maanantai 16. marraskuuta 2015

Kalatacot pikkelöidyllä punakaalilla ja sumakki-avokadosalsalla: KitchenTime reseptikilpailu

Pin ThisEmail This
Riemuksemme meidät pyydettiin mukaan keittiövälineisiin erikoistuneen verkkokauppa KitchenTimen reseptikilpailuun. Tässäpä siis lopputulos: Lautaselle uivat kalatacot, joissa eväkkäiden rinnalta löytyy kirpeä punakaali ja varsinainen mysteerisalsa!


Eipä siitä ole kauaakaan, kun mukava perjantai-ilta kotona meinasi päättyä terveyskeskukseen kiitos tylsän veitsen ja sitkeän maissin. Mikäli Maustemittakaavan miespuoliselta kokkaajalta kysytään, yksi ärsyttävimmistä asioista ruokaa laittaessa on tylsä veitsi. Okei, ärsyttävin. (Arvatkaapas kumpi sinne terveyskeskukseen oli lähdössä...)

Montaa hetkeä ei siis tarvinnut miettiä, kun saimme mahdollisuuden valita kilpailureseptin valmistusta varten keittiövälineen. Kunnon kokkiveitsi! KitchenTimen kotisivuilta löytyi keittiövälineitä joka lähtöön, mutta päädyimme lopulta tähän Victorinoxin erityisleveään kokkiveitseen

Ja mikä fiilis, tuntui kuin veitsi olisi leikannut itsestään! Tuo haaverialtis osapuoli ainakin löysi itsestä välittömästi veitsitaivaasta! Tämän takia siis joka ikisessä kokkikirjassa ensimmäisellä sivulla toitotetaan hyvän ja terävän veitsen tärkeydestä. Ei kuitenkaan huolta, tämän aterian voi loihtia mainiosti myös muullakin veitsellä, mutta terävyys ei kieltämättä ole koskaan pahitteeksi.

Sananen vielä itse kilpailusta. Olimme luonnollisesti erittäin otettuja, kun pieni blogimme sai mahdollisuuden päästä ideoimaan muutaman muun ruokablogin kanssa syksysiä reseptejä. Muista mukana olijoista ei meillä vielä ole tietoa, mutta varmasti innostavista resepteistä ei tule pulaa. Palkinnoksi kaikkien äänestäjien kesken arvotaan Bodumin Bistro-sarjan vohvelirauta, jota voi käydä etukäteen kurkkaamassa täällä. Äänestäminen tapahtuu KitchenTimen kotisivuilla, jonne pääsee tästä. Äänestysaikaa on viikko, eli siis kipin kapin äänestämään. :)



Näin syksyisin, juuresten ohella meidän keittiössä mausteiden käyttö lisääntyy liki eksponentiaalisesti. Ne lämmittävät ja tuovat väriä pimeän vuodenajan keskelle. Siitä syntykin idea tacojen tekoon. Vakitäytteemme papujen sijaan, täytimme ne tällä kertaa kuitenkin turskalla, ihan kokeillaksemme eväkkäiden toimivuutta maissikuorien välissä. Värikäs ja syksyinen punakaali, jonka sesonki ulottuu vielä näin marraskuulle, näytti myös kaupassa niin kauniilta, että sitä ei voinut olla nappaamatta korin pohjalle.

Idean salsaan vuorostaan saimme eräästä ravintoreissusta Porvoossa, jossa lautaselta löytyi mystisen herkullinen kastike, joka oli samalla täyteläinen ja raikas. Jäimme pitkäksi aikaa pohtimaan mitä siinä oikein oli. Tuosta reissusta inspiroituneena aloimme makunystyröidemme varassa tekemään meidän versiotamme mysteerisestä kastikkeesta. Sumakkia, reilusti minttua ja avokadoa nyt ainakin oli joukkoon saatava. Lopputuloksesta syntyi viimeisen pisaraan lusikoitavan hyvä ja mikä parasta, tuo kastikkeen yllättävyys oli edelleen tallella!

Maustehunnutettu kala ja pikkelöitynä särmikäs punakaali olivat lautasella lopulta kuin parhaat kaverukset. Potin yhdisti veikeä salsa, joka ikisuosikki guacamolea herkempänä antoi myös kalan maulle tilaa. Eipä siis yhtään hullumpi kokonaisuus. Nämä pysyvät listalla jatkossakin!



Yhteistyössä:


Kalatacot

400g valeaa kalaa fileenä (esimerkiksi turskaa)
Öljyä paistamiseen
Suolaa ja pippuria

Mausteseos* :
2 tl korinaterin siemeniä jauhettuna
1 tl paprikajauhetta
½ tl juustokuminaa
Hyppysellinen cayennepippuria

Pieniä maissitortilloja (masa harina -jauhoista tehdyt ovat parhaita)
Pikkelöityä punakaalia (ks. ohje alempana)
Avokado-sumaksalsaa (ks. ohje alempana)
Tuoretta korianteria 



1. Aloita kalatacojen valmistus lisukkeiden valmistuksesta. Punakaalin valmistus käy käden käänteessä, ja sen tekeytyessä jääkaapissa syntyy nopeasti avokado-sumaksalsa sekä kalafileet. Ota myös kalafileet huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistovaihetta, etteivät ne kuivu pannulla.

2. Valmista mausteseos ja pilko kalafileet suupalan kokoisiksi viipaleiksi. 

3. Hiero fileiden pintaan suolaa ja pippuria. Pyörittele palat vielä kevyesti mausteseoksessa, ja paista sitten fileet pannulla tilkassa öljyä, ja paista pintaan kaunis väri.

*Kaikkea mausteseosta ei välttämättä kulu ruokaan, mutta voit säästää sitä mainiosti myöhempää käyttöä varten

4. Asettele kalat ja lisukkeet pöydälle yhdessä lämmitettyjen maissitortillojen kera, ja nauti hyvässä seurassa! 


Pikkelöity punakaali

Reilu kourallinen punakaalia suikaloituna
2 rkl punaviinietikkaa
2 ½ tl sokeria
Ripaus suolaa ja pippuria



1. Suikaloi kaali ohuiks suikaleiksi, ja sekoita pienessä kulhossa etikka ja sokeri. Lisää joukkoon kaali, mausta kevyesti suolalla ja pippurilla, ja pyörittele kaalisuikaleita astiassa, niin että kaikki saavat osansa etikkakylvystä.


2. Anna tekeytyä jääkaapissa kannellisessa astiassa vähintään 15 minuttia (mitä kauemmin marinoit, sitä voimakkaampana maku imeytyy kaaliin). Voit välillä sekoitella kaalia tekeytymisen aikana, jotta se pikkelöityy tasaisemmin. Tarjoile esimerkiksi tacojen tai burgereiden välissä raikasta hapokkuuta tuomaan. :)


Avokado-sumaksalsa

1 dl maustamatonta (kreikkalaista) jogurttia
1 avokado
1 pieni valkosipulinkynsi
1½ tl sumakkia
½ limen mehu
Ripaus kanelia
Iso kourallinen tuoretta minttua
Ripaus suolaa



1. Murskaa avokadot haarukalla karkeasti kulhossa, sattumia on hyvä jättää.

2. Yhdistä joukkoon jogurtti sekä hienonnettu valkosipulinkynsi, sumakki, limen mehu ja ripaus kanelia. Hienonna sekaan vielä reilusti tuoretta minttua, mausta suolalla ja tarkista maku.

3. Tarjoile esimerkiksi tacojen välissä, burgerien rinnalla tai sellaisenaan dippikastikkeena. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...