torstai 30. huhtikuuta 2015

Tuulahdus Portugalista - Täytetyt herkkusienet yrttimarinadilla ja punaviinissä kypsynyt kasvispata

Pin ThisEmail This

Takaisin taas! Viikon mittainen loma Lissabonissa virkisti meidät ja makuaistimme. Pääsimme pitkästä aikaa suuntaamaan uuden maan ja ruokakulttuurin pariin kotikeittiön ulkopuolelle, ja takaisin palasimmekin kera matkalaukullisen uusia ideoita ja innostusta vielä kokeilemattomiin kokeiluihin.  

Lissabon on mitä kaunein kaupunki. Ennen matkaa eräs ystävä totesi meille, että kaupunki muistuttaa Espanjaa, joka jäi 50-luvulle. Ja toden totta, kapeita kivikatuja ylös alas kulkiessa vanhojen raitiotievaunujen samalla kolistellessa ohi, tuntui kuin aika olisi pysähtynyt. Rakastuimme etenkin vanhaan työläiskaupunginosaan, Alfamaan, jonka sokkeloisilla kaduilla paikalliset elävät kiireetöntä elämäänsä ja jossa iltaisin äänimaiseman täyttää kaihoisa fado.


Ja ne herkut. Ennen lähtöämme naureskelimme matkaopukselle, joka kertoi konditorioita löytyvän joka kadunkulmasta. Ei olisi muuten pitänyt. Niitä oli nimittäin vieläkin enemmän, vähintään joka kolmannen liikkeen näyteikkunassa tarjolla oli leivonnaisia joka lähtöön ja kolotukseen. Pasteijoista kuuluisin oli tietenkin Pastéis de nata, kanelinen lehtitaikinaleivos kreemitäytteellä, jota mekään emme voineet vastustaa. 1800-luvulta peräisin oleva leivos on alkujaan paikallisten nunnien reseptistä Bélemin Jerónimo luostarista, joka tänä päivänä on levinnyt koko Portugalin herkuksi vain hieman varioituneena. Onneksi matka ei ollut tämän pidempi, koska eivät nämä suoranaisesti mitään terveysapetta olleet, mutta niin syntisen hyviä. Löysimme jopa paikan, joka oli erikoistunut pelkästään näiden leivonnaisten valmistamiseen. Mikä parasta, itse valmistusprosessia pääsi seuraamaan lasiseinän takaa omaa tuoretta ja vielä lämmintä Pastéis de nataa samalla makustellessa. 

Mulle, sulle, mulle, mulle, mulle...

Portugali on sokerihiirien lisäksi myös kalan ystävien luvattu maa. Tuoreudellaan hurmaavia meren herkkuja oli tarjolla laidasta laitaan ja sardiinit ovatkin nousseet yhdeksi Lissabonin symboleista. Tästä kertoo esimerkiksi niille omistettu festivaali sekä se, että piipahdimme yhtenä päivänä pelkkiä sardiinipurkkeja eri vuosikymmeniltä myyvässä liikkeessä. Ikävä jäi myös paikallista kasvistarjontaa ja sen huokeutta. Iso kassi täynnä paikalliselta pienmyyjältä ostettuja vihanneksia ja yrttejä, ja hintaa taisi kertyä vaivaiset 3 euroa. Haikeilla mielin täällä pohjolan perukoilla noita muistellaan. 

Ja taas mennään. Tällä kertaa testissä aito ja alkuperäinen Pastéis de Bélem :)

Kokkailu oli tietysti meillä mielessä jo majapaikkaa valitessa, ja löysimmekin itsemme Airbnb:n kautta keittiöstä josta oivallisen varustelun (mm. tagine!) lisäksi avautuivat hulppeat kattonäkymät koko kaupungin yli. Siispä tartuimme tuumasta toimeen, ja paikallisia antimia hyödyntäen valmistimme balsamico-yrttimarinoituja täytettyjä herkkusieniä sekä Portugalin kuuluisimmalta viininviljelyalueelta, Douron jokilaaksosta lähtöisin olevassa punaviinissä hautuneen kasvispadan sesongin vihanneksista. Mahdottoman herkullisia ja helppoja valmistaa molemmat niin kotona kuin matkallakin, kunhan vain perusjutut löytyvät keittiöstä.  

Ei paha keittiömaisema

Mitä herkkusieniin tulee, olemme huomanneet että yrttimarinadissa ei kannatta säästellä. Pinnalle ripoteltavat leivänmurut tuovat annokseen kaivattua rapeutta ja eri juustolaatuja varioimalla sienet mukautuvat kulloinkin erilaista makuja kaipaaviin tilanteisiin. Kasvismuhenos vuorostaan kannattaa valmistaa hartaudella ja ottaa lopuksi kunnolla vetäytymään ennen tarjoilua, jotta ihanat maut pääsevät oikeuksiinsa. Tähän ruokaan pätee sama kuin kasvismuhennoksiin yleensä: ohjetta ei tarvitse noudattaa orjallisesti, vaan kasviksia saa ja kannattaakin vaihdella sen mukaan mitä on sesongissa ja löytyy keittiön nurkista. Me valmistimme tämän maassa maan tavalla, eli tässä tapauksessa hyödynsimme tuoreita härkäpapuja ja lorautimme joukkoon reilulti punaviiniä, joka toi makuun kosolti syvyyttä ja kauniin tummanpuhuvan värin.

