maanantai 9. marraskuuta 2015

Härkäpapu-kaalilaatikko speltistä

Pin ThisEmail This
Olemme jo pidempään yrittäneet kesyttää kaappiimme tietään löytänyttä härkäpapurouhetta ja nyt siihen tarjoutui oivallinen tilaisuus. Se sujahti tähän makua pursuavaan laatikkoon, jossa kohtaavat ihanasti makeutunut kaali, sopivan kostea rakenne ja rapsakka pinta. 


Pitkä ja pimeä marraskuu, vuoden synkintä aikaa. Olemme useampana vuotena miettineet, miten saisi tuotua piristystä loppusyksyn arkeen. Saimme aikamme pähkittyämme päähämme torjua kaamosmasennusta vinkeällä makuseikkailulla, nimittäin juustoperjantailla! Ideana on siis kuukauden ajan joka perjantai kokeilla pieni pala jotain uutta juustoa, jota emme ole koskaan aiemmin kokeilleet. Marraskuussa onkin sopivasti parillinen määrä perjaitaipäiviä, joten kaksi valintaa kullekkin. Siispä kuun ensimmäisen viikonlopun kunniaksi suuntasimme juustohyllylle, josta mukaan tarttui Morbier - lehmänmaidosta valmistettu puolipehmeä ranskalainen juusto, joka viehätti keskellä olevalla tuhkaraidallaan. Eipä paljoa pimeys ja vesisade ikkunan takana enää haitannut päästyämme uuden harrastuksen makuun. Tässähän jo laskee päiviä ensi perjaitaihin! :)

To be continued...

Juustojen keskeltä takaisin tämän kerran reseptin pariin, jossa ei juustoa sitten olekaan. Tajusimme tässä taannoin, että olemme kohta kirjoitelleet täällä puolitoista vuotta, eikä reseptien kirjosta löydy yhäkään kotimaisen ruokakulttuurin klasikkoa, kaalilaatikkoa. Nythän tämä epäkohta onneksi korjaantuu, tietysti kasvisversiona, kotimaisesta härkäpavusta ja speltistä. Ja on siinä kaaliakin.

Härkapapurouheen makua on hankala kuvailla. Siinä on ehdottomasti enemmän luonnetta kuin soijarouheessa ja myös purutuntuma on kivempi. Plussaa satelee myös ekologisesta jalanjäljestä. Aluksi olimme hieman ymmällään rouheen käytön suhteen. Google-haun perusteella ei löytynyt yhteisymmärrystä edes tarvittavan nesteen määrästä. Kokeilut kuitenkin paljastivat, että aikalailla loogisesti tuntuu rouhe imevän nestettä tuplamäärän itseensä nähden, eikä esiliottaminen myöskään ole tarpeen.

Jatkaaksemme kotimaisella linjalla, käytimme laatikossa tyypillisen riisin sijaan spelttiä. Arvoimme aikamme ohran ja speltin välillä, mutta koska kaapistamme löytyi sopivasti spelttihelmiä risoton jäljiltä, päädyimme lopulta siihen. Valmistimme itse asiassa kaalilaatikkoa viime kerralla riisistä, ja speltti toi kyllä selvästi enemmän makua peliin. Säästääksemme aikaa ja vaivaa, emme erikseen keittäneet helmiä, vaan sekoitimme joukkoon sellaisenaan, sillä ne kypsyvät ja imevät makua itseensä uunissa kasvisliemestä. 

Lopputulos? Paras kaalilaatikko, mitä olemme ikinä kumpikaan syöneet! Eli ihan hyvin taisi onnistua :) Ja on muuten myös täyttävää, joten tätä säästyy mukavasti tuleville illoillekin kun väsyneenä ja vatsa kurnien saapuu kotiin opinahjosta.



Härkäpapu-kaalilaatikko

n. 1kg kaalia
2 porkkanaa
Nokare voita/kasvimargariinia + rypsiöljyä
2 rkl oreganoa
1 rkl timjamia
4 tl tummaa siirappia
Ripaus suolaa

2 suurta sipulia
3 keskikokoista valkosipulinkynttä
loraus balsamviinietikkaa
2 ½ dl härkäpapurouhetta (esim. vihreä härkä)
5 dl kasvislientä
Rouhittua mustapippuria
1½ tl paprikajauhetta

1 dl spelttihelmiä (voit myös käyttää ohraa)
1 ½ dl kermaa/kaurakermaa
4 dl kasvislientä



1. Tee ensin alkuvalmistelut. Suikaloi kaali noin puolen sentin paksuisiksi suikaleiksi ja pilko samalla myös porkkanat sekä hienonna sipulit ja valkosipuli.

2. Aloita härkäpapurouheen valmistuksesta. Kuullota sipulit ja valkosipulit pehmeäksi tilkassa öljyä, ja kaada sekaan pieni loraus balsamviinietikkaa. Lisää sitten soijarouhe, ja kaada joukkoon puolet (2,5 dl) kasvisliemestä. Kun neste on imeytynyt, lisää vähitellen loput kasvisliemestä kunnes rouhe on kypsää. Ota syrjään liedeltä, ja mausta mustapippurilla ja paprikajauheella.

3. Kun härkäpapurouhe kypsyy, ota isoin pannusi/kasarisi, ja ryhdy kaalin pehmentämiseen. 
Laita kasarin pohjalle nokare voita/margarinia ja loraus rypsiöljyä ja lisää puolet kaalista ja porkkanoista. Paista keskilämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes kaali on pehmennyt. Lisää puolet oreganosta ja timjamista sekä siirapista ja ripottele päälle vähän suolaa. Siirrä kaalisatsi suureen uunivuokaan odottamaan, ja toista operaatio lopulle kaalille ja siirre nekin lopuksi uunivuokaan. 

4. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Yhdistä soijarouhe-sipuliseos pehmenneiden kaalien joukkoon. Lisää myös spelttihelmet (ei tarvitse siis esikypsentää), kerma sekä kasviliemi, ja sekoita tasaiseksi. Voit haluettasi lisätä/vähentää kasvisliemen määrä riippuen siitä, haluatko kuivempaa vai kosteampaa kaalilaattikkoa.

5. Paista uunissa noin tunti, mieluiten vielä 15 minuttia lisää matalammalla lämmöllä, jotta kaalin makeutuminen maksimoituu. Anna kuuman laatikon vielä jäähtyä vartin verran, ja tarjoile sitten puolukkasoseen kera :)

1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...