perjantai 13. maaliskuuta 2015

Oikein marjaisa rahkapiirakka

Pin ThisEmail This
Joskus ruokaharrastajallakin tulee kausia, jolloin uusien reseptien ideasuoni ei syki ja ruoanlaitto tuntuu polkevan paikallaan. Näin keväällä valon ja lämmön lisääntyessä mieli haluaa ulkoilmaan ja uusien aktiviteettien pariin. Ja taitaa täällä keittiössä olla pieniä merkkejä mukavuudenhalustakin ja peräti suoranaisesta laiskuudesta ;). Onneksi vanhat hyvät luottoreseptit ovat tällöin tuki ja turva, sillä ne syntyvät nopeasti selkäytimestä, ja aikaa säästyy ihanille keväisille touhuille. 

Tämä ei silti tarkoita että kokonaan olisimme poistuneet keittiöstä. Ehei, olemme uusien kevään tuomien tuulien inspiroimana sen sijaan ottaneet askeleen kohti hiivaa ja jauhopussia. Tähän asti olemme näyttäytyneet enemmänkin kokkailijoina kuin leipureina, ja kenties tästä johtuen ovat jälkiruokareseptitkin jääneet tähän asti täällä aavistuksen paitsioon (huomatkaa blogimme jalkapallointoilijan läsnäolo). Tämä ei kuitenkaan tarkoita ettemme kotona silti leipoisi, ja nyt onkin korkea aika korjata tuo epäkohta, siispä Maustemittakaava tekee uuden aluevaltauksen leivonnan pariin.

Marjaintoilijoina (meillä kun näitä intokohteita tosiaan riittää, heh) on meillä pakastin vielä puolillaan itse poimittuja marjoja. Niiden on muuten tarkkaan laskettu riittävän aina uuden satokauden alkuun asti, kaupan pakastealtaiden toimiessa hätävarana. Saas nähdä riittääkö!

Tämä piirakka on yksi monista herkuista mitä näita pakastimen aarteita voi hyödyntää, ja varsinkin sen mehukkaan marjaisa rahkatäyte on koukuttavaa. Pohjan kohdalla voi halutessaan oikaista valmiilla murotaikinalla, mutta itse tekemällä taikinaan voi lisätä erilaisia rouheita ja tehdä siitä juuri sellaisen kuin haluaa. Täytteen kanssa voi myös käyttää luovuutta lisäämällä marjoja tai hedelmiä maun mukaan, miksei vaikkapa vähän sitruunankuortakin. On vain yksi sääntö: marjoja kuuluu olla runsaasti! Resepti itsessään on todellä helppo ja vaivaton, mutta kuten rahkapiirakoiden kohdalla yleensä, hankalin vaihe on malttaminen; piiraan maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa vasta kunnolla jäähtyneenä. Marjaisa rahkapiirakka

Pyöreä piirakkavuoallinen (halkaisija n. 26 cm)

Murotaikina:

100 g voita tai leivontamargariinia
1 (luomu)kananmuna
½ - 1 dl sokeria 
n. 2 ½ dl vehnä/spelttijauhoja (osan voi mainiosti korvata esim. ruis- tai grahamjauhoilla)
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Marjarahkatäyte:

1 dl rasvatonta maitorahkaa
1 dl kermaviiliä
1 (luomu)kananmuna
½ dl tummaa ruokosokeria
1 tl vaniljasokeria
4 dl (pakaste)marjoja (esim. 2 dl mustaherukkaa, 1 dl puolukoita ja 1 dl mustikoita)


1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
2. Valmista ensin murotaikina. Vaahdota rasva ja sokeri suuressa kulhossa, ja lisää joukkoon muna. Sekoita kuivat ainekset yhteen erillisessä astiassa, ja lisää seos erissä taikinan joukkoon. Painele taikina lopuksi piirakkavuoan pohjalle.
3. Tee täyte sekoittamalla kaikki aineikset marjoja lukuunottamatta tasaiseksi yhteen kulhossa. Lisää marjat ja sekoita ne täytteen joukkoon varovasti niin että marjat värjäävät täytteen kevyesti. Kaada lopuksi täyte murotaikinan päälle ja levitä tasaiseksi. 

Jos haluat täytteestä värikkäämmän, voit muussata marjoja tai lisätä ne joukkoon hieman sulaneena, ja jos pidät täysin vaaleasta rahkatäytteestä, levitä marjat suoraan murotaikinan päälle, ja kaada rahkaseos päälle. 

4. Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 25 - 30 min.
5. Nauti jäähtyneenä, mieluiten yön yli jääkaapissa nukkuneena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...