perjantai 31. lokakuuta 2014

Viiden tähden hävikki-illallinen

Pin ThisEmail This
Jotta välillä esillä olisi muutakin kuin reseptejä, nyt on vuorossa vähän vaihtelua. Osallistuimme taannoin HYY:n (eli Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan) ympäristövaliokunnan järjestämään hävikkiruokatempaukseen. Tarkoituksena oli valmistaa kauppojen ylijäämäruoasta viiden tähden illallinen ja samalla valistaa osallistujia ruokahävikistä yleisesti. Mahdollisuutena olisi ollut myös vain pelkkiin syöminkeihin osallistuminen, mutta innokkaiden kokkaajienhan oli luonnollisesti päästävä kauhan varteen jo valmistusvaiheessa. Jo ajatuksena jäteruoan loihtiminen huippuillalliseksi kuulosti kiehtovalta, mutta lisäksi tämä tärkeä asia yhdistyi illan aikana vielä huippuhauskaan yhdessä tekemiseen. Täydet kymmenen pistettä siis idean keksijälle! 

Vaikka järjestäjät olivat hakeneet saaliinsa pääosin vain yhdestä keskustan keskisuuresta marketista sekä kauppahallista, ruoan määrä oli VALTAVA! Eniten riitti leipää, leipomotuotteita ja erilaisia kasviksia, mutta mukaan mahtui myös kaikkea muuta viinistä palvikinkkuun. Nuo ensiksi mainituthan ne taitavat olla juuri niitä ruokia, joita suhteessa eniten päätyy roskalavalle kauppojen hyllyiltä johtuen tiukoista elintarvikesäädöksistä ja kuluttajien vaatimuksista. Ja tässähän oli siis käytännössä vain yhden marketin yhden päivän hävikki - hurja ajatella sitä ruoan kokonaismäärää, joka tänäänkin tätä postausta kirjoittaessa päätyy jäteastiaan. 


Vaikka tässä on jo hurjasti ruokaa, tarvittiin vielä toinen huone ja jääkaappi kaiken säilyttämiseen!

Illan varsinaisena pääkokkina toimi luomuviljelijä ja catering-yrittäjä Janne Länsipuro, joka on laajemminkin käsitellyt ekologista ruokakulttuuria ja ollut mukana toteuttamassa muun muassa koulupuutarhahankkeita. Mukana apukokkeina oli yhteensä noin kymmenisen ihmistä me mukaan lukien, mutta kunnianhimoisen menun toteutus alkuruokineen päivineen muodostui silti paikoin hyvinkin hektiseksi, eikä h-hetken lähestyessä enää juoksu- askeliltakaan vältytty. Siitä huolimatta, että tilaa, aikaa ja välineitä oli rajoitetusti, muodostui lopputuloksesta päätähuimaava, liki 20 ruokalajin hulppea kokonaisuus! Todellinen gourmet-illallinen siis kuten luvattiin!  


Kiireisiä, mutta iloisia kokkeja :)

Menu oli pääpiirteissään seuraavanlainen:

Alkuruoat: Näitä oli varmaan tuhatta eri lajia! Oli vuohenjuustobruschettaa punajuuren ja päärynä-moussen kera, erinäisiä salaatteja, kuten spelttitabbouleh ja glögimarinoitu omena-retiisisalaatti, kroketteja kahdella tavalla, baba ganoush-tahnaa sekä kokin tervehdyksenä mustajuuri-suupaloja punajuuridipillä. Ainiin, ja sittenhän oli myös huippuherkullisia grillattuja paprikoita ja leipäsiä fetatomaattikastikkeella... 

Pääruoat: Pääruoat tarjoiltiin suoraan lautaselle, ja ne pitivät sisällään muun muassa hunajaisia uuni-juureksia ja kurpitsaa, ylikypsää luomuporsasta herkkusienivaahdolla ja kukkakaalipyreellä sekä kasvisvaihtoehtona grillattuja tofupihvejä. Lasit puolestaan täyttyivät hävikkipunaviinillä.

Jälkiruoat: Tässä vaiheessa masu oli jo ratketa liitoksistaan mutta eihän juustotarjotinta (!!) luumu-päärynähillokkeella saati ylikypsästä banaanista ja omenoista tehtyä paistosta voinut mitenkään sivuuttaa. Tästä oli kyllä "jäteruoka" kaukana!

Tarjolla oli siis onnistuneita makuja laidasta laitaan, mutta erityisesti taivaallinen kukkakaalipyree, omenapaistos ja glögimarinoitu salaatti jäivät mieleen. Onneksi ruoan santsimista rajoitti vain vatsan omat rajat :)

Kylmien alkuruokien kirjoa


Lopulta liki kolmituntisen aterian vihdoin päätyttyä ja ruokailijoiden napattua jäljelle jääneitä annoksia vielä iltapalaksi mukaan, käyttämättä jääneiden raaka-aineiden määrä supistui todella pieneksi verrattuna siihen mistä tähän urakkaan lähdettiin. Viimeistään tämä herätti ajattelemaan kuinka paljon hävikkiä olisikaan pelastettavissa. Yksinään hävikki-illallinen ei toki vielä muuta paljoakaan, mutta varmasti sen myötä osallistujat ainakin hetkeksi pysähtyivät pohtimaan omia tottumuksiaan sekä tietysti saivat täyden vatsan ja hymyn huulille. Me ainakin lähdimme kotia kohti mahtavalla fiiliksellä ja tarttui mukaan muutama pinnalta nahistunut kesäkurpitsa, päiväyksensä ohittanut leipä sekä vinopino käytännön vinkkejä hävikin vähentämiseksi. 

Älkää esimekiksi unohtako kaupassa niitä yksinäisiä tertusta irroitettuja banaaneja! Ne joutuvat paljon herkemmin roskalavalle, koska tertut ovat houkuttelevampia.

Ja jos joku vielä miettii seuraavaa päivää, ei tullut edes vatsapöpöä, vaikka muutamat raaka-aineet jo parhaat päivänsä olivatkin nähneet. ;) Tässäpä siis olikin varsinainen hävikistä herkuksi tempaus!


Lopullinen hävikki illan lopuksi, josta vielä kokin matkaan tarttuivat parsakaalit ja limet.

4 kommenttia:

  1. Monesti olen miettinyt, kuinka kamalasti kaupoista tulee hävikkiä. Aivan liian paljon. Kaupat ovat kyllä osasyyllisiä siihen koska hedelmiä ja vihanneksia heitellään, kipataan laatikosta toiseen ja säilytetään liian kylmässä (esi. munakoisot). Sveitsissä asuessamme ihastelin lähikaupan banaanien kohtelua: niistä oli punnittu erikokoisia terttuja, jotka oli ripustettu telineeseen. Banaanit olivat aina siistejä ja hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista, tuo terttuidea kyllä kuulostaa fiksummalta idealta verratuna kauppojen isoihin laareihin. Muuallahan päin Eurooppaa on kokeiltu "rumien" kasvisten myymistä edellusempaan hintaan, joka on saavuttanut suuren suosion. Tuo jos jokin pitäisi saada myös tänne!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...