lauantai 4. huhtikuuta 2015

Raikas rucolapesto auringonkukansiemenistä

Pin ThisEmail This
Joskus muinoin vielä luulimme, että peston kuuluu olla sellaista, jota sen suolaisuuden ja öljyisyyden vuoksi voi korkeintaan käyttää ruokalusikallisen ruoanlaitossa. Oi niitä aikoja. Mutta tottahan se on, kaupasta ostettu purkkitavara on yleensä vähintäänkin liian suolaista ja maistuu tuskin muulta kuin öljyltä. Olemmekin onneksi viime aikoina vihdoin päässeet omatekoisen peston maailmaan, eikä takaisin taida olla paluuta. Vähän jopa ihmetyttää, ettei tätä aiemmin tullut testattua, kun se käy niin kätevästi ja maistuu niin upealta.

Pestoja on niin paljon kuin tekijöitäkin. Koska olemme opiskelijoita, pesto valmistuu meillä yleensä budjettiystävällisellisesti auringonkukansiemenistä, jotka paahtuneena käyvät aivan yhtä hyvin kuin perinteiset pinjansiemenet. Laadukkaasta oliiviöljystä ei kuitenkaan kannata tinkiä sen enempää kuin pihdata tuoreiden yrttien määrässä. Sitruunamehu sen sijaan ei ole välttämätöntä, mutta taittaa kuitenkin juuston ja öljyn täyteläisyyttä, ja tuo kivan raikkaan vivahteen pestoon. Lopuksi  vielä varoituksen sana, älä käytä sauvasekoitinta peston valmistukseen, sillä se tekee siitä helposti moussemaisen sileää (kokeiltu on), yksi peston salaisuuksista kun on sen mahtava, hieman rakeinen tekstuuri. 


Rucolapesto auringonkukansiemenistä 

1 tuuhea basilikaruukku
½ ruukku villirucolaa
1 valkosipulinkynsi
½ dl auringonkukansiemeniä
1 rkl sitruunamehua
½ dl parmesanjuustoa raastettuna
hyppysellinen suolaa
noin ½ dl oliiviöljyä


1. Paahda auringonkukansiemeniä kattilassa, kunnes ne saavat ihanan paahteisen pinnan. 
2. Kuori siementen paahtuessa valkosipuli ja nypi basilikanlehdet ja rucola mortteliin tai tehosekoittimeen riippuen siitä kumpaa käytät.
3. Lisää joukkoon paahdetut siemenet, valkosipuli, parmesanjuusto sekä pieni osa öljystä ja jauha tasaiseksi. 
4. Siirrä pesto pieneen kippoon ja lisää maun mukaan hyppysellinen suolaa ja sitruunamehua. Valuta öljyä pienenä norona samalla sekoittaen kunnes koostumus on halutunlainen. 
5. Laita pesto jääkaappiin jäähtymään ja nauti esimerkiksi pastan kera tai herkkuleivän päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...