sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Seesamlohi & kookosriisi

Pin ThisEmail This
Johtui se sitten marinadista tai nappiin menneestä paistoasteesta, tämä resepti onnistui yllättämään meidät maullaan. Seesamlohi kookosriisillä kuulosti kyllä jo etukäteen lupaavalta päivällisidealta, mutta lopputulos ylitti silti odotukset. Koko herkullinen ateria oli tästä huolimatta hyvin yksinkertainen valmistaa, eikä ostoskorikaan täyttynyt äärirajoille kaupassa kierrellessä. Ohjeen idea, tietysti pienillä omilla muutoksilla höystettynä, on alkujaan napattu rakkaasta Ruokatohtori-kirjastamme, jonka kokkaamme tätä menoa kesään mennessä kannesta kanteen.  

Kuten blogimme kala-kategoriaa tutkaillessa huomaa, ovat kalareseptimme tähän mennessä taitaneet olla aika lailla lohipainoitteisia. Tämä ei silti tarkoita, ettemmekö muutakin kalaa mielellämme söisi, ja kesän tullen ainakin muikut pääsevät mökin pannulle tirisemään. Opiskelijabudjetilla kuitenkin kotimainen kuhafilee taitaa valitettavasti ainakin vielä toistaiseksi jäädä tuoretiskiin uiskentelemaan, ellei sitten ole erityinen tilaisuus kyseessä. Ja onhan lohi toki maultaan omaa luokkaansa ja tietysti täynnä hyviä terveysvaikutuksia. :)

Tämän aterian salaisuuden täytyi piillä tarpeeksi mehukkaassa kalassa, joka raikkaan marinadin siivittämänä kirjaimellisesti suli suuhun. Siispä kannattaa olla tarkkana fileitä paistaessa, ettei eväkäkkäiden vierailu pannulla pääse venähtämään liian pitkäksi. Kannattaa myös muistaa marinoida fileitä tarpeeksi kauan ja sivellä ylimääräistä marinadia lohen päälle paistaessa, jotta mehevöityminen maksimoituu. Aasialaista makumaailmaa täydentää mukavasti lisäkkeenä täyteläinen kookosriisi, sekä kevyesti wokatut värikkäät vihannekset. Enää siis vain syöjät puuttuvat!



Seesamlohi & kookosriisi

Lohen marinadi

1 rkl soijakastiketta
1 tl seesamöljyä
1 tl hunajaa
½ limen mehu

2 palaa lohta (noin 150 g per siivu)
Seesaminsiemeniä

Kookosriisi

2 dl riisiä
1 - 1½ dl kookosmaitoa
3 dl vettä + lisää tarvittaessa

Wokatut vihannekset

1 suuri punasipuli
2 porkkanaa
1 kesäkurpitsa
1 valkosipulinkynsi
Kourallinen pinaattia tai lehtikaalia
1 rkl soijakastiketta
Tilkka öljyä paistamiseen


1. Sekoita 1 rkl soijakastiketta, seesamöljy, hunaja ja limen mehu yhteen. Kaada marinadi lohen päälle ja anna marinoitua vähintään tunti, mieluummin pidempäänkin.

2. Laita riisi suolattuun kiehuvaan veteen ja anna kiehua noin 7-8 minuuttia, kunnes riisi on puolikypsää. Lisää sitten kookosmaito ja anna kiehua hiljalleen kunnes riisi on valmista ja hiukan puuromaista. Voit joutua lisäämään vähän vettä, jotta riisille tulee sopiva, hieman puuromainen rakenne. Anna vetäytyä kannen alla. 

3. Lämmitä levy rauhallisesti ja sivele sitä hieman marinadilla. Muista laittaa lohifileet pannulle tarpeeksi ajoissa, äläkä päästä pannua liian kuumaksi. Paista fileitä keskilämmöllä minuutti pari per sivu (fileiden koosta riippuen), aloittaen nahkapuoli alaspäin. Ole tarkkana, etteivät fileet pääse ylikypsymään! 
Voit liikutella fileitä, mutta vältä kääntelyä, jotta pinta saa väriä ja kala kypsyy tasaisesti. Sivele pintaa jatkuvasti jäljelle jäänellä marinadilla. Loppuvaiheessa levyn voi laittaa kuumemmalle, jotta pinta ruskistuu enemmän. 

4. Suikaloi kesäkurpitsa ja porkkana ohueksi kuorimaveitsellä, hienonna valkosipuli ja viipaloi punasipuli. Kuumenna öljy wokkipannussa ja paista punasipulia 1 min, lisää sitten porkkana ja kesäkurpitsa suikaleet sekä valkosipuli ja paista vielä toinen minuutti. Lisää pannulle 1 rkl soijakastiketta ja pinaatti tai lehtikaali, ja odota muutama sekunti kunnes neste on haihtunut. Ota pannu pois levyltä.

5. Sipaise lopuksi lohifileiden pinnalle vielä kerran marinadia, jos sitä vielä on jäljellä, ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Tarjoile lohi ja vihannekset heti kookosriisin kera. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...