lauantai 3. lokakuuta 2015

Linssejä, halloumia ja minttukastiketta à la Kevin Spacey

Pin ThisEmail This
Linssejä, granaattiomenasiirappia, halloumia sekä minttuista kastiketta - ja tähän kaikkeen liittyy jotenkin Kevin Spacey. Minkäköhänlainen soppa tästä kaikesta syntyy?! Aika huippuherkullinen sellainen, ainakin jos meiltä kysytään. Mikä parasta, annos tarjoaa uusia, virkistäviä makuyhdistelmiä, joita itse ei olisi älynnyt kokeilla.



Joku voisi nyt ensimmäisenä ajatella, että olemme kiihkeitä House of Cards -faneja, jotka haluavat kunnioittaa idoliaan tällä annoksella. Vaan ei. Yhtäkään jaksoa ei kumpikaan meistä ole vielä nähnyt (aukko sivistyksessä vai?), mutta tämä yllättävä ja herkullinen resepti on sen sijaan tuon kuuluisan amerikkalaisnäyttelijän kynästä.

Olemme aiemminkin hehkuttaneet täällä Kasvisruokamaanantai-kirjaamme, mutta aina siitä vain löytyy piilotettuja helmiä kun taas tarkemmin kirjaa selailee. Maanantain ruoaksi tämä ehkä on hiukan työläs, mutta viikonlopun päivälliseksi se sopii kuin nappi silmään! Monella saattaa olla pienet epäilyksensä siitä, osaako Kevin Spacey muka kokata, ja kieltämättä epäilimme sitä aluksi hieman itsekin. Vaan väärässä olimme. Täysin väärässä! Kun tämän annoksen osat yhdistää lautasella yhteen syntyy kokonaisuus, joka täytyy kaapia viimeistä linssiä myöten. Raikas minttuinen kastike tuo ruokaan kaivattua kepeyttä suolaisen halloumin sulkiessa makuympyrän.

Innostuimme aikaanaan kirpeänmakeasta granaattiomenasiirapista Yotam Ottolenghin ansiosta, joka tuntui heittävän sitä sitruunan lailla liki joka ruokaan. Graanattiomenasiirappi tuo ruokaan persoonallisen vivahteen, jota on muutoin vaikea saavuttaa - valitettevasti, aivan kuten itse siirappikin. Itse bongasimme tuotteen läheisestä etnisestä marketista pienen etsinnän jälkeen. Jos onnistuu tuota löytämään, ja mikäli tarjolla on vielä useampaa putelia, kannattaa etiketistä tiirailla lyhyttä listausta. Parhaimmillaan siirapin tulisi koostua vain granaattiomenamehusta, sokerista ja sitruunasta ilman väriaineita tai muita bonuksia.



Olemme tehneet tämän linssipadan sekä du puy-linsseillä, että vihreällä laadulla. Molemmat variantit toimivat erinomaisesti, mutta kannattaa esikeittää linssejä tarpeeksi lyhyen aikaa, jotteivät ne sitten pannulla hauduttaessa kypsy yli. Aloimme itse asiassa pohtia, että esikeittämisen voisi skipata kokonaan ja hauduttaa linssejä vastaavasti tovin kauemmin pannulla ylimääräisen nesteen kera niin säästyisi lisävaivalta. Niin tai näin, pieni lisävaivakin on tässä herkussa takuulla jokaisen suupalan arvoinen!


Haudutetut linssit minttukastikkeella ja halloumilla

250g du puy/vihreitä linssejä huuhdottuna
2 pientä kesäkurpitsaa
1 suuri sipuli 
2 valkosipulinkynttä
1 tl jauhettua korianteria*
Ripaus kuivattua chiliä
1 rkl tomaattipyreetä
1 1/4 dl kuivaa valkoviiniä                           Minttukastike
3 dl kasvislientä                                   
250g tomaattimurskaa                              3 rkl tuoretta minttua 
1 laakerinlehti                                         2 rkl tuoretta lehtipersiljaa/korianteria
150 g pinaattia                                        Reilu 1 tl kapriksia
8 kirsikkatomaattia                                  3-4 rkl oliiviöljyä
1 rkl granaattiomenasiirappia                      1 valkosipulinkynsi 
Suolaa ja mustapippuria                           ½ sitruunan mehu
Oliiviöljyä

200g halloumia


1. Keitä linssejä noin 20min kunnes ne alkavat pehmetä ja valuta
2. Viipaloi tällä välin kesäkurpitsat 1cm paksuiksi viipaleiksi ja pilko sipuli ja valkosipuli. Ruskista suuressa kattilassa tai kasarissa kesäkurpitsat oliiviöljyssä ja ota sivuun. Lorauta pannulle hieman lisää oliiviöljyä ja paista sipulia keskilämmöllä kunnes se pehmenee, lisää valkosipuli, korianteri ja chili ja paista vielä noin minuutti. 
3. Kaada joukkoon tomaattipyree, viini, kasvisliemi, tomaattimurska ja laakerinlehti, sekoita ja anna kiehahtaa. Anna kiehua hiljalleen noin 20 min. 
4. Lisää kattilaan linssit ja keittele 10 minuuttia kannen kanssa. Sekoita nyt joukkoon myös kesäkurpitsat, kirsikkatomaatit ja granaattiomenasiirappi, peitä kattila kannella ja keitä vielä 5 minuuttia. Ota sitten muhennos sivuun jäähtymään ja sekoita joukkoon pinaatin lehdet
5. Valmista tällä välin minttukastike. Silppua yrtit ja yhdistä muiden ainesten kanssa tehosekoittimessa. Lisää suolaa ja pippuria tarpeen mukaan.
6. Viipaloi halloumi, liota hetki vedessä suolaövereiden välttämikseksi ja paista kuivatut viipaleet pannulla molemmin puolin ruskistaen.
7. Kokoa annos siten, että halloumiviipaleet ovat tarjoiluastiassa muhennoksen päällä ja lisää sitten vielä lusikallinen tai pari minttukastiketta. Tarjoile :)

*Alkuperäisessä ohjeessa tuli korianterijauheen sijaan ½ tl juustokuminaa, jolla silläkin tulee hyvää. 

2 kommenttia:

  1. Ihanaa, että olet löytänyt granaattiomenasiirapin! Sitä voisi tosiaan lisätä melkein mihin tahansa. Etnisten kauppojen lisäksi granaattiomenasiirappia on joidenkin S- ja K-kauppojen valikoimissa nimellä granaattiomenakastike (http://www.euro-east.fi/tuotteet/kastikkeet-mausteet-ja-muut/narsharab-graanattiomenakastike-280-ml/) Kannattaa kysellä kauppiailta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan ensiksi valtavat pahoittelut näin myöhäisestä vastauksesta! Kommenttisi oli hautautunut sähköpostimme syövereihin kun olimme matkalla, ja huomasimme tämän vasta nyt. Oho, emmepä tienneetkään, että granaattiomenasiirapppia saa myös S- ja K-kauppojen hyllyltä! Täytyy ehdottomasti kurkkia ensi kerralla tarkemmin tai kysellä perään. Aivan mahtava uutinen meille granaattiomenasiirapin ystäville, kiitos vinkistä! :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...