torstai 26. toukokuuta 2016

Sesonkiresepteistä: nokkosokonomiyaki

Pin ThisEmail This
Postiluukusta tipahti meille hiljattain ilostakin iloisempi paketti! Nimittäin Satokausikalenterin tuore Sesonkireseptit-kirja! Kiitos ihanasta yllätyksestä! Siispä laitoimme hihat heilumaan saman tien ja pian lautasella komeilikin alkukesän sesongissa olevista varhaiskaalista, nokkosesta ja varhaissipulista syntynyt nokkos-okonomiyaki! 


Ennen kun hyppäämme tämän kertaiseen reseptiin sen syvemmin, on syytä hieman tarkemmin mistä tässä opuksessa on kyse. Kuten nimikin sen sanoo, tukeutuu Hannan Soppa -blogista tutun Hanna Hurtan kirjanen sesonkiraaka-aineisiin kaikilta neljältä vuodenajalta. Joka kuukaudelta on nostettu esiin muutama raaka-aine, joiden ympärille Hanna on loihtinut reseptejä aamupalasta iltaan niin arkeen kuin juhlaan. Kekseliäät reseptit ja värikkäät kuvat kutsuvat keittiöön, ja tekemistä onneksi riittää - löytyyhän vihkosesta sentään peräti yli 200 eri ruokalajia yli 50 sesonkikasviksesta, ja näistä vielä yli puolet ovat kasvisruokia! 

Ensimmäinen valinta kirjasta osui toukokuun kohdalla olleisiin villivihannes-okonomiyakeihin. Me emme tähän asti ole vielä hurahtaneet villivihannesbuumiin, vaikka viime vuonna sentään tuli yhdellä mielenkiintoisella tutustumisretkellä käytyä. Siinä vaiheessa kun on aloittelemassa nälkäisenä ruoanlaittoa, ajatus metsäretkestä (joka pääkaupunkiseudulla paikoin vaatii pidempääkin reissurupeamista) ennen hellan kuumentamista ei usein herätä suurta innostusta. Tiedetään, voisihan ne käydä keräämässä jo hyvästi etukäteen, mutta me emme taida ihan parhaita olla tässä asioiden etukäteen suunnittelussa.


Onneksi on kuitenkin nokkonen, jota varten ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Niitä sattui sopivasti löytymään takapihalta, joten aika lähiruoksi tuota voisi kai kutsua. Parhaita ovat nuoret nokkoset, mutta napsia voi myös hieman vanhempien yksilöiden ylätupsut. Kerätessä kannattaa muistaa suojakintaiden lisäksi myös se, kuinka yllätävän pieneksi pussillinenkin nokkosia lopulta ryöpätessä menee. Kannattaa siis kerralla poimia ihan reilustikin, ja ylimääräiset voi toki myös aina kuivata tai pakastaa niin nokkosletuista ja muista vihertävistä herkuista voi nauttia myös sesongin ulkopuolella. Ja jos täysin nokkosiin hurahtaa, voi niitä toki itse viljellä ruukussakin! :)

Nyt kuitenkin nokkosista hieman eksoottisempaan. Okonomiyaki, eli japanilainen munakaslettu, jo itsessään oli meille uusi tuttavuus. Olimme kuulleet siitä puhuttavan ja kehuttavankin, mutta hataralle pohjalle olivat meidän tähän astiset tiedot muuten jääneet. Vieraalta kuulostavaa nimeä ei kuitenkaan kannata säikähtää, koska kuten jo todettua, okonomiyaki paljastui käytännössä paksuksi munakasletuksi, joka tyypillisesti syntyy pääasiassa kaalista ja kananmunista, ja joka syödään majoneesin, tai japanilaisen okonomiyakikastikkeen kera.


Ja se maistui vallan mainiolta! Kaalin raikkaus ja makeat varhaissipulit toimivat erinomaisesti yhteen srirachalla maustetun majoneesin kera. Lettu vielä valmistuikin erittäin nopeasti, vaikka kääntämisen kanssa meinasi tulla pulma. Suurta lettua kun ei pystynyt lastan avulla ehjänä kääntämään. Onneksi keksimme ottaa suurimman tasapohjaisen paistinpannun kantemme ja kääntää letun sen avulla. Pieni pelko oli puserossa, että lettu löytyy seuraavaksi lattialta, mutta niin vain se kääntyi ehjänä kauniisti toisin päin. Kääntyi muuten vielä seuraavakin! Jos rimakauhu iskee voi okonomiyakeista yhtä hyvin valmistaa onneksi myös pienempiä lettusia. 

Yhtä kaikki, tästä kannattaa napata helppo lounasherkku alkukesän antimista!


YHTEISTYÖSSÄ:


Villivihannes okonomiyaki

½ pieni varhaiskaali n. 400g
Kourallinen villivihanneksia (esim. nokkonen, maitohorsma, vuohenputki)
4 varhaissipulia
1 pieni kesäkurpitsa
1 dl vehnäjauhoja
6 kananmunaa
½-1 tl suolaa
Rouhittua mustapippuria
Paistamiseen öljyä
Lisäksi srirachalla maustettua majoneesia

1. Leikkaa varhaiskaali ohuiksi suikaleiksi. Hienonna villivihannekset (ryöppää nokkoset ensin) ja varhaissipulit, ja raasta kesäkurpitsa. 
2. Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki ja lisää joukkoon vehnäjauhot sekä vihannekset. Mausta suolalla ja pippurilla
3. Paista taikinasta pannulla isoja tai pieniä pannukakkuja molemmin puolin rapsakoiksi. Mikäli teet isoja pannukakkuja, käytä esimerkiksi lautasta tai tasapohjaista paistinpannun kantta avussa niiden kääntämisessä.
4. Tarjoile okonomiyaki srirachalla maustetun majoneesin kera.

2 kommenttia:

  1. Herkullista! Sain itse samaisen opuksen käsiini eilen ja ajattelin testata samaista reseptiä asap. Mulla hortoiluhommat lähtisivät varmaan keväisin ihan käsistä, jos en asuisi kaupungissa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla! Opuksesta tulee kyllä olemaan vielä paljon iloa! Olisi tosiaan kätevämpää hortoilun kannalta kun metsä olisi hieman lähempänä. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...