sunnuntai 9. elokuuta 2015

Näihin tulee himo: Mustapapu-kvinoapihvit ja raikas lisukebaari

Pin ThisEmail This

Nämä upeat pihvit kuuluvat keittiömme ikisuosikkeihin kaikkine lisukkeineen, ja mikä parasta, joka kerta ne vain maistuvat paremmalta. Aina sitä hämmästyy kuinka jokin ruoka voi olla näin hyvää ja samalla vielä huipputerveellistä. Kokonaisuus istuu kuin nenä päähän illanistujaisiin, jossa itse kukin voi napsia pihvejä erilaisilla makuyhdistelmillä. 

Jo kaupassa kannattaa olla tarkkana, nimittäin hyvät raaka-aineet tekevät todellakin eron tässä annoksessa. Esimerkiksi mikäli käyttää valmiita tölkkipapuja, olemme huomanneet, että niiden keskuudessa on eroja. Etenkin Urtekramin pavut ovat osoittautuneet meidän käytössämme erinomaisiksi, sillä papujen suolaliemi ei ole liian hallitseva. Lisukesalsojenkin maut ovat mykistäviä kun niissä on kaikista punaisimmat ja makeimmat tomaatit sekä juuri oikean kypsyiset avokadot. Guacamolen herkullisuus onkin pitkälti kiinni juuri avokadosta. Kaupassa valitessa kannattaakin koriin laittaa tarvittaessa vaikka vielä aavistuksen kovemman luontoinen hedelmä kuin yhtään ylikypsä. Jos kuitenkaan ei ole tarjolla kuin raakoja ja ylikypsiä, on parempi siirtyä suosiolla seuraavan kauppaan tai jättää soosi seuraavaan kertaan.

Pihveissä puolestaan tuntuu olevan kaikki hyvät ominaisuudet. Niissä on rutkasti makua ja ne pysyvät erinomaisesti koossa kiitos perunajauhon ja papujen oman sidosmassan, mikä ei koskaan ole itseestäänselvyys vegepihveissä. Maistuvatpa ylijääneet pihvit vielä seuraavanakin päivänä makoisalta sellaisenaan välipalaksi popsittuna. Niiden resepti on alun perin Chocochilin Elinan käsialaa, mutta olemme sitä aikojen saatossa aina vähän jatkokehitelleet ja kokeilleet erilaisten lisukkeiden kera.



Vaikka pihvit jo itsessään ovat erinomaisia, ovat lisukkeet erottamaton osa ateriaa. Maukasta saat kyllä jo yhdelläkin salsalla, joten arki-illan kiiressä ei koko kattaus ole välttämättömyys, vaan sen vuoron voi jättää vapaa-illan kiireettömään nautiskeluun. Silloin kun aika ja nälkä kuitenkin sallivat, voi pöytää pyöräyttää yhtä jos toistakin. Etenkin näiden neljän ensimmäisen kaverin olemme todenneet muodostavan pettämättömän yhdistelmän pihvien kera tarjoiltuna. Lisäsimme lisukebaariin listalle myös bonuskastikkeen erilaiseen mielitekoon ja makumaailmaan, vaikkei se ehkä ylempien kera yhtä hyvin yhdessä samanaikaisesti pelaakaan.  


 Lisukebaari

 

Guacamole 

Limen ja avokadon raikkaan täyteläiselle yhdistelmälle ei ole veroista. Meidän version löydät täältä.

Pebre tai tavallinen tomaattisalsa 

Pieni ylimääräinen vaiva maksaa itsensä takaisin jo ensilusikallisella. Meidän version löydät täältä.

Bataattiranskalaiset

Suola, pippuri, ripaus chiliä ja loraus öljyä, sitten noin vartti kuumassa uunissa, ah!

Pala cheddarjuustoa

Täytyyhän tässä kaikessa nyt yksi vähän syntisempi herkkukin olla mukana.

