lauantai 4. huhtikuuta 2015

Superhelpot palsternakkarieskat

Pin ThisEmail This

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Viimeaikaisten Välimerellä seilailujen vastapainoksi on nyt vaihteeksi luvassa hieman lähiruokaa. 

Pitkäperjantai tarjosi meille oivat puitteet mielessä hautuneen idean toteuttamiseen - siis pienimuotoiseen leivontakokeiluun. Tällä kertaa pyöräytimme jauhoista makean sijaan jotain aavistuksen suolaisempaa, nimittäin supisuomalaisia juuresrieskoja. Inspiraation rieskojen pyörittelyyn saimme viime viikon Lähiruoka- ja luomumessuilta, kun Ruokatieto-yhdistyksen osastolta löytyi herkullisen kuuloinen resepti, joka hyödynsi palsternakkaa ja porkkanaa taikinassa. Varsinkin palsternakan maku leipäsissä kuulosti sen verran veikeältä yhdistelmältä, että emme voineet muuta kuin laittaa uunin kuumenemaan. Mikä parasta, peräti 99 % rieskojen aineksista on kotimaista alkuperää; ainoastaan suolaa ei meidän rannikoiltamme taideta hankkia, mutta ehkä sen voi antaa anteeksi. :)


Palsternakan makua rieskoissa on todella vaikeaa kuvailla, se on sellainen noh... palsternakkainen. Yhtä kaikki, yhdistelmä toimii suorstaan vallan mainiosti! Valmistus on, kuten otsikkokin antaa ymmärtää, superhelppoa, sillä rieskoja ei tarvitse sen enempää vaivata kuin nostattaakaan. Alkuperäinen ohje käytti piimää, jonka omassa keittiössämme korvasimme jogurtilla. Molemmat toimivat varmasti hyvin, joten kumpaa sitten kaapista sattuu löytymään, voi hyvillä mielin taikinaan sekoittaa, kunhan vain muistaa painella rieskat tarpeeksi ohuiksi, jotta ne eivät jää sisältä raaoiksi. Kaveriksi rieskoille voi pyöräyttää vaikka tämän herkullisen rucolapeston ja nauttia sitten juuri uunista tulleena, avot!


Superhelpot palsternakkarieskat

n. 10 rieskaa

1 ½ dl raastettua palsternakkaa (noin yhden isohkon palsternakan verran)
1 ½ dl raastettua porkkanaa (noin kahden porkkanan verran)
2 ½ dl maustamatonta jogurttia tai piimää
1 rkl hunajaa
5 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl soodaa
vajaa ½ tl suolaa
1 ½ rkl rypsiöljyä

+ vähän jauhoja taputteluun ja kaurahiutaleita koristeluun



1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
2. Raasta porkkanat ja palsternakka hienoksi raasteeksi, ja lisää joukkoon hunaja ja jogurtti.
3. Sekoita toisessa astiassa kuivat ainekset, ja yhdistä sitten vähän kerrallaan juuresraasteen joukkoon. Lisää lopuksi rypsiöljy, sekoita, ja taikina on valmis.
4. Nostele kahden lusikan avulla pieniä kekoja leivinpaperille ja taputtele ne ohuiksi rieskoiksi jauhotetuin käsin. Ripottele lopuksi pinnalle kaurahiutaleita ja paista uunissa noin 15 minuuttia kunnes ne ovat pinnalta sopivan ruskeita.
5. Tarjoile lämpimänä esimerkiksi peston kera :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...