keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Illan Aloo Gobi

Pin ThisEmail This
Eräs ilta alkoi pitkästä aikaa tehdä mieli kotitekoista intialaista, oltiin varmaan juuri katseltu lentoja tai jotain siihen suuntaan. Harmi vain, oli jo melko myöhä ja saadakseen aikaan maittavaa intialaista tarvitsee usein aikaa, oli kyse sitten kastikkeen hauduttamisesta tai pääraaka-aineen marinoinnista. Onneksi tähän ongelmaan oli kuitenkin ratkaisu nimeltä Aloo Gobi, mausteinen Pohjois-Intialainen ruoka joka suomeksi tarkoittaa yksinkertaisesti perunoita ja kukkakaalia. Sen upea maku syntyy yllättävän lyhyessä ajassa, varsinkin jos currytahna löytyy valmiiksi jääkaapin hyllyltä, mikä tekikin siitä siis oivallisen mielihalun täyttäjän. Tässä muuten samalla palattiin Maustemittakaavan alkujuurille, voimakas ja herkullinen tuoksu levisi koko kerrokseen asunnostamme loppuillaksi. Siinä missä seinänaapuri popittaa bassot kaakossa päivät ja yöt, vastaamme me tähän vuorostamme vastustamattomilla tuoksuilla.  :)

Itse asiassahan Aloo Gobi on lisäke, mutta sehän ei ole este eikä mikään, vähän enemmän raaka-aineita mukaan ja siitä saa sopivan ilta-aterian, varsinkin jos yksi ruoka on päivällä jo tullut syötyä. Tässä muodossa muuten kukkakaalin pitäisi maistua niillekin, jotka eivät siitä yleensä liiemmin välitä, terveisin viiksekäs allekirjoittanut. 

Öljyn (tai gheen) määrän kanssa ei kannata säästellä sipulia kuullotellessa, sillä kiiltävissä ja pehmeissä sipuleissa piilee niin tämän kuin monen muunkin intialaisen ruoan maun salaisuus. Sitä paitsi, sipulit kärähtävät kuumaan pannuun, jos se on vähänkään kuiva ja tällöin niistä tulee kitkeriä. Perunoita tarvitse erikseen keittää, vaan tarpeeksi pieninä paloina ne pehmentyvät yhdessä kukkakaalien kanssa juuri sopiviksi, mikä nopeuttaa valmistusta huomattavasti. Kyytipojaksi Aloo Gobille kannattaa vielä pyöräyttää nopea jogurttikastike, jonka voi vaikka maustaa kurkulla ja tuoreella korianterilla sekä ripauksella juustokuminaa, suolaa ja sokeria.



Aloo Gobi

3 - 4 rkl kasviöljyä (tai gheetä)
4 pientä/keskikokoista perunaa
1 kukkakaali
1 iso sipuli
1 tl juustokuminan siemeniä
5 cm inkivääriä
3 valkosipulin kynttä
2 tl currytahnaa 
3 - 4 keskikokoista tomaattia
1 pieni punainen chili
1 dl herneitä
1 tl kurkumaa
½ - 3/4 tl suolaa
n. 1 dl vettä
Ripaus ruokosokeria
Tuoretta korianteria

1. Kuori ja pilko perunat, pilko kukkakaali kukintoihin, silppua sipuli sekä pilko chili ja tomaatit.
2. Valmista inkivääri-valkosipuliseos lisäämällä pieneen astiaan hieman öljyä, valkosipulit ja inkivääri, ja aja tehosekoittimella tasaiseksi seokseksi.
3. Kuumenna pannu ja lisää siihen reilusti kasviöljyä. Paista juustokuminan siemeniä ja inkivääri-valkosipuliseosta noin 30 sekuntia pannulla, lisää vielä chili ja paista sitäkin 30 sekuntia. Varo kuitenkin polttamasta mausteita.
4. Lisää sipuli pannulle ja paista, kunnes siitä tulee pehmeää, kiiltävää ja vähän ruskistunutta.
5. Ennen pääraaka-aineiden lisäämistä, laita pannulle vielä currytahna ja paista sitäkin pieni hetki. Lisää sitten tomaatit, perunat, kukkakaali, kurkuma ja suola. 
6. Kaada joukkoon noin 1 dl vettä, laita kansi päälle ja anna kiehua 15min. Ota vartin jälkeen kansi pois ja kypsennä kunnes neste on haihtunut ja perunat ovat kypsiä. Herneet kannattaa lisätä vasta tässä vaiheessa, etteivät ne ylikypsy. Lisää lopuksi ripaus ruokosokeria ja tarkista maku.
7. Ota pannu pois liedeltä, pilko joukkoon tuoretta korianteria ja anna hetki vetäytyä.
8. Tarjoile esimerkiksi jogurttikastikkeen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...