisäksi laadukasta pastaa, tuoretta basilikaa/rucolaa ja raastettua parmesania


1. Hienonna sipulit ja kuullota niitä 10 minuuttia miedolla lämmöllä kunnes ne muuttuvat läpikuultaviksi. 
2. Lisää joukkoon tomaattimurska sekä kuoritut tomaatit (+ tilkka purkkien huuhteluvettä), sokeri ja tomaattipyree ja anna hautua toiset 10 min. 
3. Lisää nyt tomaattikastikkeeseen loput ainekset ja anna hautua vähintään 30 min ilman kantta. Maku pyöristyy haudustusajan pidentyessä. Lisää tarvittaessa joukkoon tilkka vettä, mikäli kastike hautuu liikaan kasaan. 
4. Nypi kastikkeen joukkoon aivan viime minuuteilla kourallinen tuoretta basilikaa, kaada loraus oliiviöljyä ja tarjoile laadukkaan pastan ja parmesanraasteen kera.

Maustemittakaavan vinkki: Voit myös korvata lopun viimeistelyssä käytetyn oliiviöljyn aurinkokuivattujen tomaattien öljyllä, ja itse aurinkokuivatut tomaatit toimivat mukavasti myös kastikkeessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...