tiistai 16. helmikuuta 2016

Bataatti-tattarisalaatti tahinikastikkeella

Pin ThisEmail This
Jos et ole vielä tähän mennessä kokeillut tattaria (kuten me vielä vähän aikaa sitten), niin nyt on siihen oivallinen tilaisuus! Tästä värikkäästä ja ruokaisasta salaattista syntyy fantastinen lounas, joka pitää mielen korkeana pitkään. 




Tattari on lyhyessä ajassa vakiinnuttanut paikkansa kuivakaapissamme. Tähän asti olemme olleet etenkin kvinoan ja kuskusin suurkuluttujia, joten repertuaarin laajennus ei olekaan ollut yhtään pahitteeksi. Ravinteikkaissa tattarisuurimoissa on tunnistettava oma makunsa ja mukavasti purtavaa, minkä vuoksi tämä pseudovilja onkin varmaan löytänyt tiensä lautasillemme entistä useammin. Hassua ajatella, että tattari on oikeasti raparperin sukuisen kasvin siemen, eikä vilja ollenkaan! Vielä emme ole ennättäneet kokeilla tattaria leivonnassa mutta tattaripuuro sitä vastoin on jo miltei porisemassa.

Tämä herkullinen salaatti on napattu Mielekkäistä eväät -kirjasta, johon olemme kovasti kiintyneet. Koska alkuperäisessä ohjeessa käytetyn persimonin taikka nyt edes paprikan sesonki ei aivan osunut kohdalleen, vaihdoimme tilalle omenan, joka toi samalla paprikan raikkaan purutuntuman sekä persimonin makeuden. Salaatin kruunaa mahtava tahinikastike, johon viimein löysimme toimivan ohjeen kiitos kirjasen. 


Itse tahinista vielä sen verran, että olemme huomanneet tuotteissa olevan todellakin paljon eroa. Ihmettelimme ennen kuinka monessa reseptissä laitetaan tuota seesaminsiemenistä valmistettua tahnaa lähes desitolkulla, kun omasta purkistamme saattoi hädin tuskin laittaa yhden ruokalusikallisen ilman, että tahinin maku oli liian dominoiva. Kyse onkin yhtäällä erosta kuorittujen ja kuorimattomien välillä (meillä oli jälkimmäistä), mutta myös lisätyn suolan määrästä, joka voimistaa tahinin makua paljon. Myös valmistajien välillä on eroja tuotteiden maussa ja koostumuksessa (tahinin tulisi parhaimmillaan muistuttaa juoksuhiekkaa). Löysimme tiemme Appelsiineja ja hunajaa -blogin Jaelin suosituksesta pieneen Zaafran & Co -putiikkiin Kampin lähellä, ja nappasimme mukaan Yotam Ottolenghinkin ylistämää Al Arz -tahinia. Hinta hieman kirpaisi, mutta maku oli kyllä sen väärti.

Yhteenvetona, jos et käytä vaaleaa ja rakenteeltaan juoksevampaa tahinia, älä lisää kaikkea ohjeen määrää kerralla vaan maistele tiesi perille ja lisää tarvittaessa tilkka lisää nestettä! :)


Bataatti-tattarisalaati ja tahinikastike

1 iso bataatti viipaloituna
1 rkl seesami/oliiviöljyä
Suolaa ja pippuria

2 dl tattaria 
4 dl vettä
Ripaus suolaa keitinveteen
½ rkl sitruunan mehua
1 tl hunajaa
1 paprika pilkottuna
1 omena pilkottuna (tai persimon sen olessa sesongissa) 
Puntti lehtipersiljaa hienonnettuna
(Halutessasi voit lisätä joukkoon myös pätkän kevätsipulia, jos se on sesongissa)

Tahinikastike
½ dl vaaleaa tahinia
½ dl vettä
2 rkl seesami/oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
½ sitruunan kuori raastettuna ja mehu
1 tl hunajaa
½ tl kuivattua korianteria ja juustokuminaa
Ripaus suolaa
Tuoretta korianteria silputtuna


PS. Mikäli haluat salaatista ruokaisamman, voit lisätä mukaan keitettyjä kikherneitä.



1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Mausta bataattilohkot suolalla, pippurilla ja seesami/oliiviöljyllä ja paista uunissa noin 15 min tai kunnes lohkot ovat pehmenneet.
2. Huuhtele tattari huolellisesti ja keitä sitten suolatussa vedessä kypsäksi (noin 15 min). Valuta tattari ja yhdistä paprikan ja omenan/persimonin kanssa (sekä mahdollisen kevätsipulin) salaattikulhoon. Purista joukkoon sitruunan mehu ja lisää hunaja sekä persilja. Lisää myös bataatin lohkot kun ne ovat valmiit.
3. Valmista kastike. Yhdistä tahini sekä vesi ja sekoita sitten joukkoon sitruunan kuori ja mehu. Sekoita joukkoon vielä hunaja, valkosipuli, kuivattu ja tuore korianteri, juustokumina sekä ripaus suolaa. Tarkista maku ja lisää sitten kastiketta salaatin joukkoon ja tarjoile. :) 

2 kommenttia:

  1. Tää näyttää ihan valtavan hyvältä! Salaatti, jossa on paahdettua bataattia ja tahinia, ei voi mennä pieleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensinnäkin huimat pahoittelut näin myöhäisestä vastauksesta, Maikki! Kommenttisi oli hautautunut sähköpostimme syövereihin kun olimme matkalla, ja huomasimme tämän vasta nyt. Mutta siis kiitos ihanasta kommentista! :) Tuota ei käy kiistäminen, tahinin ja bataatin yhdistelmä yksinkertaisesti vain toimii.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...