+1

Kanelinen punajuurikastike

Pihvit taipuvat mainiosti myös pohjoismaiseen makumaailmaan. Tämä punaisen puhuva kastike korostaa kauniisti pihvien makua. Meidän version löydät täältä.



Valitsit minkä yhdistelmän tahansa tai ihan vain pelkät pihvit, on luvassa taatusti herkullinen ateria. Meillä ainakin tuli näihin aikamoinen himo! :)



Papu-kvinoapihvit

(n. 13 keskikokoista pihviä)

1 purkki (285g) liotettuja mustapapuja 
1 tlk (400g) liotettuja kidneypapuja 
1½ dl kvinoaa
3 dl kasvislientä (itse laitoimme veteen 2 tl fondia)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
1 ½ tl juustokuminan siemeniä
1 tl korianterin siemeniä
1 kokonainen neilikka
½ tl kanelia
1 - 1½ tl paprikajauhetta
2 rkl perunajauhoa
Ripaus cayennepippuria
Rouhittua mustapippuria
n. 1/3 tl suolaa


1. Valmista ensin kvinoa. Kiehauta 3 dl kasvislientä, lisää quinoa ja anna kypsyä kannen alla noin 15min tai kunnes vesi on haihtunut. Älä sekoita välissä juurikaan, jotta kvinoan rakenne säilyy. Laita hetkeksi syrjään jäähtymään.
2. Huuhtele aluksi pavut ja murskaa niiden rakenne isossa kulhossa perunanuijalla, kunnes seos muuttuu massaksi. 
3. Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hyvin hienoksi, paista sitten sipulia noin 10 min miedolla lämmöllä, lisää valkosipuli ja kuullota vielä hetki kunnes ihana tuoksu nousee nenääsi. Kaada seos pannulta papujen joukkoon yhdessä chilisilpun kanssa.
4. Hienonna morttelissa mausteiden siemenet ja neilikka. Kun quinoa on hieman jäähtynyt lisää se papujen joukkoon. Mausta seos morttelissa jauhetuilla mausteilla, paprikalla, kanelilla, mustapippurilla ja suolalla, ja lisää vielä perunajauhot. Sekoita kaikki käsillä lopuksi tasaiseksi massaksi.
5. Pyörittele massasta pienen kämmenen kokoisia pihvejä ja paina hieman pellillä.
6. Paista uunissa 200 asteessa noin 15min, kunnes pinta on hieman ruskistunut ja rapeutunut. Käännä pihvit puolivälissä niin ne saavat väriä molemmilta puolilta.

7. Tarjoile pihvit haluamiesi lisukkeiden kera tai vaikkapa burgerina paahdetun rouheisen sämpylän välissä :)

6 kommenttia:

  1. Mä kyllä tykkään tosi paljon tämmöisistä lisukelajitelmista: jokainen voi koota mieleisensä annoksen ja samalla aterialla saa testailla paljon erilaisia makuja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! :) Illanistujaisia ajatellen näissä on vielä sekin kiva puoli, että lisukkeita on myös tosi hauska tehdä porukalla kun jokaiselle riittää jotain pientä pilkottavaa :)

      Poista
  2. Nää kuulostaa kyllä tosi hyviltä! Pysyikö pihvien rakenne hyvin kasassa?
    Parasta on just tuollaiset lisukebaarit, paljon erilaisia makuja ja ruokien dippailu on vaan jotain niin rentouttavaa ja tyydyttävää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, nämä ovat kyllä ihan meidän lemppareita!:) Juuri tuo erilaisten makujen, rakenteiden ja värien kimara on lisukebaarissa parasta. Pihvit puolestaan pysyvät tosi hyvin kasassa perunajauhojen ja papujen muussaamisen ansioista, kunhan malttaa paistaa ne uunissa rapeiksi molemmilta puolilta. :)

      Poista
  3. Oi näistä tuli hyviä! Kiitos :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...