keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Tomaattikvinoa - maukas lisuke jossa on puhtia

Pin ThisEmail This
Hiirenkorvia pukkaa ja valkovuokotkin jo kukkivat. Varmoja kevään ja alkavan kesän merkkejä siis! Siispä mekin nappasimme kattilat kantoon ja siirryimme ulkosalle kuvaamaan. Rappukäytävässä vastaantulijoilla riittää taas tästä eteenpäin ihmettelemistä ja huvittuneita katseita kun yhdet kantavat ruokaa notkuvia kuppeja ja kippoja ulos ja sisään. Tätä se on ruokakuvaajan arki - vihdoin takaisin pöytään päästessä on ruokakin jo ihan kylmää. :)

Ruokalehtien ja -kirjojen silmäily lehtiosastolla ja kirjastossa on ihan lempipuuhiamme, ja niiden ääressä vierähtää helposti tovi jos toinenkin. Inspiraatioakut täyttyvät mukavasti ja toisinaan kirjakassikin. Idean tähän tomaattikvinoaan tai -quinoaan, kummin päin haluaakaan kirjoittaa, saimme viime syksynä Stockan lehtiosastolla ruotsalaista kasvisruokalehteä selaillessa. Nappasimme vinkin pikimmiten talteen, sillä kvinoan kypsyttäminen tomaattipohjaisessa kastikkeessa kuulosti vallan mainiolta idealta, joka aiemmin ei ollut tullut mieleemme. Tämä versio jalostui siitä sitten muutaman kokeilun jälkeen nykyiselleen, alkuperäiseen reseptiin ei esimerkiksi tullut sipuleita laisinkaan. 

Tomaattikvinoa-lisukkeessa on se mahtava puoli, että se herkullisen maun lisäksi puhkuu myös täyttävää proteiinia ja muita ravintoaineita. Olemme nauttineet tätä erinäisten pääruokien kaverina, kuten papupyöryköiden kanssa, ja viimeksi se löysi itsenä täytettyjen herkkusienten (yksi maukas ohje löytyy täältä) ja uunissa paahdettujen retiisien rinnalta, ja katosi lautaselta kuvauksen kylmentämänäkin viimeistä tippaa myöten. Lisukeena tämä on siis hyvin monikäyttöinen, ja grillattuja kasviksia joukkoon lisäämällä taipuu myös täyttäväksi lounaaksi. Kvinoan sekaan tai pinnalle voi myös ripotella jotain voimakasta juustoa lisävivahdetta antamaan, mutta tuoreella basilikallakin onnistuminen on taattu.

Opiskelijakummajaiset takapihan studiossa.

Tomaattikvinoa

1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
400g tölkki kuorittuja tomaatteja
1½ dl kasvislientä
2 dl kvinoaa
2 tl kuivattua basilikaa
2 tl kuivattua oreganoa
1 - 1 ½ tl sokeria
Rouhittua mustapippuria ja suolaa
Tuoretta basilikaa

(+ halutessa voimakasta juustoa)

1. Pilko sipuli ja murskaa valkosipulinkynsi. Kuullota sipulia hetki oliiviöljyssä, lisää sitten valkosipuli ja kuullota vielä minuutti. Mittaa kattilaan kasvisliemi, kaada kuoritut tomaatit ja murskaa niiden rakenne.  Kuumenna kiehuvaksi ja lisää mausteet.
2. Kaada joukkoon huuhdeltu kvinoa ja anna kypsyä hiljalleen miedolla lämmöllä kannen alla parisenkymmentä minuuttia kunnes rakenne on risottomainen. Tarkista maku. Saat mukavaa lisämakua raastamalla kvinoan joukkoon voimakasta juustoa, kuten parmesania.
3. Anna vetäytyä kunnolla ennen tarjoilua ja viimeistele tuoreella basilikalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...