maanantai 2. marraskuuta 2015

Voimaannuttava punajuuri-kvinoasalaatti avokadolla

Pin ThisEmail This
Meillä ainakin tulee toisinaan päiviä, jolloin tulee syötyä päivällä huonosti ja tuntee tarvitsevansa jotain energistä ja terveellistä ruokaa illaksi. Tämä supersalaatti sopii silloin illalliseksi kuin nenä päähän, sillä siitä jää hyvä mieli ja iloinen vatsa.



Punajuuren kanssa varsinkin Maustemittakaavan Movemberissa paremmin pärjäävällä osapuolella on viha-rakkaus-suhde. Niin hyvää kuin punajuuri onkin, sen käsittely täyttää keittiön poikkeuksetta manauksilla. Kello vain tikittää kun ensiksi odottaa punajuurien kypsymistä uunista. Kun niitä sitten alkaa käsittelemään, vähintään yksi lentää aina lattialle jättäen matot ja lattian iloisen punaiseksi. Eikä tässäkään vielä kaikki, sillä viimeistään soseutus värjää kaikki kuviteltavissa olevat pinnat punajuurella ja siinähän sitten hinkataan niitä lopun iltaa pois. "Aargh!" (tiedätte kyllä kumpi meistä). 


No, ei siitä tosiaan mihinkään pääse, että punajuuri on todella hyvää, useimmiten kaiken tuon vaivan arvoista. Nyt kun se on vielä sesonkinsa alussa, päätimme aloittaa sen käytön tästä herkullisesta salaatista. Resepti on pääpiirteittäin napattu Kari Kaipaisen tuoreehkosta Speltti-kirjasta. Hauska kyllä, tässä ohjeessa ei näy vilaustakaan speltistä, sen sijaan siinä on käytetty kvinoaa, joka ei itseasiassa ole vilja ollenkaan. Vaan eipä haittaa, jos lopputulos on näin oiva

Mikä parasta, tässä tapauksessa punajuuria ei tarvitse ollenkaan käyttää uunin kautta, eikä niitä tule salaattiin niin montaa, että niiden kuoriminenkaan muuttuisi tuskaksi. Kirjan reseptistä jätimme pois toisella kerralla tehdessämme lopulta kokonaan hunajan,  jotta salaatti ei muuttunut liian imeläksi, sillä punajuuret ovat makeita jo omasta takaa. Sen sijaan lisäsimme fetajuustoa, joka alkuperäisestä ohjeesta uupui. Se toi juuri kaivattua suolaisuutta ja kontrastia kokonaisuuteen, mutta ilmankin pärjää vallan mainiosti ja silloin salaatista saa vegaanisen. 

Niin ja vaikka alussa puhuimme tästä illallisena, saahan salaatista tietysti myös erinomaisen lounaan. Tosin varoituksen sana, muistakaa sulkea eväsboksi tiiviisti, ettei mattojen ohella vielä laukkukin muutu punaiseksi. :)


Punajuuri-kvinoasalaatti avokadolla

2 dl kvinoaa
4 dl kasvislientä

200g (n. 4 pientä) punajuurta pieneksi kuutioituna
1 pieni punasipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
½ tl kuivattua timjamia
Oliiviöljyä
Suolaa ja mustapippuria

1 iso avokado kuutioituna
1 dl saksanpähkinöitä tai manteleita kevyesti murskattuna
4 rkl kurpitsansiemeniä
1 rkl sitruunamehua

Tuoreita yrttejä (esim. lehtipersiljaa tai korianteria)
(Fetajuustoa murustettuna)



1. Kuutioi punajuuret noin pikkusormen pään kokoisiksi kuutioiksi ja hienonna sipulit. Lämmitä valmiiksi myös kasviliemi ja huuhtele kvinoa. Lisävaivasta huolimatta huuhtelu kannattaa tehdä, sillä se poistaa siementen pinnassa olevien saponiinien aiheuttaman kitkeryyden. 

Vinkki: Huuhtelussa voi käyttää apuna esimerkiksi harsoa, tai liottaa siemeniä hetki ennen huuhtelua, jolloin ne turpoavat hieman, eivätkä putoile yhtä helposti siivilän aukoista läpi.

2. Kuumenna pannulla tilkka öljyä, ja kuullota siinä sipuleita yhdessä timjamin ja punajuurikuutioiden kanssa, kunnes sipulit pehmenevät. Mausta suolalla ja pippurilla. 

3. Lisää joukkoon kvinoa ja lämmitetty kasvisliemi, sekoita, ja anna kiehahtaa. Laske sitten lämpöä, ja hauduta miedolla lämmöllä kunnes kvinoa on kypsää. Varo kuitenkaan ylikypsentämästä kvinoaa, ettei se muutu puuromaiseksi. Ota sitten pannu pois levyltä. 

4. Pilko punajuurikvinoan vetäytyessä avokado kuutioiksi ja lisää kvinoan joukkoon yhdessä siementen ja pähkinöiden (voit halutessasi paahtaa niitä hetken ennen lisäämistä) kanssa. Purista joukkoon sitruunamehu ja ripottele pinnalle vielä hieman fetajuustoa. Tarkista lopuksi vielä maku, ja viimeistele runsaalla kädellä hienonnettuja tuoreita yrttejä ja tarjoile! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...