Täytetyt sienet toimivat pääruoan lisäksi muuten myös erinomaisesti pikkunaposteltavina tapaspöydässä ja nyt näin vapun alla taitaa näitä löytyä myös meidän piknik-koristamme. Siispä herkuttelemaan! Hyvää vappua ja bom apetite!



Täytetyt herkkusienet yrttimarinadilla

7 suurta herkkusientä
2 suurta valkosipulinkynttä
4 - 5 rkl hyvää oliiviöljyä
2 ½ rkl balsamviinietikkaa
2 ½ rkl punaviiniä
pari rkl kuivattuja yrttejä
Tuoreita timjaminlehtiä
Tuoretta basilikaa silputtuna
Rouhittua mustapippuria ja suolaa
Muutama viipale mozzarellaa ja cheddaria (1 viipale/sieni)
Kourallinen murustettua maalaisleipää



1. Aseta uuni lämpenemään 200 asteeseen.
2. Puhdista uunin lämmetessä sienet ja irrota niistä lakit pitämällä katkaisemalla kannat tyvestä. Ota kannat talteen muuta ruoanlaittoa varten tai valmista vähän ylimääräistä marinadia ja kypsennä yhdessä lakkien kanssa.
3. Valmista seuraavaksi herkkusienten marinadi. Hienonna valkosipulit ja yhdistä öljyn, etikan ja punaviinin kanssa pienessä astiassa. Lisää joukkoon reilusti kuivattuja sekä tuoreita yrttejä, pippuria ja hiven suolaa, ja sekoita lopuksi tasaiseksi.
4. Pyörittele lakit kauttaaltaan marinadissa ja lusikoi marinadia myös lakkien sisään. Sienet vaihtelevat koossa, joten valmista tarvittaessa lisää marinadia. 
5. Anna sienten marinoitua hetki, ja viipaloi sillä välin mozzarellasta ja cheddarista haluamasi paksuisia siivuja.
6. Ota esiin uuninkestävä astia ja aseta pohjalle pieni pala leivinpaperia. Laita sienet leivinpaperille lakki alassuin, ja lusikoi astian pohjalle jäänyt marinadi lakkien sisään. Ripottele sienten päälle suolaa ja pippuria sekä hyppysellinen yrttisilppua. Aseta seuraavaksi juustosiivut lakkien päälle ja ripottele juuston pinnalle ja viimeistele sienet vielä päällystämällä ne leivänmuruilla. 
7. Paista sieniä uunissa kunnes juusto on sulanut ja leivänmurut muuttuneet rapeiksi. Koristele yrttisilpulla ja tarjoile kasvismuhennoksen kera tai herkkuttele sellaisenaan!

Vinkki: Leivänmurut kannattaa pyöritellä marinadiastian pohjalla, niin leivänmurut saavat ihanan maun ja säästyt pienemmällä vaivalla öljyisen astian tiskaamisessa! :) 


Punaviinissä haudutettu välimerellinen kasvispata

1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
1-2 paprikaa
3 tomaattia
Kourallinen härkäpapuja
400g kuorittuja tomaatteja
Reilu lasillinen punaviiniä
Pieni loraus balsamviinietikkaa
1 rkl hunajaa tai sokeria
muutama rkl erilaisia kuivattuja yrttejä tai valmista yrttiseosta (esim. oreganoa, timjamia, meiramia, rosmariinia)
Rouhittua mustapippuria
Suolaa
Tuoretta basilikaa
Oliiviöljyä



1. Viipaloi munakoisot noin 1,5 cm paksuisiksi siivuiksi ja itketä niitä puolisen tuntia. Pyyhi sitten pintaan kertynyt neste talouspaperilla. 
2. Hienonna munakoisojen itkiessä sipulit ja valkosipuli, ja kuullota pannulla oliiviöljyssä keskilämmöllä kunnes pehmeitä. Siirrä kattilaan yhdessä tomaattimurskan kanssa ja anna porista hiljalleen.
3. Pilko kesäkurpitsa sekäpaprika reilun kokoisiin palasiin ja tee tomaatteihin muutama viilto. Paista pannulla tilkassa oliiviöljyä kevyesti aluksi paprikat, sitten kesäkurpitsa ja lopuksi munakoisot. Siirrä kasvikset tämän jälkeen kattilaan mukaanlukien tomaatit ja pavut, ja kaada joukkoon punaviini, balsamviinietikka sekä hunaja. Mausta vielä yrteillä, rouhitulla mustapippurilla ja suolalla. Pavut voi halutessaan lisätä myös vähän myöhemmin, mikäli pitää kiinteämmästä rakenteesta.
4. Anna porista vähintään 40 minuuttia, tai kunnes koostumus on muhennosmainen ja ylimääräinen neste on kokonaan haihtunut. Tarkista maku, revi joukkoon basilikan lehtiä ja anna vielä seistä noin vartin ajan, jotta maut tiivistyvät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...