maanantai 24. marraskuuta 2014

Pebre - raikas chileläinen salsa

Pin ThisEmail This

Meillä oli pitkään ollut suunnitelmissa vierailla Helsingin ainoassa perulaisessa ravintolassa, La Morenassa, joka hieman syrjäisestä sijainnistaan huolimatta oli avaamisensa jälkeen onnistunut muun muassa pääsemään aina valtakunnan ykköslehden ruoka-teemanumeron kansilehdelle asti. Yhtenä syksyisenä sunnuntaina päätimme sitten astetta juhlavamman päivän kunniaksi vihdoin mennä testaamaan pitivätkö huhut ja kehut todellakin paikkansa. Ja pitiväthän ne! 

Pääannoksena pöytään kannettiin kummallekkin äyriäsiä talon tapaan makeantulisessa kookoskastikkeessa. Kauniisti asetellut suuret ja värikkäät annokset tuli syötyä vihoviimeistä tippaa myöden ja jälkiruokana perulaiseen tapaan valmistettu flan kruunasi kokonaisuuden. Tästä huolimatta käynnistä parhaiten jäi kuitenkin mieleen keittiön tervehdyksenä pöytään leivän kaveriksi saapunut aivan mieletön salsa, joka yhtäaikaa oli tajuttoman raikas, hapokas ja aavistuksen tulinen. Tarjoilija paljasti kysyttyämme tuon herkun kulkevan Pebre-nimellä, joka kotona tehdyn googletuksen jälkeen paljastui olevan alkujaan Chilestä kotoisin.

Täytyihän sitä siis itsekin kokeilla valmistaa ja loistavasti onnistuikin heti ensiyrittämällä. Ainekset itsessään ovat hyvin yksinkertaiset, mutta niiden laadulla, etenkin tomaattien kypsyydellä, on suuri merkitys lopputuloksen kannalta. Tällä kertaa emme vielä onnistuneet haalimaan autenttiseen versiion kuuluvia Aji-chilejä, mutta eipä kauakaan kun tämä salsa otetaan varmasti uudestaan. Se siis toimii sellaisenaan pelkän leivän kera, mutta rikastaa testatusti myös burritojen makua mainiosti. Tässä vielä arkistojen kätköistä tuo Pebren kaverina kokeiltu resepti.

Pebre 

3 keskikokoista kypsää tomaattia (halutessaan voi kaltata, mutta ei ole maun kannalta välttämätöntä)
1 keskikokoinen sipuli
2 valkosipulinkynttä
1-2 punaista chiliä maun mukaan (mieluiten Aji-lajiketta, joilloin yksi riittää)
Iso nippu korianteria
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sitruunan mehua 
Ripaus suolaa

1. Kuutioi tomaatti, ja ota siitä vetinen sisus pois. Hienonna hyvin myös sipulit ja chili. Silppua samalla myös korianteri.
2. Yhdistä kaikki ainekset, tarkista maku, ja anna maustua jääkaapissa mieluiten vähintään 2h.

1 kommentti:

  1. Ehkä tyhmä kysymys, mutta kuutioitko tomaatin ensin ja sitten jollain keinoin (imeyttämällä talouspaperiin?) otat pois vetisen sisuksen? Vai leikkaatko ensin puoliksi ja sitten kaavit pois siemenet ym. ennen kuin kuutioit?

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...