torstai 25. kesäkuuta 2015

Halstrattu lohi grillatuilla sitruunoilla

Pin ThisEmail This


Juhannus tuli ja meni, ja lopulta kelitkin suosivat ainakin Saimaan rannalla. Pöytä notkui kesäisiä antimia niin aattona kuin juhannuspäivänäkin, eikä keskikesän juhla ainakaan sapukasta jäänyt kiinni. Silti yksi oli ehdottomasti ylitse muiden. Halsterilla grillattu sitruunalohi nimittäin. 

Vaikka suomalaiset tuntuvat olevan hullua grillauskansaa, ei perinne meillä ole ollut kovinkaan voimakaasti läsnä. Eihän tuo toisaalta mikään ihme ole, sillä kaupunkien kerrostaloasunnoista harvoin grilliä löytykään, minkä vuoksi mökki on tarjonnut ainoan mahdollisuuden tuohon puuhaan. Viime aikoina olemme kuitenkin alkaneet yhä enemmän hyödyntämään kaikki tarjoutuneet mahdollisuudet grillin käyttöön. Siispä kun tarjolla oli tuore kokonainen kala ja muurattu hiiligrilli, ja kun vielä onnistuimme kaivamaan vajan perälle unohtuneen halsterin esille, ei vaihtoehtoja ollut kuin yksi. 

Toisen huolehtiessa maustamisesta, toinen otti vastuun varsinaisesta grillaamisesta. Paine oli luonnollisesti valtaisa, sillä olihan kyseessä juhannusaaton pääraaka-aine ja ensimmäinen kerta halsterin äärellä kalan kanssa ylipäätään. Halsteri siveltiin aluksi öljyllä, jotta kala ei tarttuisi kiinni metalliin. Jostain, mistä lie, oli joskus tarttunut mielen sopukoihin myös vinkki asetella sitruunaviipaleita kalan nahan päälle makua antamaan ja tarttumista estämään. Sitten vain grilli rauhassa tarpeeksi kuumaksi ja kala tirisemään!

Lopputuloksesta muistui välittömästi mieleen vakiravintolamme Lissabonissa keväisellä reissullamme, joka tarjosi täydellisesti grillattua kalaa suurina annoksina yksinkertaisten parsakaali- ja perunalisukkeiden kera mahdottoman huokeaan hintaan. Olihan se hiukan hassua käydä samassa ravintolassa peräti kolme kertaa lyhyen reissun aikana, mutta tuota laatua oli vaikea päihittää. Kun sitten suuhun laittoi ensimmäisen haarukallisen tätä annosta, makunystyrät lennättivät mielen välittömästi takaisin etelään. Mehevänkostean lopputuloksen salaisuus oli paahtuneen pinnan lisäksi kalasta irroneen rasvan ja sitruunamehun muodostamassa maukkaassa liemessä, joka lopuksi päälle valeltuna antoi kalalle sen lopullisen silauksen. Ja ne sitruunat - grillattuna ne vasta taivaalliselta maistuvatkin! Taas yksi syy lisää rakastaa sitruunaa!


Ei olisi uskonut, että ensimmäinen kerta halsteri kourassa onnistuisi näin loistavasti. Tuskin tässä malttaa lomaa odotella, jolloin pääsee taas takaisin tuo värkin ääreen. Nyt vain matoja ja vieheitä siis metsästämään. Saapa nähdä mitä sieltä järvestä vielä nouseekaan! :)



Halstrattu lohi grillatuilla sitruunoilla

1 kokonainen lohi/kirjolohi fileoituna
1 suuri sitruuna
1 valkosipulinkynsi
Kuivattua basilikaa
Suolatonta sitruunapippuria
Merisuolaa

Pitkulainen halsteri
Öljyä



1. Fileoi vonkale kahteen fileeseen, älä poista nahkaa. Ripottele fileiden pinnalle merisuolaa, ja anna suolaantua jääkaapissa mielellään vähintään tunti. Voit tarvittaessa pyyhkiä pois osan suolakiteistä tämän suolaantumisen jälkeen.
2. Puhdista ja öljyä tällä välin halsteri. Öljyämisessä kannattaa olla huolellinen, ettei kala takerru kypsennettäessä halsteriin. 
3. Laita grilli kuumenemaan ja ota kala huoneenlämpöön. Viipaloi sitruuna ohuehkoiksi renkaiksi ja hienonna valkosipuli. Hiero kalan pintaan valkosipulisilppu, sitruunapippuria ja kuivattua basilikaa, ja purista vielä yhden sitruunaviipaleen mehu.
4. Laita fileet vastakkain nahkapuoli ylöspäin ja aseta halsterin toisen puolen pohjalle puolet sitruunaviipaleista. Laita kala sitruunaviipaleiden päälle, asettele loput viipaleet nahan päälle ja sulje halsteri.
5. Kun hiillos on sopivan kuuma, aseta halsteri grilliin, ja paista kalaa noin 8-10 minuuttia (tarkkaile kalaa, aika voi vaihdella enemmänkin!) per puoli fileiden paksuudesta ja grillin kuumuudesta riippuen. Varo kypsentämästä kalaa ylikypsäksi!
6. Poista kala halsterista varovasti ja aseta tarjoiluastiaan. Purista kalasta vadin pohjalle valuvan nesteen joukkoon vähän grillattujen sitruunoiden mehua ja sivele fileitä seoksella. Tarjoile kala ja grillatut sitruunat uusien perunoiden ja raikkaan salaatin kera. 

2 kommenttia:

  1. Täytyypä laittaa korvan taakse nuo sitruunaviipaleet. Herkullisen näköinen kala.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos, herkullisen oli makuinenkin! :) Sitruuna on kyllä todellinen halstraajan kaveri - sen lisäksi että se maistuu grillattuna mahtavalta niin se estää eväkästäkin tarttumasta kiinni.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...