tiistai 25. elokuuta 2015

Vuoden satoa ja paras syntymäpäivälahja

Pin ThisEmail This
Maustemittakaava vietti kuluneena viikonloppuna 1-vuotissynttäreitä! :)

Ajatella, että jo vuosi on kulunut siitä kun ensimmäisen kerran avasimme ikkunan keittiöömme. Blogivuoteen on mahtunut valtavasti uusia makuja, mielettömiä aterioita, uuden oppimista ja inspiroitumista, mutta myös toisinaan pettymyksiä, lässähtäneitä leipiä sekä talven pimeyteen tuskastumista kuvia ottaessa. Innostus ei kuitenkaan ole mihinkään kadonnut, päinvastoin. Maustemittakaava on vienyt meidät kyydissään yhä syvemmälle ruokien kiehtovaan maailmaan ja me olemme ilomielin olleet mukana tällä matkalla. Alkutaipaleellemme pääset kurkistamaan tästä.

Otetaanpa siis pieni katsaus siihen, mitä on tullut tehtyä.


Vuosi Maustemittakaavan keittiössä

Viime syksy oli puurojen juhlaa. Ne ovatkin ylipäänsä yksi keittiömme kivijaloista, joita ei ikinä kyllästy varioimaan. Lumoava pähkinäinen mustikkatuorepuuro ja vuodenajasta riippumaton arjen ikipelastaja, syksyinen omena-puolukkapuuro, tekivät tuolloin ensiesiintymisensä ja kulkevat uskollisina mukanamme edelleen. Perisuomalaisten makujen ohella keittiössä syntyi myös eksoottisempia ohjeita monen reseptin voimin aina makean tulisesta srirachalohesta ja seesamiperunoista chicken kormaan.

Talven lähestyessä haettiin väriterapiaa porkkana-mascarponekeitolla ja värikkäillä salaateilla, sekä jo joulukalenterin luukkujen avautuessa tietysti myös pipareilla, jotka meidän keittiössä muotoutuivat jalkapalloilijoiksi sattuneesta syystä. Uuden vuoden koitettua arkiruoasta otettiin kaikki irti ja yksikertaisista raaka-aineista syntyi hurmaava soijabolognese.

Keväämmällä katseet kääntyivät kohti Lähi-idän keittiötä Yotam Ottolenghin Välimeri lautasella -ruokadokumentin innoittamana, joka herautti veden kielelle jakso toisensa jälkeen. Siispä keittiössämme syntyikin muun muassa burani bonjon, chermoula-munakoisoa sekä za'atar hummusta. Teimme myös uuden aluevaltauksen leivonnan pariin useampaankin otteeseen, rahkaisalla mustikkapiirakalla, mehevillä palsternakkarieskoilla, sekä suussa sulavalla raparperi-pekaanicrumblella.

Kesä, joka ei vieläkään onneksi ole lopullisesti päättynyt, houkutti meidät grillin ääreen erilaisten eväkkäiden ja kasvisten paistuessa hiilillä. Myös marjoista otimme (ja otamme yhä) kaiken irti - mustaherukoita löytyi kvinoapuurosta, mansikat saivat kaverikseen timjamin sekä jogurtin ja kaiken huippu oli vuosikymmenen paras metsämansikkasato, joka löi meidät ällikällä postinhakuretkellä.

Vuoden mittaan pääsimme osallistumaan iloksemme myös erinäisiin mahtaviin ruokatapahtumiin. Viiden tähden hävikki-illallinen pysäytti ajattelemaan kaiken pois heitettävän ruoan määrää ja sai meidät entistä tarkemmin pitämään huolta jääkaappimme sisällöstä. Tämän lisäksi saimme kutsun sympaattisille Lähiruoka- ja luomumessuille sekä upeita makuja tarjonneeseen Taste of Helsinkiin. Inspiraatioita haimme myös maailmalta viikon verran kestäneeltä Portugalin reissulta, jossa meidät lumosi niin tuoreiden kasvisten tarjonta kuin syntisen hyvät Pastéis de Natat.

Mikäkö sitten on vastaus siihen kysymyksistä vaikeimpaan, eli vuoden suosikkiruokaamme? Pitkällisen harkinnan jälkeen päädyimme molemmat nostamaan kaksi ylitse muiden, Pistaasikuskus sitruunaisten bataattien kera sekä Mustapapu-kvinoapihvit lisukebaarilla tarjosivat mieleenpainuvimmat makuelämykset. Koska näiden paremmuutta emme osanneet päättää, ovathan ne niin erilaisia omalla tavallaan, niin julistettakoon tasapeli niiden välille.


Ja sitten siihen mystiseen synttärilahjaan. Viime viikko ei olisi paljon paremmin voinut alkaa. Opiskelijaravintola Unicafen keväällä käyntiin polkaiseman kasvisruokahaasteen voitto nimittäin meni Maustemittakaavan Intialaiselle banaani-linssipadalle! Suuri kiitos tästä vielä
koko makuraadille. Maineen ja kunnian lisäksi, ykkösija merkitsi myös sitä, että kyseisen ruoan pitäisi lähiaikoina ilmestyä myös kaikkien Unicafen ravintoloiden listalle! Tuskin maltammekaan päästä maistamaan "omaa" ruokaamme opintojen keskellä. Niin ja saimmehan me myös repullisen herkullisia luomutuotteita palkinnoksi, jonka satoa tulee varmasti syksyn mittaan tännekin päätymään.

Ai niin ja olihan tässä vielä jotain, nimittäin Maustemittakaava on nyt mahdollista löytää myös Facebookista. Sinne reseptimme ja muutkin höpinämme tulevat jatkossa myös ilmestymään ja sieltä niistä siis voi kätevästi seurata!


2 kommenttia:

  1. ONNEA! Mikä huima eka vuosi teilläkin, tästä on hyvä jatkaa...Paljon ihania kasvisruokareseptejä, banaani-linssipata menee kokeiluun sekin! Toivottavasti nähdään tulevissa tapahtumissa & hienoa uutta alkanutta blogivuotta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!! :) Tällaiset ihanat kommentit ovat bloggauksen suola! Toivottavasti todellakin pääsemme taas näkemään ruokatapahtumien merkeissä. Oikein herkullista blogivuotta sinnekin keittiöön! <3

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...