maanantai 25. toukokuuta 2015

Itkettävän hyvä chermoula-munakoiso

Pin ThisEmail This


Aikanaan kun ensi kerran silmään sattui Marja Lindforsin Taivaallinen munakoiso -kirja, ensimmäisenä ajatuksena taisi olla, "Mikä muka munakoisoista tekee taivaallista, vetistä ja tylsäähän tuo?" Vuosien mittaan ajatukset onneksi muuttuvat ja nykyään nuo syvän violetit pötkylät löytävät tiensä leikkuulaudallemme entistä useammin. Kenties mieltymys munakoisoa kohtaan onkin kasvanut samaa tahtia sen valmistamistaitojen myötä. Vaikea olisikaan enää kuvitella elämää ilman munakoisoja, ja olisikin mahtavaa päästä joskus jonnekin Välimeren alueelle oppimaan lisää niiden valmistuksesta.

Tämä chermoula-munakoisoresepti on alun perin suuren suosikkimme Yotam Ottolenghin Jerusalem-kirjasta, eli olemmekin pahasti myöhässä ohjeen kanssa, sillä itse kirjahan ilmestyi jo vuonna 2012, ja resepti sellaisenaan löytyy useammalta ruokasivustolta ja -blogista. Halusimme kuitenkin silti jakaa tämän ohjeen, ja syy siihen löytyy noista parantuneista taidoista valmistaa munakoisoja. Yhä edelleen varsinkin uunissa valmistetut munakoisot tuppaavat toisinaan jäämään meillä vähän vetisen makuisiksi. Tämä tapahtuu huolimatta risti- ja pohjaviilloista, eikä edes koisojen huuhtelematta jättäminen itkettämisen jälkeen auta. Syy lieneekin siinä, että ainakin täällä Suomessa myytävät munakoisot ovat usein erittäin kookkaita, minkä vuoksi maut eivät helpolla ulotu pohjalle asti, jolloin osa sisuksesta jää helposti mauttomaksi. Mahdollisesti myös toisinaan turhan varovainen oliiviöljyn käyttömme lienee osasyyllinen ilmiöön. 

Onneksi tällä kertaa Maustemittakaavan viehättävämpi osapuoli ymmärsi, että munakoisojen ei aina tarvitse olla vain kaksi puolikasta. Leikkaamalla puolikkaat edelleen vielä 2-3 viipaleeseen ja sivelemällä ne kaikki mausteseoksella, pääsevät ihanat maut paljon paremmin esiin. Sitä paitsi, koska viipaleita on enemmän, tuntuu kuin lautasella olisi enemmän nautittavaa ja syötävää (loogista ajattelua parhaimmillaan). :)

Toinen alkuperäisestä ohjeesta poikennut jatkokehitelmämme oli lisätä aavistus hunajaa chermoulan joukkoon tuomaan pientä lisävivahdetta. Halusimme myös jättää valmiit munakoisoviipaleet sellaisenaan nautittaviksi, koska sen ne tosiaan ansaitsivat. Siispä tarjosimme maustetun bulgurin munakoisojen päällisen keon sijaan erillisenä lisukkeena, hummuksen täydentäessä annoksen. Kreikkalainen jogurtti tuo täyteläisyyttä, mutta vähemmän rasvainenkin vaihtoeto toimii hyvin. Kannattaa kuitenkin tarjoilla se au naturel sen liiemmin maustamatta, koska chermoulan voimakkaat maut eivät tahdo kilpailijaa. 

Mikä olikaan tämän kaiken opetus? Munakoisot todella ovat taivaallisia! :)



Paahdetut chermoula-munakoisot 

1 suuri tai 2 pientä munakoisoa
Suolaa itkettämiseen

Chermoula

2 tl juustokuminan siemeniä / jauhettua juustokuminaa
2 tl korianterin siemeniä / jauhettua korianteria
2 pientä valkosipulinkynttä
3/4 dl oliiviöljyä
½ tl paprikaa
2 rkl raastettua säilytön sitruunan kuorta
1 tl hunajaa
Rouhahdus mustapippuria
Ripaus suolaa

Tarjoiluun maustamatonta (mieluiten kreikkalaista) jogurttia ja lehtipersiljaa

1. Leikkaa munakoiso pituussuunnassa ensin kahtia, ja sitten noin 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele viipaleiden päälle suolaa ja anna itkettyä 30 min. Taputtele pintaan noussut neste pois talouspaperilla ja esilämmitä uuni 225 asteeseen.
2. Murskaa ja pilko valkosipulinkynnet. Sekoita tämän jälkeen kaikki chermoulan ainekset yhteen pienessä kulhossa.
3. Tee ristiviillot munakoisoihin (varo leikkaamasta pohjaan asti) ja levitä chermoula tasaisesti niiden päälle koko pinnan matkalta. Yritä saada chermoulaa myös viiltojen sisään. Mikäli mausteöljy ei riitä, valmista lisää ohjeen mukaan. Paahda munakoisoja uunin ylätasolla noin reilut 30 minuuttia. Tarkkaile munakoisoja paahtamisen aikana, ja jos ne vaikuttavat kuivilta, sivele tarvittaessa lisää mausteöljyä pintaan.
4. Kun munakoisot ovat valmiit, anna niiden vielä jäähtyä vartin verran, ja silppua pinnalle tuoretta lehtipersiljaa. Lusikoi munakoisojen päälle vielä maustamatonta jogurttia, ja tarjoile esimerkiksi maustetun kuskusin/bulgurin ja hummusin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...