tiistai 6. tammikuuta 2015

Munakoisoa jogurttikastikkeessa - Itämaan tietäjien herkullinen loppiainen

Pin ThisEmail This
Loppiainen on itämaan tietäjien juhla. Täällä suunnalla päivää vietettiin tänä vuonna kirpeässä, mutta aurinkoisessa pakkassäässä, joka oli mitä erinomaisin ulkoiluun. Pian kuitenkin mieli (ja jäätyvät varpaat) alkoivat vetää keittiön äären sisätiloihin. Teeman mukaiseksi ruoaksi olikin paikallaan Lähi-Itä -tyyppinen lämmin ateria.



Tämä "munakoisoa jogurttikastikkeessa" -resepti on alun perin napattu Burani Bonjon -nimisestä ohjeesta, joka on Sally Butcherin herkullisessa Vegestan-kirjassa. Teimme tätä ensimmäisen kerran jo jokin aika sitten, tuolloin suoraan alkuperäisen reseptiä noudatten, mutta silloin se ei vielä iskenyt yhtä kovaa makuhermoihin kuin nyt. Omien viilausten jälkeen tästä ruoasta tuli kuitenkin tällä toisella yrittämällä aivan mielettömän hyvää! Makeuden, tulisuuden ja jogurtin täyteläisyyden täydellinen tasapaino sekä munakoisojen ihana maku. Kannattaakin siis aivan ehdottomasti kokeilla, vaikka itkettämisineen ruoanlaittoon puolisentoista tuntia kuluukin. Tätä sitäpaitsi kelpaa tarjota vieraillekkin!

Munakoisot kannattaa paistaa pannulla kunnolla, jotta ne ruskistuvat ja antavat paahteisen makunsa ruokaan. Muuten munakoisojen tunnistettava maku ei vain irtoa niistä. Vettä ei myöskään parane lisätä kuin vajaa desi (niin, että munakoisot lähes peittyvät), sillä muuten maut haalenevat liikaa, kuten meille taisi ensimmäisellä kerralla käydä. Lisäkkeenä täysjyväcouscous, joka on maustettu suolalla, pippurilla, mintulla ja sitruunamehulla, ja jossa on reilusti rusinoita ja manteleita täydentää aterian huippuunsa.



Munakoisoa jogurttikastikkeessa - Burani Bonjon

2 munakoisoa
1 ½ suurta punaista chiliä
1 suuri sipuli
400g tölkki kuorittuja luomutomaatteja 
1 tl kurkumaa
2 tl ruokosokeria
1 rkl tomaattipyreetä
3/4 dl vettä
½ tl suolaa
Pieni kourallinen tuoretta korianteria

Lisäksi 
- Suolaa munakoisojen itkettämiseen
- Oliiviöljyä paistamiseen


Jogurttikastike                             Rusinainen couscous

3 dl maustamatonta jogurttia                                                     2dl täysjyväcouscousia
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna                                              2dl vettä
2 rkl sitruunamehua                                                                 Suolaa
Kourallinen tuoretta minttua / 2 tl kuivattua minttua                        Mustapippuria
Pieni ripaus suolaa ja mustapippuria                                            1 rkl sitruunamehua
                                                                                          1 tl minttua                                           + Tuoretta korianteria koristeluun                                                ½ dl rusinoita
                                                                                          1 rkl mantelilastuja  



1. Pese munakoisot ja poista niiden lakit. Leikkaa munakoisot noin 7 mm paksuisiksi pyöreiksi siivuiksi. 
2. Itketä siivut ripottelemalla niiden pinnalle suolaa, ja anna vaikuttaa puolisen tuntia. Huuhtele siivut ja kuivaa ne pyyhkeellä tai talouspaperilla.

3. Pilko sipuli ja chilit, joista on poistettu siemenet. Kuullota pannulla pehmeäksi oliiviöljyssä ja ota sivuun.
4. Ruskista munakoisoviipaleet erissä kuumalla pannulla tilkassa öljyä, kunnes ne ovat tummuneet ja pehmenneet, ja siirrä valmiit munakoisoviipaleet odottamaan. Lisää öljyä tarvittaessa erien välillä.
5. Kuumenna kattilassa munakoisot, chili-sipuliseos, kurkuma, kuoritut tomaatit, tomaattipyree ja sokeri. Kaada pannulle vesi (voit lisätä tarpeen mukaan, mikäli vettä haihtuu liikaa), ja anna hautua 30 min miedolla lämmöllä. Lopuksi tarkista maku, silppua joukkoon hienonnettua korianteria ja lisää tarvittaessa suolaa. Siirrä jäähtymään vähintään 10 minuutiksi, jotta maut tiivistyvät.
6. Valmista munakoisoseoksen kypsyessä joguttikastike sekoittamalla ainekset yhteen, ja aseta jääkaappiin viilentymään.
7. Kiehauta couscousin suolattu vesi ja kaada se suurimoiden päälle. Anna nesteen imeytyä kannen alla 10 min ja lisää sitten couscousin joukkoon loput ainekset.

8. Kaada laakean tarjoiluastian pohjalle puolet jogurttikastikkeesta, ja levitä päälle munakoisoseos. Voit laittaa päällimmäiseksi vielä kerroksen jogurttia, tai tarjota sen erillisestä kiposta. Koristele koko komeus lopuksi vielä korianterinlehdillä.
9. Tarjoile rusinoilla ja mantelilastuilla maustetun couscousin kanssa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...