sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Taivaalliset vuohenjuusto-pekaanicannelonit

Pin ThisEmail This
Deittiä suunnittelemassa ja tarve tehdä vaikutus illallisella? Tässä Treffimittakaavan suositus kumppanilta (tai miksei itseltäänkin ihan muuten vaan) jalat alta pyyhkäisemiseen.  

Kaikista tähänastisista kokkailuistamme nämä cannelonit ovat rehellisesti sanoen meidän suosikkimme. Reseptinä tämä treffiruoka on monen ohjeen inspiroima (kiitokset esimerkiksi Hälften spydde, resten dog -blogille) ja oman jatkokehittelyn synnyttämä lopputulos. Nämä upeat maut eivät synny kiireessä ja puolihuolimattomalla otteella vaan ruoanlaitosta ajalla ja ajatuksella. Jos tähän vielä ryhtyy suurella sydämellä, aletaankin olla aika lailla italialaisen ajattelutavan ytimessä. Vaikka pasta mielletäänkin osin arjen pikaruoaksi, on se parhaimmillaan kuitenkin kulinaristinen elämys, jonka äärellä vierähtää pidempikin tovi. Perinteisestihän italialaiseen ruokaan yhdistetäänkin mielikuvissa romanttinen pieni pöytä kynttilänvalossa, klassisen musiikin soidessa taustalla. 

Onnistumisen A ja O on tomaattikastike (kuten italialaisessa ruoassa kovin usein). Loppujen lopuksi hyvin helppo tehdä, mutta kärsimättömyydellä helposti pilattavissa. Onneksi viimeistään Henri Alén opetti meille suomalaisille hitiksi nousseella Muttisoosillaan sipulien oikeaoppisen valmistuksen - rauhassa siis, pienellä lämmöllä ja riittävässä määrässä öljyä. Eikä pidä tietenkään unohtaa raaka-aineiden, varsinkaan tomaattimurskan ja oliiviöljyn, laatua eikä pitkää haudutusaikaa, joka pyöristää maut kohdilleen. Viinipullon korkkaaminen jo tomaattikastiketta tehdessä kannattaa, sillä se tuo pientä hapokkuutta kastikkeeseen, ja tietysti lisää rentoutta ruoanlaittoon. Kastikkeen voi itse asiassa valmistaa jo etukäteen, niin viime hetken viiksien vahauksen kanssa ei sitten tule kiire. ;)

Se taivaallinen komponentti tässä kuitenkin piilee cannelonien sisällä: pähkinöiden ihana purutuntuma ja vuohenjuustoisen täytteen pehmeä maku ovat kertakaikkisen vastuttamattomia. Sekä tomaattikastike että vuohenjuustotäyte ovat erikseenkin erinomaisia, mutta yhdessä vielä enemmän kuin osiensa summa. Tuoreet yrtit pisteenä i:n ja annoksen päälle, ja kas näin, oletkin valmis ovikellon soidessa. Herkullista iltaa! 



Vuohenjuusto-pekaanicannellonit
Tomaattikastike

1 tlk (400g) laadukasta tomaattimurskaa
1 tlk (400g) kuorittuja luomutomaatteja
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 - 2 tl sokeria
3/4 tl suolaa
Puolikas lasillinen (kuivaa) valkoviiniä
1/5 tl muskottipähkinää
Rouhittua mustapippuria
Laadukasta oliiviöljyä

Vuohejuusto-pähkinätäyte

n. 10 - 12 canneloniputkea
1 pieni sipuli
1 suuri valkosipulinkynsi 
Tilkka oliiviöljyä paistamiseen
140g pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
250 - 300g tuoretta pinaattia
Kourallinen pekaaninpähkinöitä pilkottuna
Rouhittua mustapippuria

Tarjoiluun:

Grana Padano / Parmesanraastetta
Puntti rucolaa 
Tuoretta basilikaa


1. Aloita tomaattikastikkeen valmistamisesta. Kuullota miedolla lämmöllä hienonnettua sipulia ja valkosipulia oliiviöljyssä noin 10 minuuttia.
2. Lisää tomaattimurska ja 1 tl sokeria, ja hauduta toiset 10 minuuttia.
3. Lisää kuoritut tomaatit, valkoviini, muskottipähkinä, suola ja mustapippuri ja anna hautua kannen alla vähintään 40 minuuttia, jotta neste haihtuu ja maut tiivistyvät. Muista tarkistaa maku, lisää tarvittaessa esim. sokeria.

4. Valmista kastikkeen hautuessa täyte. Kuori ja kuullota sipuli ja valkosipuli, ja ota ne sivuun.
5. Ryöppää pinaatti samalla pannulla parissa erässä ja valuta ylimääräinen neste pois puristamalla pinaatteja lävikköä vasten. 
6. Yhdistä sipulit, pinaatti sekä pähkinät pienessä kulhossa ja lusikoi joukkoon vuohenjuusto. Mausta lopuksi noin viidellä pippurimyllyn kierroksella ja sekoita täyte tasaiseksi.

7. Ota esiin uunivuoka, ja täytä cannelloniputkia yksitellen niin kauan kuin täytettä riittää. Täyttövinkki: Laita putket pystysuoraan uuniastiaan, ja täytä ne veitsenkärkeä apuna käyttäen tai vaihtoehtoisesti pursottimella, jos taloudesta sellainen löytyy.
8. Lado putket vaakasuoraan riviin astian pohjalle ja valuta päälle tomaattikastike. Levitä kastike tasaisesti cannellonien ympärille jotta pasta kypsyy tasaisesti, ja raasta lopuksi pinnalle Parmesan tai Grana Padano-juustoa. Paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia.
9. Tarjoile tuoreen basilikan, rucolan ja raastetun parmesanin kera. 

2 kommenttia:

  1. Tosi kiva tämä teidän blogi ja reseptejäkin on jo karttunut melkoisesti :-) Haluan päästä itsekin kokeilemaan näitä! Tapasin tänään sattumalta Eliaksen, kun olin keräämässä graduuni aineistoa ja sain vinkin tästä blogista.

    VastaaPoista
  2. Oi kiitos, mahtavaa että kävit kurkkaamassa! :) Suositellaan ihmeessä kokeilemaan, ovat kyllä vaivan arvoisia. Ja vielä hurjasti tsemppiä sinulle gradun tekemiseen!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...