sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Lanttua kanelisella pistaasi-pinaattipedillä ja muita ideoita joulupöytään

Pin ThisEmail This
Joulu tuoksuu kanelille ainakin meillä tämän lanttuisen pinaattipedin ansioista. Se on niin vaivaton valmistaa, että aikaa riittää myös muihin jouluruokiin ja -puuhiin, ja se käy mainiosti myös vegaanin joulupöytään. Ennen kaikkea lisuke säväyttää kuitenkin maullaan ja tuo ihanaa väriä aterialle, eikä tätä ravinteikasta herkkua tarvitse muuten sulatella huonolla omatunnolla.



Saimme pitkän odottelun jälkeen käsiimme vihdoin Outi Rinteen tuoreen Mielekkäät Eväät -kirjan, josta löytyy sivu toisensa jälkeen kivoja ja kekseliäitä reseptejä aamupalasta jälkiruokaan ja paljon asiaa ravinnosta ja hyvinvoinnista ylipäänsä. Kannattaa ehdottomasti vilkaista! 

Kirjasta on myös peräisin tämä herkullinen lanttulisuke, joka sopii erityisen hyviin joulutunnelmiin pistaaseineen ja kaneleineen. Lantun käyttö muutenkin on lisääntynyt viime aikoina meillä, kun olemme pyrkineet seuraamaan satokausia paremmin. Ja miksi lantun pitäisikään aina upota laatikkoon, kun se voi sellaisenaankin tarjota upeaa makua ja väriä pöytään! Varsinkin paahdettuna tuo keltainen juures karamellisoituu sipuleiden lailla ihanasti, kuten tällä pedillä. Varsinainen salaisuus piilee kuitenkin vastustamattomissa kanelisissa ja paahdetuissa pistasipähkinöissä. Niissä ei kannata säästellä!



Keräsimme arkistoistamme muutamia muitakin reseptejä, jotka varmasti sopivat joulupöytään laatikoiden ja rosollien rinnalle, tai jopa pukinkonttiin (ehkä lähinnä viimeinen, mutta voihan sitä toki salaattiakin lahjaksi antaa). ;) Maustemittakaavan joulupöydässä ajattelimme tänä vuonna uutena tulokkaana kokeilla pähkinämurekkeen valmistusta, joten saas nähdä mitä siitä syntyy! 

Granaattiomena-vuohenjuustosalaatti:

Värikäs lisukesalaatti:

Aurajuusto-lohi saksanpähkinämurulla:

Mausteiset piparit

Kaakaotikut:

Hyvää ja herkullista joulua kaikille!


Lanttu kanelisella pinaattipedillä

2 keskikokoista lanttua
1 iso sipuli
1-2 rkl rypsiöljyä (voi käyttää myös seesam- tai kookosöljyä, kuten alkuperäisessä ohjeessa)
2 tl vaahterasiirappia
Suolaa & mustapippuria
Kuivattua timjamia

Pinaattipeti
Muutama reilu kourallinen tuoretta pinaattia
Iso kourallinen suolattuja pistaasipähkinöitä (myös suolaamattomat käy, mutta lisää tällöin suolaa)
2 tl kanelia
1-½ tl paprikajauhetta
n. 1-2 rkl rypsiöljyä

1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kuori sillä aikaa lanttu ja pilko sopiviksi paloiksi, pilko samalla myös sipulit isohkoiksi lohkoiksi ja siirrä uuniastiaan. Lorauta päälle vähän öljyä ja vaahterasiirappi, ja mausta vielä suolalla ja pippurilla. Paahda nyt lanttua uunissa noin 20 min, kunnes se on saanut väriä. Muista sekoittaa sitä muutaman kerran paahdon aikana. Ripottele päälle vielä lopuksi kuivattua timjamia.

2. Lantun paahtuessa lämmitä kattilassa öljy ja paahda heti pannulla kanelia ja paprikaa. Lisää sitten kuoritut pistaasipähkinät ja paahda niitä hetki. Ota sivuun ja anna hieman jäähtyä. Huuhtele nyt pinaatti ja kaada sitten pistaasit mausteöljyineen niiden joukkoon. Sekoita hyvin, jotta maku leviää tasaisesti.

3. Kannattaa antaa hetken lantun jäähtyä ennen sen siirtämistä pinaattipedille. Tarjoile lisukkeena tai jatka pääruoaksi esimerkiksi juuston avulla.

2 kommenttia:

  1. Karamellisoitu lanttu, nam! Ihanat kuvat.Oikein tunnelmallista joulun aikaa keittiöönne & uutta vuotta 2016!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos tuhannesti, lanttu on paahdettuna kyllä parhaimmillaan! Tunnelmallista joulua ja herkullisten makujen täytteistä uutta vuotta sinnekin keittiöön! :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...