sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Yksinkertainen on kaunista osa 2: Sitruunamarinoitua fenkolia ja parmesaania

Pin ThisEmail This
Kuten jo edellisessä postauksessamme viitoitimme, tämä viikonloppu on pyhitetty yksinkertaisuuden ylistykselle. Siispä italialaisten kesäkurpitsojen alkupalakaveriksi saapuu lupailemamme raikas sitruunamarinoitu fenkoli. Tällä kertaa ei paistinpannua tarvita kuin seinän koristeena, vaan jääkaappi hoitaa pääkokkina homman, kunhan muistaa sujauttaa kipon tekeytymään tarpeeksi ajoissa.Fenkoli ei ainakaan vielä ole lyönyt Suomessa läpi hittiraaka-aineena samaan tapaan kuten lehtikaali tai avokado. Eikä nyt voi sanoa, että meilläkään sitä kovin usein syötäisiin, mikä on oikeastaan aika ihme, sillä fenkoli on hyvää! Se maistuu yllättävältä ja tuntuu rapsakalta suussa ja on siksi etenkin alkupalana tai lisukkeena oivallinen. Varsinkin silloin kun fenkolin oma, raikkaan anismainen, maku saa tasapainoksi jotain kermaisempaa, kuten tässä parmesaania, ei pahasti metsään voi mennä! Vastakohdat täydentävät toisiaan. 

Pakko muuten tähän väliin kertoa kuinka fenkolin fiilistely sai meidät kaivelemaan reseptiarkistoja ajalta ennen Maustemittakaava-ajanlaskun alkua. Silmiin pisti erityisesti valkosipulinen fenkoli-tomaattilisuke, joka toi välittömän hymyn huulille. Ei niinkään reseptin itsensä vuoksi, joka muuten oli erittäin herkullinen ja pitää tehdä pian uudestaan, vaan sympaattisen kuvansa takia. Salamalla ilta-aikaan näppäistyssä huippuotoksessa huomion veivät lautasen vierellä vinksallaan lojuneet aterimet, yläkulmasta kurkistanut maitolasi ja taisi alareunasta pilkottaa kuvaajan paidan helmakin. Kaiken kruunasi silti kiiltävän annoksen keskiössä ollut tyhjiin puserrettu kuiva limetin puolikas. Ehkäpä tässä jotain on opittu ruokakuvaamisestakin parin vuoden aikana. :)

Kuten viimeksikin, kiitokset tästä kaavittavan hyvästä ohjeesta menevät mahtavalle Saku Tuomisen Bastalle! Kannattaa vielä muuten koristella annos fenkolin tillimäisillä tupsuilla, sillä ne luovat näyttävän kontrastin muuten vaaleaan annokseen ja tuovat vielä makunsakin mukana. 


Sitruunamarinoitua fenkolia ja parmesaania

1 fenkoli
½ sitruunan mehu
Oliiviöljyä
Parmesaania
Ripaus suolaa ja pippuria1. Poista fenkolista kova kantaosa pois, ja leikkaa fenkoli leveyssuunnassa ohuiksi siivuiksi. Ota koristeelliset tupsut talteen koristelua varten. 
2. Siirrä viipaloidut fenkolit kulhoon, ja purista joukkoon vähintään puolikkaan sitruunan mehu sekä lähes saman verran oliiviöljyä. Raasta joukkoon vielä parmesaanista reilusti ohuita lastuja ja sekoita. Mausta lopuksi ripauksella suolaa ja mustapippuria.
3. Kääntele fenkoleita vielä kerran marinadissa, ja aseta koko komeus jääkaappiin maustumaan vähintään tunniksi.

4. Tarjoile alkupalana tai raikkaana lisukkeena esimerkiksi juustoisten ruokien rinnalla.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...