lauantai 29. elokuuta 2015

Sitruunaiset linssit ja hyvän mielen juuresmuusi

Pin ThisEmail This

Maustemittakaavan juhlahumusta on hyvä tehdä paluu arkeen. Noh, se on kyllä sujunut ihan itsestään, sen verran pitkiä päiviä tällä suunnalla on tullut tehtyä viime aikoina töiden parissa. Kun kotiin on päästy, pikainen pasta tai raikas salaatti ovat kuulostaneet varsin houkuttelevilta, eikä vähiten molempien pikaisen valmistusajan takia. 

Kiireisenä aikana sitä mieluusti kääntyy luotettavien ja uskollisten ohjeiden puoleen. Siispä nyt on vuorossa taas yksi niistä arkea helpottavista ohjeista, jotka syntyvät vaivatta, mutta ovat samalla ravitsevia, terveellisiä ja ennen kaikkea herkullisia! Lautaselta löytyykin keittiömme vakivieras, sitruunaiset linssit juuresmuusin kera.

Vihreät linssit ovat erinomaista apetta. Niiden ominaismaku on miellyttävä, jopa kevyen pippurinen, ja ne tarjoavat enemmän purutuntumaa kuin punaiset serkkunsa. Eikä pidä unohtaa, että kuukauden opiskelijabudjettikin pysyy paremmin kasassa linssien avulla.

Tässä sapuskassa nämä vihreät ystävät saavat makua paitsi kasvisliemestä ja muutamasta mausteesta, niin ennen kaikkea sitruunan raikkaudesta. Ja käytitpä sitten lehtipersiljaa tai korianteria, ei yrttien määrässä kannata säästellä, sillä ne tuovat makuun vihreää sävyä. Reseptin inspiraationa on muusilisuketta myöten toiminut Pidempi korsi -vegaaniblogin mainio samanniminen ohje, joka meidän keittiössä on kaapin kulloisenkin sisällön mukaan muotoutunut nykyiseen muotoonsa.

Näin syksyn tullen tavallisesti perunoista syntyvään muusiin on kiva sujauttaa erilaisia sesongin juureksia. Porkkana antaa tälle hyvän mielen lisukkeelle etenkin kaunista väriä ja syksyllä parhaimmileen kypsyvä palsternakka fantastista makua.

Maittava illallinen on valmis!



Sitruunaiset linssit ja juuresmuusi

Linssit:
2 dl vihreitä linssejä
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1/3 purjoa (kesäsipulin varretkin käyvät)
n. 1 tl juustokuminaa
n. 1 tl paprikajauhetta
mustapippuria
½ tl suolaa
1 sitruunan mehu (säästä vähän tarjoiluun)
Paljon tuoretta lehtipersiljaa tai korianteria
Pieni tilkka oliiviöljyä

Juuresmuusi:
n. 500g jauhoisia perunoita
n. 500g porkkanoita
(1 palsternakka)
n. ½-1 dl maitoa/kauramaitoa
n. ½ tl suolaa
(Pieli nokare voita)
Tuoretta lehtipersiljaa silputtuna



1. Keitä linssejä kiehuvassa vedessä noin 25 min kunnes ne ovat kypsiä mutteivät halkea. Samalla voit keittää toisessa kattilassa myös kuoritut porkkanat ja perunat suolatussa vedessä kypsiksi.
2. Paista pilkotut sipuli ja purjo pannulla tilkassa oliiviöljyä kunnes ne muuttuvat pehmeäksi ja makeutuvat, lisää sitten valkosipuli ja kuullota vielä hetki.
3. Kaada pannulle kypsät linssit ja paista niitä hetki. Mausta juustokuminalla, paprikalla, rouhitulla mustapippurilla ja suolalla.
4. Nosta linssit pois levyltä, purista joukkoon sitruunamehu. Silppua mukaan myös reilusti tuoretta lehtipersiljaa tai korianteria. Tarkista maku ja anna hetki vetäytyä.
5. Valmista vielä juuresmuusi. Muussaa keitetyt perunat ja porkkanat ja kaada joukkoon loraus maitoa. Halutessasi lisää joukkoon myös pieni nokare voita. Tarkista maku, ja silppua joukkoon tuoretta lehtipersiljaa. 
6. Tarjoile linssit juuresmuusin kera ja pirskottele pinnalle vähän sitruunamehua.

2 kommenttia:

  1. Hyvän kuuloinen linssisalaatti! Tällaiset helpot ja nopeat ruuat on kyllä arjen pelastajia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos! Arjen pelastajia kyllä tosiaan tarvitaan, ja niitä ei ikinä taida voida olla liikaa! :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...